Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 lut 2025, o 20:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 lut 2016, o 19:27 
Użytkownik

Witam!
Napisałem program do obsługi zegara na lampach IV-11 realizowany przez uC Atmega32 taktowany 11059200Hz. Do obsługi przetwornicy step-up wykorzystuję sygnał PWM 31.250kHz generowany przez Timer Attiny85 taktowany 8000000Hz, który obsługuje również żarzenie lamp ("pseudo AC"). W jaki sposób sterować uC Attiny85 z poziomu uC Atmega32, aby zmieniać wartość OCR (wypełnienie sygnału PWM), a tym samym sterować jasnością zegara. Proszę o sugestie.
Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 lut 2016, o 21:16 
Użytkownik

SIGKILL napisał(a):
Zmiana napięcia po przez zmianę wypełnienia PWM nie zadziała, zmieni się tylko moc przetwornicy, napięcie ustalane jest przez diodę Zenera.
Cytuj:
A ja zapytam na wstępie po co Ci do tego dwa uC?

Dziękuję. Napięcie zmienia się wraz ze zmianą wypełnienia od ok 40V do 63V
Obrazek
Wyraźnie widać to po jasności świecenia lamp i na mierniku. Jeżeli chodzi o dwa uC to aby uzyskać częstotliwość PWM konieczną dla przetwornicy uC musi być taktowany zegarem 8MHz z preskalerem 1. Podstawowy uC Atmega32 działa z zegarem 11059200Hz i wszystko jest skonfigurowane pod tą częstotliwość.

PostNapisane: 2 lut 2016, o 00:00 
Użytkownik

SIGKILL napisał(a):
To nie będzie dobre rozwiązanie, jeśli chcesz regulować napięcie przetwornicy to musisz je mierzyć i sterować przetwornicą.

Bardzo dziękuję. Jak proponujesz rozwiązać sterowanie przetwornicą? Ideałem byłoby stabilne napięcie niezależnie od obciążenia czyli ilości lamp i zaświeconych segmentów.

Całość sterowania lampami przeniosłem z Attiny85 do Atmega32. Napięcie zmieniam wpisując wartość OCR0 timera np. 220-63V, 210-53V, 200-43V. Na razie jest to układ testowy z dwoma lampami IV-11. Docelowo będzie ich 6.

Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1