Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 4 gru 2024, o 18:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 lut 2016, o 14:36 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witajcie Koledzy ;)

Jakiś czas temu naszła mnie ochoto żeby sobie sklecić USBasp. Programator jak programator, nic szczególnego. Jedyna z ciekawszych rzeczy w tej konstrukcji to użycie 74LVC125 jako bufora by programować zarówno na 3.3V jak i 5V. Napięcie wyjściowe z programatora podajemy na wyjście zworką i jest to albo 0V, albo 3.3V albo 5V. Nie ukrywam że wzorowałem się na schemacie USBasp zaczerpniętego ze strony Mirka jak i bezpośrednio od Tomasa Fischla.

Częśći w dużej mierze miałem z wylutu, np ATmegę 8 wylutowałem z jakiejś starej kontrolki firmy COBI a złącze KANDA ze starej centralki alarmowej. Wszystko z szuflady ;)

SCHEMAT

Schemat jak to schemat, standardowy :)

Obrazek

PŁYTKA PCB

Płytka wyszła dwustronna, wymiary to około 3cm (szerokość) x 6cm (wysokość)

Obrazek

ZDJĘCIA POLUTOWANEGO UKŁADU

ObrazekObrazek

ZAPROGRAMOWANIE PROCKA

Procesor zaprogramowałem w ten sposób, że przylutowałem odcięte od diod LED nóżki do wyprowadzeń 74LVC125 na które wchodzą sygnały MISO MOSI SCK a także do rezystora od resetu, następnie do tych drucików przylutowałem kabelki i drugim, Mirkowym USBasp, zaprogramowałem procka ;)

PODSUMOWANIE

To by było chyba na tyle... Płytkę wykonałem termotransferem, wydruk drukarką Canona (biurowy kombajn za kilka tysięcy) na oryginalnym tonerze na śliskim papierze z jakiegoś magazanu, przeniesienie laminatorem w temperaturze 200 stopni, 4 przejazdy. Trawienie w B327. Przelotki lutowałem drucikiem.

W załączniku pliki Eagle.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 lut 2016, o 15:04 
Moderator

No i proszę - można? można samemu zrobić sobie programatorek ? ;) można i ładnie wyszedł

PostNapisane: 24 lut 2016, o 15:11 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

mirekk36 napisał(a):
można samemu zrobić sobie programatorek ?

Pewnie że można :) Programuje jak szalony :)

PostNapisane: 24 lut 2016, o 15:51 
Użytkownik

Witam
Nefarious19 napisał(a):
mirekk36 napisał(a):
można samemu zrobić sobie programatorek ?

Pewnie że można

Acha...
Obrazek
Ja dodatkowo oledowałem i choć z j.angielskim "tak se" to opisy a owszem :) .
Ten jest tylko w wersji podstawowej ale lepszy niż ten mój śp. STK500v2.

Pozdr.

PostNapisane: 24 lut 2016, o 16:06 
Moderator

No proszę jaki wysyp ;) .... najważniejsze - że też dostrzegacie to co ja - że programatorek USBASP mały, niepozorny a rżnie procki jak diabeł :lol: tzn że tak szybko i wygodnie :lol: czyli w pozytywnym tego słowa znaczeniu ...

PostNapisane: 24 lut 2016, o 21:01 
Użytkownik

Witam,
tak, Mirek potrafi inspirować.
Też mam swój wzorowany na atnelowskim.
ObrazekObrazek

U siebie dopasowałem płytkę do popularnej obudowy dla złączy db9/vga.
Ten fioletowy przewód to efekt eksperymentów i ciachniętej ścieżki, ale działa dobrze.
Na małym filmiku widać świecące ledy smd, umieszczone w miejscach przewidzianych na wkręty.
Niby niewidoczne, świecą wyraźnie.
http://avr.5v.pl/usbasp/4.flv

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 25 lut 2016, o 20:39 
Użytkownik

Oczywiście że można :)

Brawo kolego Nefarious19 :) tak trzymać :)

Mojego staruszka klocuszka znacie, a w drodze też nowy :)

Obrazek

obecnie czeka na obudowę ... która się wycina tradycyjnie z białego akrylu i wtedy ...
się pojawi opis na stronce :)

