Nefarious19 napisał(a):
Całość będzie siedziała w jakieś obudowie?
Tak, Kolega ma sobie przycisk i potencjometr na kabelkach wyprowadzić a obudowa ma być w miarę płaska
Ds3 napisał(a):
Polecam jeszcze na koniec w Eagle odpalić ULP > drill-aid.ulp.
Nie lubię korzystać z tej opcji, jakoś jej nie ufam
HomoChemicus napisał(a):
Można wiedzieć, jaki model laminatora przerabiałeś i w jaki sposób?
Pewnie że można. Wykorzystany laminator to tracer A4.
Zdjąłem z niego górną pokrywą i ja wyrzuciłem. Usunąłem płytkę z elektroniką i wyłącznikiem, wyłącznik dałem swój na kablu zasilającym. Usunąłem termobimetalowe przełączniki, ale później jeden przykręciłem jako uchwyt do termistora, dociska on po prostu termistor. Pod dolną rolką, po lewej stronie jest bezpiecznik termiczny który przepala się w około 200 stopniach. Jego tez usunąłem i zastąpiłem zworą. Silnik napędzający rolki podłączyłem bezposrednio pod 230V zaraz za wyłącznikiem kołyskowym. Grzałki nad górną i dolną rolką połączone są w szereg i załączane są do 230V przez przekaźnik. Przekaźnikiem steruje Arduino Mini a w zasadzie ATmega 328P na pokładzie. Na czas testów użyłem UNO.
Pomiar temperatury realizowany jest za pomocą termistora NTC 100k, takiego:
KLIKJedna nóżka jest na masie, druga przez rezystor 1.5k włączona jest do +5V. Tworzy się z tego dzielnik napiecia, z którego odczyt przeliczam na rezystancję. 650 Omów to około 190 stopni (zmierzoną sondą z miernika) i przy tej rezystancji zostaje odłączona grzałka. jak spadnie do 180 (750 om) to jest załączana i tak w kółko. Prosty regulator z histerezą.
Płytkę przepuszczam z 8 razy, na przemian, czyli po przejechaniu przez rolki odwracam ją i wkładam znowu. Po prostu rolki oddają ciepło i pomprzejechaniu płytki są chłodniejsze dlatego żeby wszystko było ok trzeba płytke odwracać.
Drukuje na najlepszych ustawieniach drukarki na papierze z firmowego czasopisma. (Ma ślizgie strony) i tyle. wkładam płytke do gorącej wody z łyżeczką octu, papier odpada sam po 30 sekundach. Tanio i szybko.
Przerobienie zajęło mi z godzinke, jak będę miał czas to zrobię regulator PID isterowanie fazowe. Fota z testów: