Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 lis 2024, o 08:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 gru 2015, o 23:10 
Użytkownik

Witam,
Mam problem z płytkami wykonanymi metodą foto-chemiczną. Polega on na tym, że wykonane płytki posiadają dosyć spore wady (zdj poniżej).
Próbowałem z różnymi czasami naświetlania, wywołania czy wytrawiania próbek i jeszcze nie wyszło mi tak jak powinno. Może ktoś z was wpadnie na pomysł dlaczego to tak wychodzi... pewnie już spotkaliście się z takim problemem :) Ja uważam, że jest to wada płytki zamówionej co prawda jest ona z allegro ale sprowadzona z chin lub problem leży po mojej stronie, a w czym to nie wiem ;) . Zanim będę kupował nowy wywoływacz, wytrawiacz i następną płytkę może mi pomożecie to oszczędzę co nie co.

ObrazekObrazekObrazek
Ciężko było mi to uchwycić w dobrej jakości ale najważniejsze, że widać :)
W niektórych płytkach warstwa światłoczuła mi się odrywała wraz z folią i nie fajnie to wychodzi - jakaś porada?
Może i w internecie się znajduje na to odpowiedz lecz jej nie znalazłem ;(

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 gru 2015, o 09:47 
Użytkownik

Napiszę tak, też miałem niezłe problemy z wytrawianiem ale nigdy płytki nie wyglądały tak koszmarnie jak Twoje. Były jakieś nie doświetlenia, albo zbyt dużo naświetlone miejsc, ale żeby cały prawie laminat spływał? Może być tak jak piszesz, wina płytek z Chin. Osobiście kupuję płytki w Electroparku, i o ile robię wszystko zgodnie "ze sztuką", płytki wychodzą super. Spróbuj więc najpierw zmienić dostawcę płytek z powłoką światłoczułą, użyj nowego wywoływacza, w sensie, świeżego i do dzieła :)

PostNapisane: 6 gru 2015, o 10:19 
Użytkownik

Ja dla przykładu mam okrutne problemy z odpowiednim wywoływaniem - albo nie wypłukam wszystkiego co potrzeba i się nie wytrawia, albo spływa wszystko łącznie ze wzorami ścieżek. Ostatnią płytkę (w sumie pierwszą, którą robiłem metodą fotochemiczną) powtarzałem około 15 razy, a i tak jakieś niedoskonałości wyszły ...

PostNapisane: 6 gru 2015, o 10:22 
Użytkownik

Ja się tylko spytam .... CO TO MA MIEĆ WSPÓLNEGO Z PORADNIKAMI ???
Tym razem przeniosę kolego "zumma" ale następnym razem radzę nie wrzucać gdzie popadnie
i nie robić bałaganu ....

PostNapisane: 6 gru 2015, o 10:34 
Użytkownik

Kolego płytka nowa już z naniesioną warstwą światłoczułą jest? Jak wygląda płytka naświetlona ? Ja bym stwierdził że za długo wywołujesz płytkę lub jeśli sam naklejasz folię światłoczułą to masz pęcherze powietrza

PostNapisane: 6 gru 2015, o 11:40 
Użytkownik

krzysssztof napisał(a):
Ja dla przykładu mam okrutne problemy z odpowiednim wywoływaniem - albo nie wypłukam wszystkiego co potrzeba i się nie wytrawia, albo spływa wszystko łącznie ze wzorami ścieżek. Ostatnią płytkę (w sumie pierwszą, którą robiłem metodą fotochemiczną) powtarzałem około 15 razy, a i tak jakieś niedoskonałości wyszły ...

U mnie, kilka razy, za nie wypłukanie wszystkiego co potrzeba winny był zły docisk wydruku do płytki i delikatnie coś tam podświetlało, a jak już to odkryłem ;) to okazało się dodatkowo że wywoływacz już był za stary. Poprawne dociśnięcie folii plus nowy wywoływacz, i płytki są OK :)
Natomiast skoro wszystko spływa, to za krótki czas naświetlania, jeśli następuje to od razu po włożeniu płytki do wywoływacza. Druga możliwość to chyba za długie wywoływanie.
Oczywiście cały czas mowa o płytkach z naniesioną powłoką światłoczułą fabrycznie.

