Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 20 gru 2024, o 23:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 lis 2015, o 00:02 
Nowy

Witam serdecznie

Mam takie pytanko, podłączyłem ostatnio RN-52 do swojego projektu i postanowiłem sprawdzić jak działa ładowanie wsadu via bluetooth :) no niestety nie udało się, próbowałem to zrobić za pomocą zarówno aplikacji na androida jak i na windowsa.
@android, niestety pomimo połączenia z urządzeniem po kliknięciu na info, guziki znikają ale nic się nie dzieje i jak w polach MCU, Freq są gwiazdki, tak zostają działa to mniej więcej tak samo na 2 urządzeniach htc m8 i galaxy tab s. Dodam, że aktualnie w uC znajduje się wyłącznie bootloader, bt wait ustawiony na 5sek, podłączyłem się analizatorem, i widzę, że komunikacja przebiega tj, najpierw widzę AT+RST?\r po około 500ms ui na to uC odpowiada info z bootloadera później jest około 1sek przerwy i zaczyna siać '?', dodatkowo po wybraniu pliku hex dostaje błąd intel hex not found. Odnośnie aktywacji programu, jak rozumiem jest to inna licencja niż w przypadku appki na windows, czy można poznać jej cenę?

A jeśli już mowa o aplikacji na windowsa, czy może ktoś z szanownych kolegów używa w/w aplikacji z komunikacją via BT na win10? u mnie niestety nie chce to działać (z tego co wyczytałem nie tylko u mnieproblem z spp)

i na koniec z innej beczki, Pan Mirek w video poradniku wspominał, że aplikacja (mkBootloader) jest wykorzystywana również komercyjnie, rozumiem, że z myślą o tym istnieje możliwość szyfrowania wsadu, opcja fajna tylko pytanie jeśli komuś dostarczę urządzenie np właśnie z bt, i zajdzie potrzeba wymiany kodu, to jak to należy przeprowadzić?
Raczej nie planuję dzielić się własnym plikiem licencyjnym, dodatkowo mało prawdopodobne abym namówił kodoś na zakup tytułem wymiany wsadu raz góra dwa razy, więc zostaje tylko wycieczka? w takim razie nie bardzo widzę zastosowanie dla funkcji szyfrowania hexa

z góry dzięki za pomoc

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 lis 2015, o 00:23 
Moderator

sgx000 napisał(a):
Mam takie pytanko, podłączyłem ostatnio RN-52 do swojego projektu i postanowiłem sprawdzić jak działa ładowanie wsadu via bluetooth no niestety nie udało się, próbowałem to zrobić za pomocą zarówno aplikacji na androida jak i na windowsa.
@android, niestety pomimo połączenia z urządzeniem po kliknięciu na info, guziki znikają ale nic się nie dzieje i jak w polach MCU, Freq są gwiazdki, tak zostają działa to mniej więcej tak samo na 2 urządzeniach htc m8 i galaxy tab s. Dodam, że aktualnie w uC znajduje się wyłącznie bootloader, bt wait ustawiony na 5sek, podłączyłem się analizatorem, i widzę, że komunikacja przebiega tj, najpierw widzę AT+RST?\r po około 500ms ui na to uC odpowiada info z bootloadera później jest około 1sek przerwy i zaczyna siać '?', dodatkowo po wybraniu pliku hex dostaje błąd intel hex not found.

Ja się nie dziwię, że nie działa - bo ten moduł być może nie wspiera w ogóle SPP ...

gwarantuję ci że z takim modułem:
https://www.sklep.atnel.pl/pl/p/ATB-BTM-222-4.0-/72
będzie to działać zawsze , ładnie i pięknie ;) - tzn w ogóle z każdym BTM-222 oraz BTM-112

sgx000 napisał(a):
Odnośnie aktywacji programu, jak rozumiem jest to inna licencja niż w przypadku appki na windows, czy można poznać jej cenę?

Jeszcze nie ma oficjalnej wersji i jeszcze nie ma wyceny - trzeba poczekać spokojnie ok?

sgx000 napisał(a):
A jeśli już mowa o aplikacji na windowsa, czy może ktoś z szanownych kolegów używa w/w aplikacji z komunikacją via BT na win10? u mnie niestety nie chce to działać (z tego co wyczytałem nie tylko u mnieproblem z spp)

eeeh panie kochany, panie kochany - nie ma to jak wymyślać sobie własne problemy, których zresztą nie ma. Jeśli tak wyczytałeś to znaczy, że czytałeś niestety same jakieś informacje od ludzi którzy zamiast zrobić to porządnie to coś ostro kręcili i mieszali ....

Panie kolego ja działam już od dawna (odkąd się TYLKO ukazał Win10) właśnie na windowsach 10 na WSZYSTKICH swoich kompach i w domu i w firmie. I żeby zaraz nie było - że może nie działa na 32-bit albo na 64-bit .... Panie kochany na różnych kompach mam i 32-bitowe i 64-bitowe windowsy 10 .... wcześniej miałem windowsy 8.1 , jeszcze wcześniej 8.0 a jeszcze wcześniej windowsy 7

i teraz uważaj - jeszcze NIGDY - rozumiesz ale to NIGDY nie miałem problemu ani moi klienci, którzy używają BTM-222 link wyżej ci podałem - a jest ich mnóstwo - NIKT nie miał problemu .... w BTM-222 profil SPP działa w 100% - a windows ... eeeh panie windows nie ma nic wspólnego z samym SPP on obsługuje WSZYSTKO ;) każdy profil .... każdy

sgx000 napisał(a):
i na koniec z innej beczki, Pan Mirek w video poradniku wspominał, że aplikacja (mkBootloader) jest wykorzystywana również komercyjnie

A co to niby miałoby znaczyć że aplikacja wykorzystywana jest komercyjnie ? ;) Ja nic takiego nie mówiłem.

To czy aplikacja jest wykorzystywana komercyjnie czy prywatnie/hobbystycznie to zależy TYLKO od ciebie (od klienta) a nie ode mnie.

sgx000 napisał(a):
rozumiem, że z myślą o tym istnieje możliwość szyfrowania wsadu,

Wcale nie z myślą o komercyjnym wykorzystaniu ;) ....ot zrobiłem taką ala opcję i kto chce to z niej korzysta kto nie chce to nie korzysta ;)

sgx000 napisał(a):
Raczej nie planuję dzielić się własnym plikiem licencyjnym,

I bardzo dobrze bo nie po to on jest

sgx000 napisał(a):
dodatkowo mało prawdopodobne abym namówił kodoś na zakup tytułem wymiany wsadu raz góra dwa razy, więc zostaje tylko wycieczka?

tylko wycieczka ... albo .... ;) ... albo moduł ATNEL-WIFI232-T ;) wtedy można nawet zdalnie jak się wszystko dobrze przemyśli i skonfiguruje - niektóre firmy już tak działają z naszymi modułami ;)

sgx000 napisał(a):
w takim razie nie bardzo widzę zastosowanie dla funkcji szyfrowania hexa

Wiesz jedni widzą inni nie widzą - to wszystko zależy od potrzeb a nie od widzi-mi-się.

Ja nie twierdzę, że szyfrowanie MUSI być - mówię wyraźnie to jest tylko opcja i są ludzie którzy to wykorzystują z powodzeniem - ja również ;) ale nie we wszystkich przypadkach - tam gdzie zajdzie potrzeba - ot cała tajemnica

PostNapisane: 5 lis 2015, o 22:52 
Nowy

Witam szanowny Panie Mirku,
Serdecznie dziękuję za odpowiedź, jednak uprzejmie proszę nie traktować mnie protekcjonalnie.

mirekk36 napisał(a):
Ja się nie dziwię, że nie działa - bo ten moduł być może nie wspiera w ogóle SPP ...

gwarantuję ci że z takim modułem:
https://www.sklep.atnel.pl/pl/p/ATB-BTM-222-4.0-/72
będzie to działać zawsze , ładnie i pięknie ;) - tzn w ogóle z każdym BTM-222 oraz BTM-112

Jeśli być może nie wspiera SPP to ja się dziwię, że Pan się nie dziwi, moduł według noty wspiera SPP, HFP/HSP, A2DP i AVRCP i właśnie tych 2 ostatnich brakuje mi w promowanych przez Pana modułach

mirekk36 napisał(a):
eeeh panie kochany, panie kochany - nie ma to jak wymyślać sobie własne problemy, których zresztą nie ma. Jeśli tak wyczytałeś to znaczy, że czytałeś niestety same jakieś informacje od ludzi którzy zamiast zrobić to porządnie to coś ostro kręcili i mieszali ....

