Witam wszystkich. Ostatnio zrobiłem mały, prosty projekcik i zanim rozmontuję układ chciałem go Wam przedstawić.
Ponieważ dostałem kiedyś tablet, którego do niczego nie używam, postanowiłem jakoś go wykorzystać w połączeniu z AVR. Był pewien problem, bo jest to jeden z najtańszych tabletów i nie posiada bluetootha. Po wielu kombinacjach udało mi się połączyć go z modułem radiowym na USB. Początkowo chciałem zbudować prosty sterownik silnika krokowego - sterujący kierunkiem obrotów i ilością obrotów, a jako interfejs użytkownika miała służyć aplikacja napisana na Androida. Później doszło jeszcze kilka rzeczy i skończyło się na tym co prezentuję poniżej.
Do sterowania silnikiem wykorzystałem układ L298N oraz procesor ATmega8A. Silnik, którego użyłem jest unipolarny i posiada 6 wyprowadzeń, ale bez probemu pracuje przy sterowaniu bipolarnym, gdzie wyprowadzenia COM zostają niepodłączone.
Układ posiada 4 przyciski microswitch, działające jako klawiatura analogowa, ponieważ zaczynało mi już brakować wolnych portów, a obejrzałem ostatnio gdzieś w Internecie bardzo fajny poradnik
Funkcje to po kolei, od przycisku po prawej: (dłuższe przytrzymanie) Start/Stop (zwiększenie prędkości) Kierunek obrotu (funkcja specjalna) Zwiększanie zadanego kąta o 45 stopni (zwiększenie kąta o 360 stopni) Zmniejszanie kąta o 45 stopni (zmniejszenie kąta o 360 stopni)
W zasadzie nie ma tu za wiele do opisywania, bo wszystko jest na schemacie i w kodzie. Schemat nie jest w 100% zgodny z układem na płytce (troszkę inaczej podłączone są klawisze i nie ma dławika przy zasilaniu AVCC). Z góry przepraszam za wszystkie rażące błędy, jeśli takie są, ale to w zasadzie mój pierwszy tego typu projekt. To co chciałem, żeby działało, działa tak jak chciałem, więc ja jestem z niego zadowolony, no ale wiadomo, że dużo rzeczy mogło być zrobione lepiej
Filmiki są bardzo słabej jakości, ale mam nadzieję, że będzie cokolwiek widać i słychać. Pierwszy nagrywany telefonem dałem dlatego, że na reszcie nie widać nic na wyświetlaczu LCD. Program do sterowania z tabletu to moja pierwsza aplikacja pisana na Androida i w ogóle w Javie, może nie wygląda pięknie, ale miała głównie na celu przetestowanie komunikacji.
Cały program jest przecież w poście, pod filmikami. Chyba, że chodzi Ci o aplikację na Androida, to nie wiem czy ją jeszcze gdzieś mam, ale tam to nie było nic po za wysyłaniem odpowiednich stringów po kliknięciu w przycisk.
mam pewne zastrzeżenia wobec tego projektu . Oco chodzi? Chodzi o to że nie problem pokręcić silnikiem w lewo i prawo jak na filmach tu pokazanych , silniki krokowe mogą służyć jako pomoc dydaktyczną OK ale przedewszystkim mają wykonać jakąś prace z obciążeniem w jakim rygorze czasowym . //// i tu zachodzi pytanie . Czy autor tematu sprawdzał układ podczas pracy z realnymi obciążeniami przewidzianymi dla tych silników ? ? Bo ja tak sobie myśle że nie sprawdzał . Więc niech sprawdzi bowiem nie problem jest w ty ze silnik pokreci sie w lewo a potem w prawo . Cały problem z silnikami krokowymi jest taki że mają pokręcić sie w prawo z odpowiednim przyrostem prędkości oraz całkiem konkretnym obciążeniem mechanicznym ....i właśnie w tym momecie pojawiaja sie schody do nieba . //// Natomiast bardzo fajny przykład ,test na działanie samego oprogramowania no i napewno niezła frajda i od tej strony ten Projekt bardzo mi sie podoba .Gdyby jeszcze robił coś 'konkretnego" byłoby super.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości