Toteż ja już na blogi pisałem ale takie uproszczone porady dla osób które w ogóle nie mają doświadczenia z dobieraniem kondensatorów filtrujących. I brzmiało to mniej więcej tak, że
"jeśli nie wiesz jakie zasady tym rządzą to możesz śmiało dawać w ciemno 100 nF (ceramik) i mały elektrolit od kilku uF do powiedzmy max 47 uF jeśli będą spore prądy"
Po czym często nawet na tym forum znajdują się początkujący którzy piszą prośbę np o sprawdzenie schematu albo pytanie dlaczego mają np problem z tym że czasem po wyłączeniu urządzenia na chwilę im się procek nie chce jakby zresetować" ...
Co ciekawe piszą że są po artykule z mojego bloga a na schemacie swoim do sprawdzenia i na PCB dowalili nie 10 uF, nie 22 uF nawet nie 47 uF ale np 100 uF albo 220-470 a bywały pojedyncze przypdaki gdy ktoś przy procku dał 1000 uF !!!
Na moje pytanie dlaczego dał tak duże kondki - człowiek z rozbrajającą szczerością odpisuje ..... "aaaa bo pamiętam że jak się kiedyś robiło wzmacniacze audio to zawsze warto było dać jak największy elektrolit na wyjściu "
no i wtedy ręce opadają
....
Dlaczego o tym piszę - bo rozumiem, że początkujące osoby mogą mieć problemy z tym jak dobrać kondensatory no ale mega zdziwienie budzi fakt, że pomimo przepisu aby nawet w ciemno się to udało - robią to często po swojemu czyli źle i później się dziwią skąd problemy ...
Ten wątek i te dyskusje plus linki też do fajnych not PDF które tu się pojawiły mam nadzieję, że pozwoli wielu początkującym się też poduczyć pewnych rzeczy w tym zakresie ....
I dokładnie warto pamiętać, że jeśli już decydujemy się na kondensatory LOW ESR to spokojnie można sobie pozwolić na jeszcze większe obniżenie wartości pojemności takiego kondka ... Dlatego ja na początku tego wątku pisałem że jeśli już stosuję taki pojedynczy kondek ceramiczny to o wartości 10 uF czasem choć rzadziej 20 uF ... ale już nie większe ... nawet 4,7 uF albo i 1uF byłby dobry często ...
Jak widać zły dobór kondensatorów filtrujących może przeszkadzać zarówno gdy się zastosuje zbyt małą pojemność przy pewnej sporej wartości prądów jakie płyną w układzie podczas normalnej pracy ale także zbyt dużą pojemność szczególnie gdy prądy są mniejsze ... a jeszcze gorzej byłoby wsadzić taki 100 uF ceramiczny
bo on sam stanie się pożeraczem prądu podczas włączania zasilania.
www.youtube.com/mirekk36 ]