Nie bardzo rozumiem co ma Pan na myśli pisząc 'zrobili to', mój win10 pochodzi od M$, sterowniki bluetooth również, aplikacja którą próbuję użyć jest zrobiona przez Pana, M$ wprowadził poprawkę KB3093266 30 września, niestety u mnie nie rozwiązała ona problemu moduł jest widoczny, mogę go sparować, porty dla profilu są tworzone - raz nawet udało mi się odczytać sygnaturę bootloadera ale niestety zanim wcisnąłem 'upload...' MKBootloader utracił dostęp do portu, podobnie ma się sprawa z innymi termianlami
http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_10-hardware/with-windows-10-cant-open-any-bluetooth-virtual/73b985bb-43d2-4dd3-968c-6ddf4abfbb46?page=4

mirekk36 napisał(a):
i teraz uważaj - jeszcze NIGDY - rozumiesz ale to NIGDY nie miałem problemu ani moi klienci, którzy używają BTM-222 link wyżej ci podałem - a jest ich mnóstwo - NIKT nie miał problemu .... w BTM-222 profil SPP działa w 100% - a windows ... eeeh panie windows nie ma nic wspólnego z samym SPP on obsługuje WSZYSTKO ;) każdy profil .... każdy

proszę uważać - jeszcze NIGDY - rozumie Pan, ale to NIGDY nie napisałem, że jest inaczej ;) mój post nie jest próbą ataku, lecz prośbą o pomoc, jeśli Pan odbiera to inaczej to proszę przestać (odbierać to inaczej)

mirekk36 napisał(a):
A co to niby miałoby znaczyć że aplikacja wykorzystywana jest komercyjnie ? ;) Ja nic takiego nie mówiłem.

To czy aplikacja jest wykorzystywana komercyjnie czy prywatnie/hobbystycznie to zależy TYLKO od ciebie (od klienta) a nie ode mnie.

Wcale nie z myślą o komercyjnym wykorzystaniu ;) ....ot zrobiłem taką ala opcję i kto chce to z niej korzysta kto nie chce to nie korzysta ;)

Naturalnie, ja nie widzę potrzeby szyfrowania swoich hexów, ale to kwestia moich ograniczeń

mirekk36 napisał(a):
tylko wycieczka ... albo .... ;) ... albo moduł ATNEL-WIFI232-T ;) wtedy można nawet zdalnie jak się wszystko dobrze przemyśli i skonfiguruje - niektóre firmy już tak działają z naszymi modułami ;)

Wierze, moduł bluetooth mam przy okazji A2DP+AVRCP więc pomyślałem że skoro i tak tam jest to może dałoby się wykorzystać go i do aktualizacji, docelowo urządzenie montowane jest w samochodach a jako że jest tam już ten BT wolałbym nie dokładać kolejnego źródła zakłóceń wpostaci WIFI.

Wspomniał Pan, że rozważa propozycje opcji dostarczane przez użytkowników, jeśli by się dało prosiłbym pomyśleć o takim pomyśle, aby MKBootLoader mógł generować takie 'małe bootloadery' :lol: dosłownie wybór portu i button upload

dziekuję i pozdrawiam
Łukasz

PostNapisane: 22 lis 2015, o 12:41 
Użytkownik

Podpisuje sie pod opcja MkBootloadera wersji Light ,która pozwalałby jednorazowo ,czy z ograniczona liczba przesłania hexa. Sam potrzebowałbym od czasu do czasu kupić taka tania wersje jednorazowego użytku.

PostNapisane: 22 lis 2015, o 13:53 
Moderator

grzeniu 73 napisał(a):
Sam potrzebowałbym od czasu do czasu kupić taka tania wersje jednorazowego użytku.

Dużo rzeczy już słyszałem w swoim życiu, ... pewnie jeszcze wiele usłyszę ;) ... no ale takie pomysły ... to zawsze powodują .... że nie mogę wyjść ze zdziwienia ;)

To może idąc tym tropem jeszcze przygotować takie słupy/automaty (jak PARKOMATY) w większych miastach, do których będzie można podejść i w razie potrzeby zaprogramować sobie wsad, a z Menu wybrać opcję czy chcę załadować wsad za 10gr, 20gr, 50gr, 80gr, 1zł, 2zł, 5zł ... a może jeszcze wprowadzić nawet obsługę banknotów przynajmniej 10zł, 20 zł ?

