Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 lut 2025, o 20:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 sty 2016, o 08:38 
Użytkownik

Koledzy mam pytanie. Czy w waszych projektach dochodzi do częstego gubienia pakietów? Pytam bo mam dość spora ilość zmiennych które przesyłam lecz nie docierają w całości. Oczywiście wiem że to zjawisko występuje, tylko znalazłem gdzieś na forum X że" gubienie pakietów zdarza się ale nie często" Jak to jest u was i jak sobie radzicie?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 sty 2016, o 09:13 
Moderator

matekogon napisał(a):
Koledzy mam pytanie. Czy w waszych projektach dochodzi do częstego gubienia pakietów? Pytam bo mam dość spora ilość zmiennych które przesyłam lecz nie docierają w całości. Oczywiście wiem że to zjawisko występuje, tylko znalazłem gdzieś na forum X że" gubienie pakietów zdarza się ale nie często" Jak to jest u was i jak sobie radzicie?

Panie kolego zastanów ty się lepiej nad tym jakie robisz babole w programie bo na 99,99999999% to właśnie to jest przyczyną tego co ty nazywasz gubieniem pakietów UDP...

To podobnie gdy komuś coś nie wychodzi na procku, to pierwsze podejrzenie początkującego jest jakie ? ... no dość oczywiste ... "pewnie się procek zepsuł albo że fabryka wyprodukowała wadliwy procek albo jeszcze inne kosmologie" .... zamiast szukania błędów w kodzie.

Poważnie - mówię ci stracisz KUPĘ czasu idąc tym tropem ... czyli szukania gubienia u siebie pakietów UDP .... kupę czasu ....

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

No, chyba że w swojej sieci domowej używasz steampukowych routerów do sieci BNC, sieć masz właśnie BNC a nie UTP... Chyba że też może testujesz to na jakimś routerze WiFi zepsutym i to też z czasów gdy się pojawiły pierwsze takie egzemplarze - to wtedy można by się było spodziewać - że raz na jakiś czas może i tam zaginie jakiś pakiet UDP ...

PostNapisane: 14 sty 2016, o 11:12 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
matekogon napisał(a):

Panie kolego zastanów ty się lepiej nad tym jakie robisz babole w programie bo na 99,99999999% to właśnie to jest przyczyną tego co ty nazywasz gubieniem pakietów UDP...

To podobnie gdy komuś coś nie wychodzi na procku, to pierwsze podejrzenie początkującego jest jakie ? ... no dość oczywiste ... "pewnie się procek zepsuł albo że fabryka wyprodukowała wadliwy procek albo jeszcze inne kosmologie" .... zamiast szukania błędów w kodzie.

Poważnie - mówię ci stracisz KUPĘ czasu idąc tym tropem ... czyli szukania gubienia u siebie pakietów UDP .... kupę czasu ....

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

No, chyba że w swojej sieci domowej używasz steampukowych routerów do sieci BNC, sieć masz właśnie BNC a nie UTP... Chyba że też może testujesz to na jakimś routerze WiFi zepsutym i to też z czasów gdy się pojawiły pierwsze takie egzemplarze - to wtedy można by się było spodziewać - że raz na jakiś czas może i tam zaginie jakiś pakiet UDP ...

Mirku dzięki za podpowiedź
Zadałem to pytanie bo podejrzewam że gdzieś się zakopałem w kodzie, i umknęły mi pewne informacje z poradników o udp i pakietach. A nie byłem pewien czy problemy z pakietami to normalny problem czy nie
Czy mój babol nie wynika z tego że zamiast zapytanie kierować na adres brodcast 255.255....... kieruję je na ip modułu 192.168....?

PostNapisane: 14 sty 2016, o 15:46 
Użytkownik

W moim projekcie też przesyłam naprawdę dużo zmiennych z częstotliwością 1s i to przez dodatkowy repeater. Wszystkie połączenia są na konkretny IP a nie broadcast i pakiety dochodzą jak to się modnie mówi obecnie "bezzwłocznie" :) Nic nie ginie, albo tak rzadko, że nie zauważam. Przeanalizuj kod i posprawdzaj Pingi w sieci. Moze to faktycznie wina routera, czy nawet kiepsko łączącego RJta.

PostNapisane: 14 sty 2016, o 23:22 
Moderator

matekogon napisał(a):
Czy mój babol nie wynika z tego że zamiast zapytanie kierować na adres brodcast 255.255

Kurczę może niepotrzebnie zacząłem od Broadcastów ale wyraźnie mówiłem - jak ktoś nie ma w tym temacie wiedzy to nie stosuj tego ...

dlatego podpowiem - najlepiej będzie jak zapomnisz o Broadcastach dokąd nie będą ci wychodziły normalne aplikacje korzystające z komunikacji bez broadcastów

PostNapisane: 15 sty 2016, o 00:09 
Użytkownik

Akurat dobrze, że zacząłeś od broadcastów. Inaczej nie było by widać co tam między sobą "gadają" moduły. Jak coś nie działa na broadcast to nie zadziała i na bezpośrednim IP. Chociaż moim zdaniem, bezpieczniej będzie używać np. 192.168.0.255 , ale w sumie co ja tam wiem :P

PostNapisane: 15 sty 2016, o 09:27 
Moderator

mario napisał(a):
Jak coś nie działa na broadcast to nie zadziała i na bezpośrednim IP.

Z tym bym się nie zgodził - bo może np router w ogóle nie przepuszczać broadcastów a ruch normalnych pakietów UDP zawsze będzie działał. Powiem więcej - już nie raz i nie dwa były przykłady tego na forum ... gdy okazywało się u użytkowników - że właśnie broadcasty im nie działają bo są domyślnie blokowane albo w ich sprzęcie albo wiadomo - na pewno poza siecią LAN nie będą działać ... więc takie stwierdzenie niestety nie jest że tak powiem poprawne, tak mi się wydaje.

mario napisał(a):
Chociaż moim zdaniem, bezpieczniej będzie używać np. 192.168.0.255

To przecież zależy jaką masz maskę - owszem zgodzić się można, że akurat w sieciach lokalnych maska 255.255.255.0 to podstawa - ale tu ludzie piszą z bardzo dziwnych że tak powiem lokalizacji i czasem może się okazać, że maska będzie inna ? i co wtedy ? .... tzn inaczej - jak wiemy, że maska jest 255.255.255.0 to jak najbardziej masz rację - że warto używać x.x.x.255 gdzie te X-y to własna klasa sieci bo przecież nie dla każdego ta klasa będzie akurat taka - może być np 192.168.1.x albo i 10.0.0.x ....

PostNapisane: 15 sty 2016, o 14:23 
Użytkownik

Koledzy przyglądam się dalej mojemu problemowi. Dla pewności małe sprostowanie mojego zapytania mówiąc o gubieniu miałem również na myśli nie docieranie w całości.
Co przetestowałem :
Ustawiłem wysyłanie z avr zmiennej co 1s, podłączyłem sobie terminal put przez viritual port. Nasłuchuję co wysyła avr, zmienne docierają w całości
Napisałem programik testowy na B4A najprostszy jaki jest możliwy do uruchomienia nasłuchu pakietu. Co się okazuje co jakiś czas zmienne nie docierają w całości

Wnioski tablet kiepskiej jakości lub zasięg sieci powoduje takie anomalia<------ błędne wnioski

Problemem rozwiązany Przyczyna problemu to konfiguracja modułu wifi, z wcześniejszych testów zapomniałem przełączyć
time betw. byte : z fast na normal

Strefa czasowa: UTC + 1