mirekk36 napisał(a):
A ja tu widzę, że kolega z nerwów po prostu się zamotał do samego końca i to na MAX'a
po pierwsze proszę mi na spokojnie odpowiedzieć na kilka pytań, bo korzystając z MkAvrCalculator nie da się zablokować procka chyba że się na prawdę na upartego chce to zrobić
![Puszcza oko ;)](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_e_wink.gif)
to wtedy tak
1. czy inny procek jak się włoży w podstawkę to działa ?
2. przecież w zestawie jest kwarc 11,0592MHz to proszę z nim sprawdzić - po co jakiś 10MHz ? Czyli do testu doprowadźmy ATB do stanu fabrycznego i sprawdźmy czy wszystko działa - żeby było po kolei
3. jak już włożysz tę ATmegę32 co to się niby zablokowała to jeszcze raz sprawdź ją programatorem ATB-FT232R czyli tym wbudowanym oraz programem MkAvrCaluclator - ale ŻÓŁTYM KLAWISZEM - o nazwie "Sprawdź podłączony AVR" w zakładce programator i daj mi znać czy ta opcja go wykrywa
Hmm po kolei:
1. Tak jak pisałem inne procki działają.
2. Sprawdzałem z różnymi kwarcami, oczywiście na tym 11,0592 również
3. Zrobiłem tak jak pisałeś i go rozpoznał. Przyznam szczerze, że nie rozumiem do końca dlaczego tak się dzieje. Korzystałem przez ostatnie parę godzin z stk500v2 i nie chciało, przełączyłem na ft232 i poszło. Co śmieszniejsze, po tym jak zadziałało sprawdziłem raz jeszcze ustawieni fuse bitów - były domyślne. Zmieniłem je "na nowo" na >8 Mhz i JTAG wyłączony i zaprogramowałem i na końcu sprawdziłem jeszcze drugim programatorem stk500v2. Działa, ale nie rozumiem dlaczego wcześniej nie chciało. Jest na to jakieś wytłumaczenie? Dzięki za pomoc.