Albo jeszcze inny pomysł .... sprzedawać to jak chusteczki jednorazowe, a po rozpakowaniu program się utlenia i np po 20 minutach przestaje działać ? ;)

hmmm znajdzie ktoś jeszcze lepsze pomysły - niż MkBootloader w wersji jednorazówek ? ktoś to przebije ? ;) ......

---------------------
sorki no ale nie mogłem się powstrzymać i troszkę musiałem pożartować :lol:

------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]

sgx000 napisał(a):
docelowo urządzenie montowane jest w samochodach a jako że jest tam już ten BT wolałbym nie dokładać kolejnego źródła zakłóceń wpostaci WIFI.

Ja wyprodukowałem kiedyś na zlecenie pewnej firmy urządzenia (takie sterowniki) do zarządzania zasilaniem komputerów pokładowych wyświetlających kontent reklamowy w autobusach miejskich. Były montowane przez ekipy od autobusów polskich typu Jelcz po zagraniczne jak Mercedes. Wszędzie sprawowały się idealnie. Oczywiście z uwagi na to, że były oparte na mikrokontrolerze (nomen omen AVR) .... to w toku użytkowania przez pierwsze ok 2 lata wystąpiły potrzeby aktualizacji wsadów i wprowadzenia np kilku dodatkowych możliwości .... Pomijam już fakt - że ceny tego były takie że gratis można byłoby dołożyć do każdego Bluetootha .... tylko po co ?

Nie zawsze jest taka potrzeba - no to jak aktualizować zdalnie przez Bluetooth skoro nie było go zamontowanego ?

Wystarczy panie kochany pomysł - prosty jak drut, z którego korzystam nie tylko ja ale mnóstwo już ludzi ;)

- ot sterowniki posiadały złącza na moduł Bluetooth, wyprowadzone ładnie na obudowę w łatwo dostępne miejsce. I gdy przychodził serwisant, który miał zaktualizować wsad - to nie musiał wołać do tego serwisu Mercedesa! bo sam, nie mógł za głęboko grzebać w bebechach - tylko wyjmował z kieszeni moduł ATB-BTM-222 - wsadzał w owo gniazdko i z poziomu laptopa ślicznie uaktualniał wsad - szybko, łatwo, bezprzewodowo i wygodnie.

------------------------ [ Dodano po: 10 minutach ]

sgx000 napisał(a):
Naturalnie, ja nie widzę potrzeby szyfrowania swoich hexów, ale to kwestia moich ograniczeń

No ale cytujesz moją wypowiedź, w której piszę, że korzysta z tego ten kto chce a ty piszesz że nie masz potrzeby ;) ... no i dobrze ... czy jeszcze raz warto powtórzyć że po to jest opcja żeby ją alby użyć albo nie. Sam w większości przypadków z niej nie korzystam.

------------------------ [ Dodano po: 13 minutach ]

sgx000 napisał(a):
jeśli by się dało prosiłbym pomyśleć o takim pomyśle, aby MKBootLoader mógł generować takie 'małe bootloadery'

A to ? co za pomysł ? .... mógłbyś go rozwinąć ? bo nie rozumiem po prostu ? .... no bo teoretycznie można by było ale na tym etapie nawet nie mogę sobie wyobrazić jakby czemu i jak miałoby to służyć ... więc ciężko się odnieść do zgłaszanego pomysłu.

PostNapisane: 22 lis 2015, o 20:42 
Użytkownik

Jak dla mnie może taka licencja moze byc sprzedawana w automatach z pepsi-cola. Jakos nie widzę problemu by sprzedawać licencje ,która pozwala na jednorazowe zaprogramowanie. Moge zapłacić za licencje firmie Atnel ,albo poczcie za przesyłkę.To była tylko luźna propozycja ,ale jak widać nie możliwa do zrealizowania wiec przepraszam ,ze sie ośmieliłem zaproponować.

PostNapisane: 22 lis 2015, o 21:01 
Moderator

grzeniu 73 napisał(a):
To była tylko luźna propozycja ,ale jak widać nie możliwa do zrealizowania wiec przepraszam ,ze sie ośmieliłem zaproponować.

