Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 lut 2025, o 22:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 gru 2015, o 21:03 
Nowy

Próbuję zaprogramować ATmega128A-AU

Jak narazie mam taki no-name ([...mirekk36.... nie uzgodniona reklama...]), USBASP-ATB będę miał po świętach więc zanim dojdzie będę próbował szukać gdzie jest przyczyna problemu (chyba, że ostatecznie wina padnie na firmware mojego no-name programatora).

Do programowania używałem SinaProg2.1 z niezidentyfikowaną wersją AVRdude, SinaProg2.1 z AVRdude6.2 i darmową wersję mkAVR Calculator 1.1.0 build 74

Obiekt kontrolny to ATmega8A-PU. Obydwie SinaProg wykrywały ATmegę przy zewnętrznym zasilaniu i założeniu zworki slowSCK:

Kod:
avrdude -C avrdude.conf -c usbasp -p m8 -q

avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions
avrdude: Device signature = 0x1e9307 (probably m8)

Gdy próbowałem użyć mkAVR Calculator to po przejściu do Programator AVR wybrałem ATmega8A, odznaczyłem "Auto SCK speed" i slow SCK na "brak" (reszta opcji tak jak zaraz po uruchomieniu) i zostawiając zworkę "Slow SCK" na programatorze próbuję klikać "Sprawdź podłączony AVR":

Kod:
avrdude -p atmega8a -c usbasp -P usb
Błąd! AVRDUDE - urządzenie nie gotowe

Tak samo się dzieje jak zostawię wszystko bez zmian z i bez zworki slow sck.

Kiedy przechodzę na ATmega128A-AU obydwie sinaprog zwracają standardowy error:

Kod:
avrdude -C avrdude.conf -c usbasp -p m8 -q

avrdude: error: program enable: target doesn't answer. 1
avrdude: initialization failed, rc=-1
         Double check connections and try again, or use -F to override
         this check.

avrdude done.  Thank you.

a mkAVR jak poprzednio z ATmega8A.

Poniżej jest schemat według którego podłączam układy.
Obrazek

Schemat jest dla ATmega128A ale ATmega8 została podłączona tak samo (tj. taki sam układ resetu z przyciskiem oraz takie samo podłączenie Aref, Avcc, Vcc). Przy ATmegdze128A MOSI i MISO na pinach PDI i PDO, pin PEN jest odpięty od czegokolwiek.

Podłączenie (kontakt elektryczny) sprawdzałem bezpośrednio między pinami atmegi a złączem programatora.

Także pierwszy problem jest bezpośrednio z tą ATmega128A, czemu nic jej nie widzi, a drugi to czemu mkAVR calculator nie chce rozpoznać ATmega8A

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 gru 2015, o 21:37 
Użytkownik

Myślę że powinieneś się zapoznać z tym materiałem - AVR - ISP vc SPI co wolno a czego nie wolno ? oraz trochę poszukać na forum, były już wątki dotyczące programowania m128 - tylko podpowiem że Mega128 współdzieli funkcjonalnie piny Tx i Rx z MISO i MOSI i żeby go zaprogramować trzeba zastosować mały multiplekesr - przykład masz tutaj ATB SHIELD M128.
Wielokrotnie też na ten temat rozpisywał się na forum kolega SunRiver wystarczy poszukać.

PostNapisane: 24 gru 2015, o 11:24 
Nowy

Dziękuję za odpowiedź, linki nie koniecznie rozwiązały problem ale i tak były pomocne (pierwszy był głównie o tym, co podłaczone do pinów ISP może zakłócić programowanie, a ja próbowałem się łaczyć z "gołym układem" zaś to z multiplekserem to już spotkałem się z tym, że nadajnik/odbiornik potrafi przeszkadzać w programowaniu ale to też nie to bo u mnie ATmega128A była bez jakichkolwiek peryferiów).

Także idąc do setna sprawy, dzisiaj rzutem na taśmę dotarł do mnie USBasp-ATB i wszystko ruszyło z kopyta.

Jak tylko w MKavrCalc zainstalowałem AVRDUDE (tutaj zauważyłem, że MkAvrCalculator nie rozpozna AVRDUDE jeżeli w nazwie katalogu znajduje się twarda spacja _ LUB jeżeli AVRDUDE nie zostanie zainstalowany w wym samym miejscu co MkAvrCalculator) to USBASP-ATB Atnel widzi wszyskto ATmega8A i ATmega128A a SinaProg 2.1 również śmiga z USBASP-ATB Atnel.

Także wina była tego starego programatora no-name, musiał mieć jakiś archaiczny firmware może nawet z przed 2007 roku. Programator Atnel śmiga aż miło, przynajmniej mam teraz coś rzetelnego i na czasie.

PostNapisane: 24 gru 2015, o 12:01 
Moderator

Kongfu13 napisał(a):
że MkAvrCalculator nie rozpozna AVRDUDE jeżeli w nazwie katalogu znajduje się twarda spacja _ LUB jeżeli AVRDUDE

Akurat najnowsza wersja MkAvrCalculatora wyjątkowo toleruje spacje w nazwie folderu avrdude. No a już kompletnie kolega jakieś dziwne rzeczy opowiada, że avrdude trzeba instalować w folderze MkAvrCalculatora ;)

No chyba że korzystasz z jakiejś archaicznej wersji tego programu - zamiast pobrać najnowszą sobie ze strony atnela ... no ale cóż, ... na to to ja już nic nie poradzę

Strefa czasowa: UTC + 1