Cytuj:
Gdy podłączam programator zakupiony razem z BB zadziała mi tylko raz przy następnej próbie wgrania softu wyskakuje błąd -r czy -1 (błąd podłączenia czy komunikacji) muszę rozłączyć i włączyć i znów tylko raz. Przełożyłem na stary programator za 10 złotych z Allegro i nie zrywa komunikacji mkAVRCalkulator widzi procka (zmieniałem fusy na wew i zew taktowanie) to też działa.
A to ciekawostka. W sam raz dla Mirka, działa z kocim programatorem a z ATB-USBasp jest problem (bo taki chyba kupiłeś z BB?).
Czy jak resetujesz układ poprzez programator z mkAVRCalculatora, to coś zmienia?
Czy ATB-USBasp musisz ponownie odłączyć i podłączyć do portu USB, czy wystarczy odłączyć i ponownie podłączyć po ISP Mega2560?
Cytuj:
z ID Arduino jak chciałem wgrać bootloader'a wyskakiwał błąd:
avrdude: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.
To co zacytowałeś, to jest tylko ostrzeżenie a nie błąd. Podaj całą zawartość konsoli. Czy masz problem z ładowaniem oboma programatorami USBasp?
Jaką masz wersję avrdude pod arduino? Czy podpinałeś tę z mkAVRCalculatora?
Cytuj:
Programem SinaProg wgrywam na końcu wyskakuje błąd veryfikacji. Ale mogę z ID już wgrywać programy przez USB.
Czy nie masz przypadkiem ustawionych lock bitów, które powodują (do tego służą) brak możliwości odczytu pamięci?
Cytuj:
Gdy wracałem do programatora i eclipse po wgraniu programu cisza 0 błędów transmisja odbyła się a układ nie reaguje.
Żeby było pewne zadeklarowałem wszystkie porty jako wyjścia i na przemian zapalałem i gasiłem, żadna dioda nie mrugnęła.
Jak wgrywasz z eclipse za pomocą USBasp to kasujesz najpierw całą pamięć, więc kasujesz bootloader. A przez fuse bity masz ustawiony skok po resecie do sekcji bootloadera i dlatego pewnie program się nie uruchamia. Wyłącz w fuse bitach skakanie do bootloadera, albo ustaw sobie w eclipse programator korzystający z bootlodera po usb i tak wgraj program.
--
Pozdrawiam,
Robert