Próbuję zaprogramować ATmega128A-AU
Jak narazie mam taki no-name (
[...mirekk36.... nie uzgodniona reklama...]), USBASP-ATB będę miał po świętach więc zanim dojdzie będę próbował szukać gdzie jest przyczyna problemu (chyba, że ostatecznie wina padnie na firmware mojego no-name programatora).
Do programowania używałem SinaProg2.1 z niezidentyfikowaną wersją AVRdude, SinaProg2.1 z AVRdude6.2 i darmową wersję mkAVR Calculator 1.1.0 build 74
Obiekt kontrolny to ATmega8A-PU. Obydwie SinaProg wykrywały ATmegę przy zewnętrznym zasilaniu i założeniu zworki slowSCK:
Kod:
avrdude -C avrdude.conf -c usbasp -p m8 -q
avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions
avrdude: Device signature = 0x1e9307 (probably m8)
Gdy próbowałem użyć mkAVR Calculator to po przejściu do Programator AVR wybrałem ATmega8A, odznaczyłem "Auto SCK speed" i slow SCK na "brak" (reszta opcji tak jak zaraz po uruchomieniu) i zostawiając zworkę "Slow SCK" na programatorze próbuję klikać "Sprawdź podłączony AVR":
Kod:
avrdude -p atmega8a -c usbasp -P usb
Błąd! AVRDUDE - urządzenie nie gotowe
Tak samo się dzieje jak zostawię wszystko bez zmian z i bez zworki slow sck.
Kiedy przechodzę na ATmega128A-AU obydwie sinaprog zwracają standardowy error:
Kod:
avrdude -C avrdude.conf -c usbasp -p m8 -q
avrdude: error: program enable: target doesn't answer. 1
avrdude: initialization failed, rc=-1
Double check connections and try again, or use -F to override
this check.
avrdude done. Thank you.
a mkAVR jak poprzednio z ATmega8A.
Poniżej jest schemat według którego podłączam układy.
![Obrazek](https://obrazkiforum.atnel.pl/thumb/12271/a42c8409d7462026dcb8fc66efb7fa55.png)
Schemat jest dla ATmega128A ale ATmega8 została podłączona tak samo (tj. taki sam układ resetu z przyciskiem oraz takie samo podłączenie Aref, Avcc, Vcc). Przy ATmegdze128A MOSI i MISO na pinach PDI i PDO, pin PEN jest odpięty od czegokolwiek.
Podłączenie (kontakt elektryczny) sprawdzałem bezpośrednio między pinami atmegi a złączem programatora.
Także pierwszy problem jest bezpośrednio z tą ATmega128A, czemu nic jej nie widzi, a drugi to czemu mkAVR calculator nie chce rozpoznać ATmega8A