PostNapisane: 6 gru 2015, o 12:46 
Nowy

Witam. Opisz jakie stężenie wytrawiacza masz naszykowane,w jakiej temperaturze wytrawiasz, trudno powiedzieć co dokładnie robisz zle, składać się na to może wiele czynników począwszy od przygotowania plytki, nanoszenia folii, przez już lekko naswietlona folie do samego wystawiania. Opisz dokładny proces robiony przez
Ciebie ...

PostNapisane: 6 gru 2015, o 13:39 
Użytkownik

Sorrka za zły dział - znowu :) Wchodziłem na forum w ten dział przez google i nie zobaczyłem jak się nazywa poddział.
Ok płytka jest już z fabrycznie naniesioną powłoką światłoczułą. Po zrywaniu foli ta powłoka nie wygląda idealnie jak na zdjęciu na aukcji allegro tylko posiada widoczne bielsze miejsca w okół kreski. Później w miejscu tych kresek miedz zanika podczas wytrawiania. http://allegro.pl/laminat-fr4-swiatloczuly-10x15cm-jednostronny-pcb-i5619737276.html
Płytkę naświetlam 2 świetlówkami 8W w obudowie po skanerze z wysokości do 5 cm. Wydrukowany schemat kładę nadrukiem do laminatu, kładę na szybce, zamykam pokrywę, włączam świetlówki i dociskam przez całe naświetlanie tak że się boję że mi szybka pęknie. Gdzieś czytałem, że szyba w skanerze może być nie odpowiednia do tego zastosowania gdyż nie przepuszcza UV. Wszystko naświetlam od 2,5 do 3,5min - tak na próbkach najlepiej wychodzi nie licząc tych dziwnych skaz.
Wkładam płytki do ciemnego pojemnika na minimum 30 min.
Używam wywoływacza "TANNAL 40 07" 22g na 0.3-0.5l ja rozdzieliłem na 8 porcji na takie małe płyteczki w proporcjach 1 porcja na 0,5l. Porcje rozmierzałem co prawda na oko, ale to powinno wyjść raczej dobrze. Płytki wkładam do wywoływacza do puki nie pojawią mi się widoczne ścieżki i zniknie powłoka obok ścieżek. Może tutaj za długo trzymam gdyż jak biorę pod światło to przez tą powłokę błyszczy ta miedz. Jeśli trzymam za długo to z drugiej strony miedz powinna zniknąć z miejsca gdzie jej nie powinno być a jednak nie znika :!: :?: :!: .
Potem do wytrawiacza B327 nadsiarczan sodowy w temp około 40-45 stopni. Woreczek jest 100g na 0,5l ja używam 5 porcji na 0,1l. Wytrawiam to do zaniku miedzi.
Potem acetonem ale to już znaczenia raczej nie ma.

Tam gdzie nie ma w ogóle ścieżek na płytce to tak mi się ta powłoka odrywała :(

Mogę się ewentualnie spytać ile czasu w sklepie leżał wywoływacz i wytrawiacz. Bo to kupowałem w swoim mieście.
Może przez to, że chciałem zaoszczędzić to kupiłem za tanią płytkę :)

PostNapisane: 6 gru 2015, o 14:06 
Użytkownik

Kolego ja płytkę z naniesioną folią przez zemnie naświetlam zwykłą jarzeniówka przez 30min ( bo sie nie dorobiłem jeszcze lampy UV) druga sprawa czy po naświetleniu widzisz odbity schemat na płytce bardzo wyraziście ?

PostNapisane: 6 gru 2015, o 14:08 
Użytkownik

Po naświetleniu nic nie jest widoczne. Wkładam na 30min do ciemnego pojemnika później do wywoływacza i dopiero teraz się pojawiają jakiekolwiek ścieżki.

PostNapisane: 6 gru 2015, o 14:10 
Użytkownik

zumma napisał(a):
Po naświetleniu nic nie jest widoczne. Wkładam na 30min do ciemnego pojemnika później do wywoływacza i dopiero teraz się pojawiają jakiekolwiek ścieżki.

Czekam na wypowiedz osoby używającej laminat z powłoką światłoczułą czy po naświetleniu widać ścieżki bo jeśli tak to Kolego za krótko naświetlasz

PostNapisane: 6 gru 2015, o 14:34 
Użytkownik

Tak, ścieżki są widoczne. Oczywiście nie jest to jakoś super widać, ale jak się spojrzy pod odpowiednim kątem to dokładnie widać naświetlony schemat.
Naświetlam w "maszynce do paznokci".

PostNapisane: 6 gru 2015, o 14:47 
Użytkownik

Ok spróbuję i zobaczę czy coś widać. jedną będę naświetlał 3 min jak normalnie to robię a drugą dajmy 10 min może więcej

PostNapisane: 6 gru 2015, o 14:52 
Użytkownik

Trzy minuty to ja naświetlam w "maszynce do paznokci" z dwoma lampami, każda po 9W.

PostNapisane: 6 gru 2015, o 14:59 
Użytkownik

Marcin_G napisał(a):
Trzy minuty to ja naświetlam w "maszynce do paznokci" z dwoma lampami, każda po 9W.

Maszynka jest z lampami UV a Kolega autor tematu ma jesli dobrze zrozumiałem zwykłe świetlówki

PostNapisane: 6 gru 2015, o 15:01 
Użytkownik

Mój błąd nie napisałem że to są 2 świetlówki UV Full po 8W a dokładnie "T5 BlackLight blue fluorescent lamp 8W/BLB 8 W G5 CE " jeśli ktoś wie co oznaczają niektóre skróty. To może zostanę przy tych 3 minutach

PostNapisane: 6 gru 2015, o 15:14 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

A w jakim paśmie emitują uv? Bo musi być UVA. Ja mam 4x15 z solarium do twarzy i naświetlam 15s.

PostNapisane: 6 gru 2015, o 15:28 
Użytkownik

Nie wiem w jakim paśmie emitują. W sklepie wskazali mi na te świetlówki gdyż używa się ich do farb, utwardzania lakierów czy coś takiego. Ale nie wydaje mi się żeby to była wina świetlówek.

PostNapisane: 6 gru 2015, o 16:27 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

To się możesz zdziwić.

PostNapisane: 6 gru 2015, o 16:34 
Użytkownik

No ale gdyby to nie było UVA to by naświetlało ? Czy co się wtedy dzieje?

PostNapisane: 6 gru 2015, o 17:15 
Użytkownik

Ten lakier światłoczuły którym jest pokryte pcb utwardza się gdy pada na nie światło z zakresu UVA więc jeśli masz lampę która emituje światło np UVC to lakier się nie utwardzi i będzie się zmywał.

PostNapisane: 6 gru 2015, o 17:21 
Użytkownik

No to moja w takim razie jest UVA gdyż płytki wychodzą co prawda nie takie jak trzeba ale wychodzą. Myślę, że świetlówki są do tego odpowiednie i można je zostawić w spokoju ;) Właśnie dotarłem do domu więc się zajmę zrobieniem kolejnej próbki

------------------------ [ Dodano po: 29 minutach ]

Jak na razie to nic nie widać na tej płytce po naświetleniu przez 3 min.... Dałem jedną próbkę na dłużej zobaczę co wyjdzie... i na tej następnej też nic nie widać... Chyba jutro się wybiorę do sklepu tam mają płytki z TME www.tme.eu

Ostatnio edytowano 6 gru 2015, o 18:02 przez zumma, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 6 gru 2015, o 17:56 
Użytkownik

To zrób eksperyment weź naświetlaj płytkę i po np 1min zaklej kawałek płytki później po 3min kolejny kawałek po 10min kolejny i wtedy będziesz wiedział czy to dlatego, że zbyt krótko naświetlasz.(zobaczysz który fragment płytki najlepiej się wywołał, wytrawił). Oczywiście więcej różnych czasów naświetlania zrób. Na razie nie używam metody fotochemicznej, ale się przymierzam aby zacząć.

