Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 lis 2024, o 21:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 182 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 wrz 2012, o 19:29 

Zainstalowałem sobie ładnie Debiana - instalacja ładnie przebiegła ale w trybie niegraficznym bo jakoś ze starych lat do tego byłem przyzwyczajony :). Wszystko pieknie grub wykrył windowsa wiec sobie pozwoliłem na nadpisanie mbr - no i zonk, bo po restarcie mam w grubie tylko linuksa. Wiec nie pozostało mi nic innego jak skorzystać z dobrodziejstwa Bootrec.exe /FixMbr odzyskać dostęp do Windowsa ale linuxa jakbym miał a jednocześnie nie :lol: bo bez gruba juz sie nie dobiore do niego.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 wrz 2012, o 19:35 
Użytkownik

Pisałem, że po instalacji trzeba ręcznie w konsoli wklepać update-grub i jeżeli będziemy mieli zainstalowany pakiet os-prober(zazwyczaj instaluje się domyślnie) to windows zostanie automatycznie wykryty i dodany.

PostNapisane: 12 wrz 2012, o 19:48 
Użytkownik

A tutaj Mirku zaglądałeś http://pl.m.wikibooks.org/wiki/Ubuntu

PostNapisane: 12 wrz 2012, o 20:05 
Moderator

Gwyn ---> o żesz w mordkę - te twoje zaklęcia które napisałeś - zadziałały OD RAZU !!!! o matko! już mi działa dźwięk ;)

masz u mnie PIWO ;)

no dobra pozostaje mi jeszcze chyba karta graficzna bo mam gigantyczne kłopoty z ekranem ledwo co to mogę pisać, wszystko się chrzani ....

karta graficzna też na płycie głównej, windows widzi ją jako

Intel(R) 82865G Graphics Controller

spróbuję sam coś teraz poszukać - ciekawe czy mi się uda = czy się zdołuję znowu linuxem ;)

ale i tak WIELKIE DZIĘKI bo coś drgnęło ;)

PostNapisane: 12 wrz 2012, o 20:46 
Moderator

No właśnie te 3 linijki sam znalazłem w necie - zrobiłem i teraz już wygląda że jest OK - tylko jakoś tak kocio wolno działa ten linux że szok :( ... może coś jeszcze trzeba zrobić ...

tylko że po drodze jeszcze zrobiem jakieś tam unity-2d

co to jest to całe unity ???

no i po restarcie zrobił mi się taki koci pasek boczny zamiast ładnego menu na górze i teraz gorzej mi w tym się poruszać ....

hmm no i teraz próbuję Skype zainstalować - niby się pobrało i niby zainstalowało - tylko jak i gdzie teraz tego skype znaleźć ? ;)

PostNapisane: 12 wrz 2012, o 20:57 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
tylko że po drodze jeszcze zrobiem jakieś tam unity-2d

co to jest to całe unity ???

To właśnie środowisko graficzne a właściwie to ten "koci pasek"

W woli wyjaśnienia możemy instalować dowolne środowisko graficzne do dowolnego systemu czyli kernel nie jest powiązany z okienkami

Jeśli chcesz powrócić do starego widoku przy logowaniu naciśnij ikonę zębatki i wybierz classic gnome czy też deskop teraz nie pamiętam i wtedy będziesz miał bez kociego paska jak było poprzednio

Pozdrawiam

PostNapisane: 12 wrz 2012, o 21:05 
Moderator

dzięki stachu - w końcu wiem co to jest unity

PostNapisane: 12 wrz 2012, o 21:19 
Użytkownik

No i Mirek wchodzi w swiat linuxa :)

PostNapisane: 12 wrz 2012, o 21:55 
Moderator

No wchodzi ale z tragicznymi bólami - a poza tym co to za wchodzenie w linuxa jak wszystko na razie w okienkach robię ;)

ok a nawiasem mówiąc panowie to może podpowiecie mi skąd np wy linuxowcy wiecie żeby wpisać np takie coś:

Kod:
sudo add-apt-repository ppa:xorg-edgers/ppa

albo takie coś

Kod:
sudo apt-get install alsa-oss

tzn z tym sudo apt-coś-tam to już się opatrzyłem ale skąd bierzecie te dalsze hieroglify ??? czy tylko z forów internetowych itp - czy ktoś jak jest linuxowcem to sam potrafi takie ptaszki wymyślać ? ;)

GwynBleidD ---> revert czyli co ? taki ala downgrade ? ;)

ale ok postaram się dołożyć inną kartę graficzną do tego kompa i zobaczę wtedy, bo przecież jak to możliwe że na słabszym kompi (stareńki PIV 3GHz 1GB RAM) działa ten linux duuuuużo szybciej niż na tym dużo nowszym (Celeron D 3GHz i też 1GB RAM)

PostNapisane: 12 wrz 2012, o 22:21 
Użytkownik

Przy zmianie karty, po pewnie wywali się zerwer X-ów i trzeba będzie użyć penie jakiegoś xconfig czy czegoś tam.

Przecież istnieje możliwość przeszukiwania repozytoriów za pomoca słow kluczy

PostNapisane: 13 wrz 2012, o 08:25 
Użytkownik

A jak wywali iksy to już wtedy nie obejdzie się bez terminala. Rezpozytoria można przeszukiwać: #aptitude search szukanafraza.

PostNapisane: 13 wrz 2012, o 09:07 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
ok a nawiasem mówiąc panowie to może podpowiecie mi skąd np wy linuxowcy wiecie żeby wpisać np takie coś:

Kod:
sudo add-apt-repository ppa:xorg-edgers/ppa

albo takie coś

Kod:
sudo apt-get install alsa-oss

Bo poza
Kod:
apt-get install
jest jeszcze soć takiego jak:
Kod:
apt-cache search nazwa-pakietu-lub-programu - służy do wyszukiwania aplikacji
np apt-cache search office

albo
Kod:
apt-get update - wykonuje update repozytorium (czyli informacji o wersjach programów, nowych programach)

albo
Kod:
apt-get upgrade - wykonuje upgrade wszystkich pakietów (wraz z zależnościami)

a wszelkie te informacje znajdziesz na stronach www dystrybucji (np: http://wiki.debian.org) albo wpisując magiczną komendę w "kocim" terminalu
Kod:
 man apt-get

Więcej na temat manuala znajdziesz wpisując:
Kod:
man man
.

PostNapisane: 13 wrz 2012, o 10:40 

miszczo napisał(a):
Pisałem, że po instalacji trzeba ręcznie w konsoli wklepać update-grub i jeżeli będziemy mieli zainstalowany pakiet os-prober(zazwyczaj instaluje się domyślnie) to windows zostanie automatycznie wykryty i dodany.

Tak, tyle ze podczas instalki gruba pod debianem windows został ładnie wykryty wiec powinien znaleźć sie na liscie. Ale w sumie juz sobie poradziłem czyli najpierw odzyskałem na szybko MBR windowsowy (bo potrzebowałem szybkiego dostepu do Windowsa) a potem za pomoca debiana-live z pendriva odzyskałem gruba i zrobiłem mu update i mała edycję co do domyślnego ładowania systemu.
Trzeba przyznac ze obecny debian ładnie się instaluje jedyne czego nie zainstalował to sterowników do mojej wbudowanej karty wifi. Ale potem "synaptikiem" jak sie zaznaczy również wykrywanie ze źródeł "no free" ładnie juz znalazł co trzeba.
Dzieki za pomoc i już nie przeszkadzam tutaj autorowi tematu :)

PostNapisane: 13 wrz 2012, o 11:07 
Moderator

No właśnie ale widzę, że z tymi linuxami to jest tak że jak komuś się nie uda na kompie jednego zainstalować to bierze inny, potem jeszcze inny aż w końcu trafi na taki co ruszy ;) i wtedy ten jest naj.... najlepszy ;)

nawet głupie google chrome można z marszu tylko na kilku linuxach zainstalować prosto, właśnie debiany, ubuntu i suse-coś-tam

za to ten koci mint to niby okienka super, ładnie (w ogóle się zdziwiłem że te linuxy są takie cukierkowe i ładne - przyznaję bez bicia ;) ) ..... ale np w tym mincie trzeba się nagimnastykować - za to ubuntu jakoś leci ;)

tylko że np na najnowszych maszynach linuxy zwykle wymiękają - trzeba lepiej zastosować jakąś starszą maszynkę ... A co więcej wcale te okinka pod linuxami jednak tak super szybko nie działają w porównaniu do windows - nieraz trzeba straszliwie długo czekać aż coś tam się po dysku przemieli .... ;) ....

ale ok nie narzekam, próbuję walczyć dalej bo i tak wiem że te wszystkie moje narzekania to tylko moja niewiedza ;) o kocim linuxie ;)

a ty panie wojtek - tego debiana to co konsolowego instalowałeś ??? czy też robi się go na okienkach jak ubuntu ?

(na dzień dzisiejszy to już trenowałem instalki: Ubuntu, Mint i wczoraj kocia Madriva) .... jak na razie u mnie wygrywa ubuntu ;)

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

elkuba --> dziękuję - to mi troszkę rozjaśniło - to pismo węzełkowe albo hieroglify ;)

za to czytanie dokumentacji z tego man - to dla mnie istna masakra :( ... i nie chodzi o angielski jeśli coś jest po angielsku - tylko i tak linuxowcy piszą jakimś swoim dziwnym narzeczem że nic na razie nie łapię z tych angielskich helpów - nic a nic ;) też mam nadzieję, że tylko na razie

PostNapisane: 13 wrz 2012, o 11:41 
Moderator

A to dlaczego jak wchodzę na ubuntu pl - to domyślnie pokazuje się i pobrała mi się jakaś "Niebiańska nimfa" co za kocie nazwy ;) .... która jest wersją 11.04 tegoz ubuntu ?

a druga sprawa - dzisiaj próbuję zainstalować TeamViewer - no i pięknie wszystko idzie, nawet mam komunikat na klawiszu że "ZAINSTALOWANO"

wszystko super - tylko gdzie teraz szukać tego programu - NIGDZIE go nie ma .... a wczoraj jak na kompie u mamy instalowałem to w końcu się sam pojawił gdzieś tam w "programach" .... eeeeh

PostNapisane: 13 wrz 2012, o 11:57 
Użytkownik

Spróbuj w terminalu wpisać teamviewer (nie zapomnij o pomocy TAB). Zlokalizować program można o ile jest w domyślnej ścieżce poleceniem which teamviewer.

PostNapisane: 13 wrz 2012, o 12:00 

Teraz Mirek wie jak się czują początkujący programiści i użytkownicy eclipsa ;), którzy do tej pory np. siedzieli tylko na avrstudio ;););).

PostNapisane: 13 wrz 2012, o 12:13 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Teraz Mirek wie jak się czują początkujący programiści i użytkownicy eclipsa ;), którzy do tej pory np. siedzieli tylko na avrstudio ;););).

Zlosliwie ale prawdziwie :)

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

mirekk36 napisał(a):
A to dlaczego jak wchodzę na ubuntu pl - to domyślnie pokazuje się i pobrała mi się jakaś "Niebiańska nimfa" co za kocie nazwy ;) .... która jest wersją 11.04 tegoz ubuntu ?

a druga sprawa - dzisiaj próbuję zainstalować TeamViewer - no i pięknie wszystko idzie, nawet mam komunikat na klawiszu że "ZAINSTALOWANO"

wszystko super - tylko gdzie teraz szukać tego programu - NIGDZIE go nie ma .... a wczoraj jak na kompie u mamy instalowałem to w końcu się sam pojawił gdzieś tam w "programach" .... eeeeh

Mirek masz na ubuntu.pl po prawej cos takiego :

ubuntu 12.04 LTS - it's here - kliknij w ten baner i masz nowe ubuntu

PostNapisane: 13 wrz 2012, o 12:43 
Moderator

No to dzięki panowie - jako początkujący świeżak jak mówicie w linuxie czując męki pańskie początkujących w Eclipsie - zabieram się za dalsze prace wg. waszych cennych wskazówek ;) ..... eeeh to po co ja walczyłem z tą kocią wersją PL ? ;) hyhyhy nie mógł mi ktoś wcześniej tego podpowiedzieć ? ;) no ale cóż początkujący młody linuxowiec musi zapłacić swoje frycowe jeśli chodzi o czas ;)

dzięki jachu - już idę ssssssać ubunta 12.04 z linku który opisałeś

a przy okazji da się na nim zainstalować te takie hmmm jak je nazwać gumowane okienka co się tak wyginają po przeciąganiu i taki kosmos w tle gdy się pulpity przekręca ? ;) hyhyhy chyba miszczo wspominał o czymś takim tak ? jakiś zdaje się koci fluxbox ??? czy to też jest jakiś rodzaj okienek który można doinstalować sobie na dowolną dystrybucję linuxa ?

PostNapisane: 13 wrz 2012, o 13:02 
Użytkownik

Pomyliło mi się w poprzednim poście i nie fluxbox tylko compiz :D
Można zainstalowa, tutaj info na oficjalnej stronie http://wiki.compiz.org/

PostNapisane: 13 wrz 2012, o 13:16 

Compiz działa na każdym, ale uwierz kłopotów z tym mnóstwo, na początek postaw dobrze linuxa by ci widział dobrze grafikę (tj. pełna obsługa procesora grafiki).
Miałem na swoim gentoo compiz-fusion zainstalowane od zera z źródeł. Bajka, mac może się schować. Obsługa kompa wyglądała prawie jak w raporcie mniejszości. Skrótami i myszą można było cuda robić. Np. 4pulpity w formie sześcianu półprzeźroczystego przy przełączaniu i na każdej ścianie (pulpicie) można było puścić film i każdy chodził bez zwiechy.
Mirku nie chciałem być złośliwy, po prostu takie są realia zasiedziałego w jakimś konkretnym środowisku, człowiek przez to trochę kostnieje i się lekko rozleniwia.
Lepiej się za nową książkę bierz, a nie będziesz tu sobie czas linuxem zajmować ;) ;) ;) ;)

PostNapisane: 13 wrz 2012, o 13:27 

mirekk36 napisał(a):
....a ty panie wojtek - tego debiana to co konsolowego instalowałeś ??? czy też robi się go na okienkach jak ubuntu ?......

Zainstalowałem najnowszego Debiana w sposób tradycyjny czyli tekstowy (bez okienek podczas instalacji) ale wszystko po kolei się wyświetla i tylko należy wybierać co się chce, nic nie trzeba wpisywać tylko nazwy kompa czy użytkownika itp, wcześniej wybierając partycje i ich wielkości ale wszystko jest ładnie krok po kroku prowadzone. Sieć się instaluje automatycznie. W razie czego mogę podać link do instrukcji. system na moim ThinkPad R500 ładnie chodzi. Przed chwilą zainstalowałem pod PlayOnLinux (taka odmiana graficzna Wine) Eagla i muszę powiedzieć że ładnie działa.

PostNapisane: 13 wrz 2012, o 13:57 

Dokładnie, Debian prowadzi za rączkę przez całą instalację, ale jak ściągniesz sobie "pełną" płytę to masz instalatora graficznego.

PostNapisane: 13 wrz 2012, o 14:05 

Ja sobie wypaliłem tylko płyte do instalacji z sieci. Tu jest obraz tej płyty http://cdimage.debian.org/debian-cd/6.0 ... etinst.iso
A tu jest poradnik, mozna powiedzieć obrazkowy instalacji debiana właśnie w takim trybie http://debian.linux.pl/threads/743-Pora ... ji-Debiana

Wszystko mi zajeło w sumie chyba około pół godziny - trzeba mieć dość dobre łacze bo inaczej trochę dłuzej to potrwa.

PostNapisane: 13 wrz 2012, o 14:44 
Moderator

No wolałbym mieć okienkową instalkę ale czy uda się później mi samemu doinstalować te Okienka graficzne, albo te gumowane okienka ?

Kurczę i znowu mi mieszacie w głowie - właśnie zassał mi się najnowszy ubuntu i już wypalam płytę - a wy mi tu teraz o debianie ;)

ale ok - jego też zassam - łącze mam niezłe więc to mi wisi 30Mbit to obrazy zasysają się jak wir, a do tego jak włączę jakiś akcelerator typu DAP to nawet kawy nie zdążę wypić :)

więc żebym się nie pogubił dajcie mi też taki ostateczny link do instalki najlepiej okienkowej dla tego kociego debiana ;) też spróbuję

rezasurmar ---> wcale nie odebrałem tego jako złośliwość ;) ... ja uważam że dokładnie wiem jak to jest być początkującym w Eclipse i albo w C i dlatego chyba w jakimś stopniu udaje mi się dotrzeć do sporej grupy ludzi z moją formą przekazu czy to w książkach, czy to w poradnikach video czy przez bloga itp ;) .... na prawdę - ja sam się czuję wciąż jak początkujący i to chyba mi pomaga ;)

PostNapisane: 13 wrz 2012, o 14:58 

mirekk36 napisał(a):
....No wolałbym mieć okienkową instalkę ale czy uda się później mi samemu doinstalować te Okienka graficzne, albo te gumowane okienka ?.....

Zobacz w linku do poradnika jaki umieściłem, to zobaczysz na czym polega ta instalacja, a środowisko graficzne ci sie zainstaluje samo - w pradniku gość to odhaczył (bo tak lubi) ale normalnie domyslnie jest to zaznaczone i bedziesz miał po instalacji interfejs graficzny - w jednym z ostatnich kroków "Wybór oprogramowania" zaznaczasz "srodowisko graficzne" (workstation) no i oczywiście system podstawowy ale w sumie tak jak napisałem powinno to być domyślnie zaznaczone.

PostNapisane: 13 wrz 2012, o 15:17 
Moderator

OK - zatem wypróbuję też dYbiania ;)

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

tzn czystej krwi dybiania bo jak rozumiem ten ubuntu jest brudnej krwi dybianem ;)

PostNapisane: 13 wrz 2012, o 15:25 
Użytkownik

Tak mistrzu :).

PostNapisane: 13 wrz 2012, o 16:07 
Moderator

Dobra a teraz podpowiedzcie mi panowie - tak z waszego punktu widzenia ubuntu jest brzydki a debian jest OK ?? takie praktyczne uwagi bo pewnie mało wiem..... A jak na razie to wszędzie widzę, że coś jest np do zainstalowania pod debian/ubuntu - tak jakby to było to samo

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

a tak aprop'os to fajny ten poradnik obrazkowy do debiana - dzięki temu wymęczę go na pewno

A jak na razie właśnie pięknie ruszył mi ubunciak najnowszy 12.coś-tam

PostNapisane: 13 wrz 2012, o 16:42 
Użytkownik

Forum podane przez kolegę wojtek to kopalnia wiedzy na temat debiana - tutaj "spis treści" http://debian.linux.pl/threads/5676-Prz ... -napiszesz!
Stąd można pobrac najnowsze płyty http://www.debian.org/CD/http-ftp/

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 182 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1