Witam
Pragnę przedstawić projekt kodera sygnału RC do radia samochodowego JVC. Jako że w kierownicy miałem fabrycznego pilota działającego na zasadzie rezystancji, a w radiu wejście 'Steering wheel remote controll' zacząłem drążyć temat, jak te dwa elementy wyposażenia ze sobą pogodzić żeby się dogadywały. Znalazłem w zagranicznych sklepach internetowych uniwersalne moduły, które kodują sygnał, jednak ceny tych urządzeń wahają się w granicach $50, a to ponad połowa ceny mojego radia, więc nic innego mi nie pozostało jak wykonać takie urządzenie samodzielnie.
Zdecydowałem się na uC Attiny85, a dokładnie na gotowej płytce z tym chipem.

Wybrałem takie rozwiązanie, ponieważ jest to gotowa podstawa z układem zasilania(stabilizatorem) z możliwością podłączenia bezpośrednio pod instalacje 12V. Aby cały układ działał poprawnie, konieczne było usunięcie trzech rezystorów, połączonych bezpośrednio do nóżek uC, którymi realizowana jest komunikacja przez USB. W wyniku moich prac powstał taki oto układ.

Kod programu w załączniku. Plik zawiera dwie biblioteki:
1. rm-rk52.h - obsługa kodowania sygnału do radia
2. N16_WhRemote.h - konfiguracja klawiatury pilota z kierownicy Nissan Almera N16
Kod w pierwszej wersji, działający. oczywiście można to lepiej zrobić, uwagi mile widziane. Pomocnym dla mnie był ten wątek
https://www.avforums.com/threads/jvc-stalk-adapter-diy.248455/Urządzenie zasilane jest z wyjścia 'remote' w radiu, bezpośrednio z 12V. Z kolei na wejściu 'Steereng wheell remote' wystawiona jest nośna 3.2V. Sygnał na wyjściu z kodera, jest identyczny z tym który wysyłany jest ze współpracującego z radiem pilota RM-RK52, tylko ma odwrócona amplitudę. Stan wysoki z uC powoduje ustawieni stanu niskiego na wyjściu urządzenia za pomocą tranzystora T1. Pilot w kierownicy ma dwie linie wyjścia, przez co konieczne było wykorzystanie dwóch wejść analogowych. Wykorzystane zostało wewnętrzne źródło odniesienia VCC, czyli ~5V. Całość jak widać na zdjęciach, zmontowana została na płytce uniwersalnej.
Koszt:
uC z płytką - 8-9zł
płytka uniwersalna - ~3zł
reszta - ~2zł
trochę mojej pracy - bezcenne
W sumie ok 15zł (+robocizna)
A tak wygląda kierownica z pilotem, w konsoli środkowej radio.

Wszelkie uwagi mile widziane.