PostNapisane: 6 gru 2015, o 18:01 
Użytkownik

Ok dobry w sumie sposób spróbuję od 2 do 14 min co 1 cm.

PostNapisane: 6 gru 2015, o 18:42 
Użytkownik

Nie wiadomo jakiego producenta zumma ma lampy. Ale w wesji General Electric (GE) to lampy Blacklight Blue T5 (F8W/T5/BLB) mają Peak Wavelength 368 nm. A to jest zakres UV-A.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 6 gru 2015, o 18:49 
Użytkownik

jeśli jest różnica cenowa między tymi świetlówkami to moja kosztowała 32zł. I tak jak pisałem, że w sklepie mówili że służy do utwardzania lakierów

PostNapisane: 6 gru 2015, o 19:23 
Użytkownik

Na chińskim portalu jest wiele wersji (różne brandy, ale pewnie jedna fabryka) tej twojej lampy. I ceny zaczynają się od kilku dolarów / szt. (przy 500 szt. to poniżej $2 a przy 1 szt. trochę ponad $4). Wszystkie mają UV-A ze środkiem (maksem) w 368 nm.
Więc te twoja zapłacona cena $8 w Polsce, jest pasująca do tych $4 za sztukę w Chinach.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 6 gru 2015, o 19:38 
Użytkownik

Teraz ta nie wiedza nie da mi spokoju :D więc jutrzejsze plany: zadzwonię do tego sklepu gdzie kupowałem świetlówke i się popytam o firmę i pasmo + kupię laminat z tego TME

PostNapisane: 6 gru 2015, o 23:01 
Nowy

Ja używam płytki positiv firmy bungard zakupione w tme. Naswiecarka kupiona za 20zł do utwardzania paznokci ( 4 świetlówki) czas naświetlania wynosi około 3 min, dłuższy czas przyświecał film. Po naswieltleniu bardzo słabo widać co się odbiło ( jak wiadomo positiv robi się mieki po naswieltleniu i dlatego zostaje mozaika która się nie zmyje w kąpieli) po zanurzeniu w przygotowanym wywolywaczu około 1 minuty trwa czas rozpuszczenia naswietlonej powłoki i mozajka zostaje w idealnym stanie. Później do wytrawiacza i gotowe
Pozdrawiam. Piotr

PostNapisane: 9 gru 2015, o 22:05 
Użytkownik

Sorrka, że się nie odzywałem ale miałem urwanie głowy - zero czasu na to co chciałem zrobić. Dzisiaj poświęciłem trochę czasu i zrobiłem te płytki... Wynik jest żenujący :x
Zrobiłem te testy zakrywając kawałek po kawałku ale to nic mi nie dało :roll:
Do tego jeszcze dorobiłem małe próbki żeby sprawdzić czas w wywoływaczu.
Pierwszą próbkę trzymałem dopóki nie będę mieć czystej ścieżki - bez jakiś drobiazgów w okół. To wyszła tak że szkoda gadać, cała poprzerywana. (zdj drugie i trzecie a miało być to 4 ale już się nie dało bardziej wytrawić)
Druga próbka była trzymana krócej żeby było wyraźnie widać ścieżki jednak została jeszcze ledwo widoczna warstwa tego lakieru. Przy tej próbce wszystko jest połączone :) (zdj pierwsze)
Kupiłem dzisiaj płyteczkę innego producenta (prawdopodobnie :) ) i mam zamiar z nią jutro spróbować .
ObrazekObrazekObrazekObrazek
jakość zdj nie powala :) Na tych dwóch dłuższych tylko z połowy zmyłem lakier. Myślałem, że będzie może jakoś lepiej to wyglądać na zdjęciach.
W jakiej temp wytrawiacie ??
Jakieś może jeszcze rady / pomysły ?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1