PostNapisane: 25 lut 2016, o 23:32 
Użytkownik

To ja też się pochwalę czym ostatnio się bawię (oczywiście też to jest USBasp) :)
Obrazek
Oprócz bajeru w postaci wyświetlacza pokazującego przebieg programowania, to w kodzie zrobiłem także następujące zmiany / poprawki:
- dodanie prawdziwego AUTO SCK - przy wysłaniu z avrdude AUTO SCK (brak parametru -Bx) próbowane jest połączenie z procesorem przy kolejnych coraz mniejszych prędkościach zaczynajć od 1.5MHz a kończąc na 0.5kHz (nie trzeba już używać SLOW SCK)
- poprawienie inicjalizacji USB - po resecie procesora zawsze USB się poprawnie inicjalizuje (w oryginale jest trochę błędnie zrobione), więc nie występuje potrzeba wyjmowania z USB by zresetować
- dodanie obsługi watchdoga (programator już nigdy się nie zawiesi)
- miganie diodą jak u Mirka
- wyprowadzenie dodatkowego sygnału zegarowego do taktowania procesora (jakby ktoś przestawił fusy i potrzebował takowego)
A planach są jeszcze dodatkowe zmiany. Największy problem to, oprócz braku czasu, mała ilość pamięci flash w ATmega8 :(
Oczywiście jak skończę pierwszy etap i uporządkuję kod z poprawkami to go udostępnię.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 29 lut 2016, o 23:08 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Nefarious19, bardzo estetycznie Ci to wyszło. Zawsze bałem się płytek dwustronnych z dużą ilością przelotek. Jakie "parametry" mają te przelotki? chodzi mi o wymiary oraz grubość srebrzanki.

avrski, ganialny pomysł na obudowę.

rskup, fajny pomysł na wykorzystanie wyświetlacza. Będziesz publikował ten projekt w dziale DIY?

PostNapisane: 29 lut 2016, o 23:11 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Nefarious19 napisał(a):
Nefarious19, bardzo estetycznie Ci to wyszło. Zawsze bałem się płytek dwustronnych z dużą ilością przelotek. Jakie "parametry" mają te przelotki? chodzi mi o wymiary oraz grubość srebrzanki.

Ja kiedyś też, ale strach można wyrzucić do kosza ;) szkoda czasu na męczenie się z jednowarstwowymi płytkami ;)

Przelotki mają średnicę 1,4mm, otwór 0,7mm. używałem drucika srebrzonego o śrdnicy około 0.6mm :)

PostNapisane: 29 lut 2016, o 23:29 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ja robię przelotki 1,2mm otwór 0,8 srebrzanka 0,7, i wydawało mi się, że strasznie dużo miejsca mi zajmują, ciężko wcisnąć między ścieżki. Ale widzę Ty robisz jeszcze większe i jest OK.

PostNapisane: 1 mar 2016, o 00:13 
Użytkownik

Cytuj:
rskup, fajny pomysł na wykorzystanie wyświetlacza. Będziesz publikował ten projekt w dziale DIY?

Tak. Ale na razie program wymaga uporządkowania, bo wszystko w pierwszej wersji było pisane tak by działało w typowych warunkach, ale bez uwzględniania wszystkich opcji. Teraz poprawiam i obserwuję jak wygląda wzrost kodu po dodawaniu drobnych zmian a w ATmega8 jest mało miejsca, więc ostatnio miałem 98% zajętości flash :(

Na początek chcę opublikować opis zmian poprawiających działanie standardowego USBasp (usunięcie problemu wieszania się, dodanie auto sck, miganie diodą jak u Mirka, itp.) by osoby mające chińszczyznę mogli cieszyć się lepszym USBasp (już częściowo nawet gotowe :)).
A dopiero w drugim rzucie zmiany dodające wyświetlacz OLED / PCD8544 / Debug RS232 (z czego na razie mam podłączonego i dodanego by wyświetlał informację OLEDa) oraz dodanie dodatkowego wyjściowego sygnału zegarowego dla tych co przestawili sobie fuse bity na zewnętrzny sygnał zegarowy.
Mam też całą masę pomysłów co jeszcze dodać jak będzie OLED, ale to pewnie już nie ma szans na realizację, bo czas nie jest z gumy :cry:

--
Pozdrawiam,
Robert

Strefa czasowa: UTC + 1