Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 mar 2025, o 20:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 mar 2016, o 13:18 
Nowy

Witam
Od kilku dni poznaję świat od strony AVR i napotkałem problem z pewną sprawą a mianowicie z PWM w odbiorniku R/C. Wpadłem na pomysł że będę sterował np. ledem z odbiornika, ale to okazało się, że nie jest takie proste bo napięcie logiczne jest za małe żeby sterować w pełni np. tranzystorem. Wiec postanowiłem odczytać ten sygnał z odbiornika przez Arduino UNO ale jakoś nie mogę ustawić dobrze wyjścia żeby płynnie sterować wypełnieniem. Na oscyloskopie wyskoczyły mi herezje jak zrobiłem to w funkcji loop z komendą IF.
Wiec zwracam się o jakoś podpowiedz jak to mogę dobrze ustawić.

Tu wklejam kod który znalazłem na jakimś forum które pozwala na odczyt czasu.
Zakres to 960us - 2040us.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 mar 2016, o 15:13 
Użytkownik

Kolego przeczytałem 4 razy twój post i w żaden sposób nie mogę dość do tego o co ci chodzi. Piszesz że masz problem z PWM w odbiorniku R/C a za chwile wklejasz jakiś kod ściągnięty z neta do odczytu czasu. Może jakiś schemat , pokaż swój kod może popełniasz gdzieś babola, może jednak są takie tranzystory które wysterujesz napięciem które posiadasz:)

PostNapisane: 15 mar 2016, o 18:57 
Nowy

Może źle się wyraziłem. Najprościej mówiąc odbieram sygnał z odbiornika r/c do arduino które 1 do 1 wysteruje pin nr. 6 w formie PWM ale z wyższym napięciem logicznym. A kod miał mi pomóc w czytaniu sygnału z odbiornika i faktycznie widzę na szeregowym monitorze że zmieniają się wartości ale nie jestem teraz pewien czy aby na pewno jest on dobry do mojego śmiesznego projektu. Schematu nie mam jako takiego.

Ale do mojego projektu wykorzystam np.
Tranzystor IRFZ44N. z rezystorem na bramce 47R.

PostNapisane: 15 mar 2016, o 22:12 
Użytkownik

Kolego z odbiornika R/C otrzymujesz PWM? Chcesz za pomocą arduino otrzymać PWM ten sam co na R/C? To może jeszcze co to za odbiornik R/C? Jakie to napięcie jest że nie można znaleźć tranzystora?

PostNapisane: 15 mar 2016, o 22:41 
Nowy

Napięcie z odbiornika jest w granicach 0.25V - 0.40V. Co do sterowania przez arduino myślałem nad takim rozwiązaniem że kiedy wartość rośnie lub maleje to poprzez komendę "analogWrite" doda mi do przedziału wartości od 0 do 255.

I zrobiłem taie coś, ale po wpisaniu kilku linijek okazało się na oscyloskopie jest pwm w formie stroboskopu .... i nijako działał...

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 15 mar 2016, o 23:15 
Użytkownik

czy to napięcie z R/C to pwm?

PostNapisane: 15 mar 2016, o 23:47 
Użytkownik

...a czy na pewno masz modulowaną częstotliwość? - na jakiej częstości to pracuje?

Pozdr.

PostNapisane: 16 mar 2016, o 15:40 
Nowy

Dodaje zdjęcia żeby można było zrozumieć o co mi chodzi :)

Położenie minimalne potencjometru na aparaturze.
Obrazek
Środkowy.
Obrazek
Maksymalny.
Obrazek

PostNapisane: 16 mar 2016, o 20:52 
Użytkownik

A nie pomyślałeś że zapalanie tranzystora NP: KRZEMOWEGO to około 0,7v ? ,A GERMANOWEGO 1,3? // MOŻE TU MASZ ZAKŁÓCENIA?
i pokaż rozrys tego r/c _połączeń / bo to mi na filtr wygląda i może blokuje ci?

PostNapisane: 16 mar 2016, o 21:16 
Nowy

Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi.
Cytuj:
pokaż rozrys tego r/c _połączeń / bo to mi na filtr wygląda i może blokuje ci?

Odczyt był bezpośrednio z odbiornika tego jak na foto.
Obrazek

PostNapisane: 16 mar 2016, o 23:30 
Użytkownik

Literówka.
SIND napisał(a):
A GERMANOWEGO 1,3?

German (Ge) 0,3-0,4
Krzemogerman (SiGe) 0,4-0,5
Krzem(Si) 0,6-0,7
Arsenek Galu (GaAs) 1,0-1,2 ;)

PostNapisane: 16 mar 2016, o 23:33 
Użytkownik

Witam
luki28 napisał(a):
Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi.

Dlaczego się dziwisz; operujesz żargonem czy może nazewnictwem z modelarstwa, a dla większości z nas zlepek RC kojarzy się z filtrem a nie odbiornikiem. Jeśli na łodzi leżałaby gitara i wsiadający muzyk zawołał do wioślarza: panie podaj pan wiosło - co by dostał? ;)
Przynajmniej trochę się wyjaśniło: co masz i co chcesz osiągnąć. Wg mnie mierzenie takiego PWM'a w sposób "analogowy" mija się z celem. Są to w zasadzie szpilki które ciężko będzie wygładzić ( a raczej uśrednić) do pomiaru stałego a jednocześnie dynamicznego ( nazewnictwo moje - po wygładzeniu nap. niemalże bez pofalowań a jednocześnie każda zmiana długości szpilki byłaby od razu wyłapywana).
Może zamiast tego spróbuj mierzyć długość stanów wysokich - częstotliwość nie jest duża, tylko długość impulsów może nastręczać problemów.

Pozdr.

PostNapisane: 17 mar 2016, o 11:20 
Nowy

Byłem przekonany że jak dodam średnik między RC to będzie wiadomo że chodzi o Radio Control. Czyli proponujesz użyć stabilizatora myślę że można spróbować. Jeszcze się zastanawiałem nad opcją z przerobieniem serwo które będzie się się obracać 360 stopni (po przeróbkach) do niego podłączyć enkoder obrotowy który będzie wpięty do arduino i będzie sterować wyjściem PWM. Tylko nie wiem jak będzie z żywotnością takiego enkodera.

PostNapisane: 17 mar 2016, o 23:36 
Użytkownik

Witam
kicajek napisał(a):
Wg mnie mierzenie takiego PWM'a w sposób "analogowy" mija się z celem...

Nie zmierzysz metodą chałupniczą takiego napięcia. Nie pisałem nic o stabilizatorze; pisałem tylko, że musiałbyś uśrednić napięcie - tak jak Ci to wyświetla w "opisówce" oscyloskop. Pomiar można wykonać albo zaprzęgając do roboty źródło prądowe wyzwalane i zatrzymywane odpowiednimi stanami wyjściowymi (wtedy mierzymy napięcie do jakiego zdążyło naładować jakąś pojemność - karkołomne zadanie bo to tylko opis wstępny ) albo mierząc czas trwania stanu wysokiego.
Może koledzy mają jakieś praktyczne pomysły, albo kol.sq5rix znalazł coś nowego o czym nie wiem :) .

Pozdr.

PostNapisane: 18 mar 2016, o 15:55 
Nowy

Jednak zostawię to sobie na później :) jak będę coś więcej wiedział więcej z języka C. A tym czasem wykonam to w ten sposób że przerobię serwo które będzie się obracać 360 stopni do niego podepnę enkoder obrotowy a resztę wykona sobie arduino. :)

Strefa czasowa: UTC + 1