Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 sty 2025, o 01:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 mar 2016, o 10:36 
Nowy

Witam.
Napisałem prosty program na androida, który ma mi ułatwić pracę. Jest to program typowo matematyczny z różnymi wzorami. Wcześniej używałem Excela i o ile na tablecie jest to w miarę wygodne to już na telefonie staje się dość uciążliwe. Stąd też pomysł aby Excela zastąpić własnym programem.
W skrócie : program ostatecznie oblicz wynik na podstawie działań na 2 liczbach. Za każdym razem te liczby mogą być inne :
Dla liczby 50 należy podać wartość np 50 = 12,345 , dla 53 = 19,328 itp.
W podanym listingu wartości dla 50 i 51 to odpowiednio btnDispLow i btnDispHigh.
Chciałbym uzyskać efekt że program w pliku wyszukuje wartość odpowiednio dla 50 i 51 i uzupełnia je
np:
50=12,345
53=19,328
54=20,753
55=22,564
Natomiast jeśli danej wartości nie znajdzie to po wprowadzeniu jej i przy zapisywaniu danych doda je w odpowiedni miejsce:
50=12,345
51=15,654
52=17,789
53=19,328
54=20,753
55=22,564

Na dzień dzisiejszy na sztywno zapisywana jest wartość pola btnDispLow.Text oraz btnDispHigh.Text do pliku. Jak to zmodyfikować.
Z góry dziękuję za pomoc.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język java
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 mar 2016, o 11:04 
Użytkownik

Kolego za bardzo nie zrozumiałem o co ci chodzie Ale jeśli w programie podajesz fizycznie liczby np 50 i 51 i chcesz aby pokazać czy pod tymi liczbami kryje się jakaś wartość. To do tego celu najlepiej użyć tablicy tablica[50]=19.22 tablica[51]=20.878. W tedy sprawdzasz sobie czy wartość tablicy jest większa niż "0" jeśli większa odczytujesz tą wartość jeśli nie to dodajesz wartość do tej tablicy. A tablicę zapisujesz do pliku

PostNapisane: 5 mar 2016, o 11:32 
Nowy

Dzięki za odpowiedź.
Wartości 50(Low) 51(High) itd też są wyliczane z innych wzorów. Niższa (Low) wyliczana jest z dość wielu danych a (High) to proste Low +1 . Dopiero po obliczeniu ich podaję w odpowiednich miejscach dla nich wartości. Nie jestem programistą , więc prosiłbym o jakiegoś linka lub przykład, jak mam to zaimplementować.

Strefa czasowa: UTC + 1