Przepraszam - pisałem, że pół żartem to piszę .... po prostu pomyśl chwilę proszę o licencjonowaniu, mechanizmach i całej tej otoczce - przy programie, który kosztuje i tak jakąś symboliczną kwotę ... to jeszcze miałbym włożyć 10x tyle pracy - żeby wgrywać pojedyncze wsady po 50 gr ? ... no pomyśl proszę - zamiast się tu obrażać

PostNapisane: 22 lis 2015, o 21:36 
Użytkownik

Nie obrażam się. Ale tez proszę spojrzeć z mojej strony. Mam pare sterowników zaprogramowanych przy pomocy MkBooloadera ,który sobie kupiłem i z powodzeniem wykorzystuje.Niestety nie da sie juz po wysłaniu sterownika czegokolwiek zmienić. Na pewno nie namowie kogoś żeby zapłacił pełna wersje, która będzie potrzebna jeden raz.Nie myślę ze ma to kosztować 50gr ,bo bym sie zbłaźnił takie cos proponować. Gdyby to chodziło o jakieś firmy i komercyjna sprzedaż to wykupienie pelnej wersji nie podlegałoby dyskusji,ale w domowych warunkach jest inaczej.
Co do licencji nie bede wnikał w kod,ale pomyślałem ,ze można zrobić wersje demo z ograniczeniem wielkości kodu to i można zrobić z ilością wgrywania. Tak jak pisałem to bylo luźna propozycja i z tego co widzę nie tylko ja o tym pomyślałem. Skorzystam z poczty żeby przeprogramować i tyle.
Pozdrawiam!
P.s Na forum nie wypada każdego pomysłu wyśmiewać,bo strach będzie sie odezwać.A szkoda ,bo lubię zaglądać .

PostNapisane: 22 lis 2015, o 22:09 
Moderator

grzeniu 73 napisał(a):
Na forum nie wypada każdego pomysłu wyśmiewać

Zażartować a wyśmiać to dwie różne sprawy - ale jeśli odebrałeś to jako wyśmiewanie się to być może mój błąd - że zażartowałem .... Więc przepraszam ciebie najmocniej ... i przy okazji mówię, że na pewno nie to było moim celem żeby wyśmiewać ok?

PostNapisane: 24 lut 2016, o 14:47 
Użytkownik

Chwilowo pozwolę sobie na kontakt tutaj - czy już coś wiadomo odnośnie "pełnej" wersji bootloadera? Chciałbym po prostu wstrzykiwać większy wsad.

W dodatku jest coś, czego mi brak - mam odpalony bootloader, wifi wyłączone - mam tylko opcję BT. Włączę Wifi, ale nie mogę odblokować w Bootloaderze. Muszę zamknąć i odpalić na nowo aplikację.

A tak pół żartem - może wprowadzić coś na zasadzie prepaid i pobierać opłaty za ilość wstrzykiwanego wsadu ;-) Czego polak nie wymyśli ;-) Drogi Mirku - to oczywiście żart.

PostNapisane: 24 lut 2016, o 15:03 
Moderator

eeeh jeszcze prace trwają ... i trwają ... no bo tak naprawdę YB spowalnia wszystko ;)

PostNapisane: 24 lut 2016, o 22:44 
Użytkownik

Cytuj:
A tak pół żartem - może wprowadzić coś na zasadzie prepaid i pobierać opłaty za ilość wstrzykiwanego wsadu ;-) Czego polak nie wymyśli ;-) Drogi Mirku - to oczywiście żart.

Wy się śmiejecie a "godzinka-dwie" roboty i jest produkt dla kolegi. Oczywiście nie dokładnie tak licencjonowany jak pisze grzeniu 73, bo opłaty groszowe raczej w tej skali mijają się z celem. Ale jest możliwe zrobienie produktu spełniającego jego wymagania - nazwijmy go na przykład MkBootloader PRO, kosztujący np. extra 50% więcej za dodatkowe właściwości.
Tylko czy będzie na takie funkcje zapotrzebowanie, poza kolegą, by czas jaki Mirek poświęci mu się zwrócił?

A pisze, że jest to takie łatwe, bo jakiś czas temu musiałem przerobić swoją aplikację bootloadera na PC (notabene też pisaną w starym Delphi) by klient wybierał tylko port z listy i klikał wyślij. Aplikacja musiała zawierać wewnątrz obraz flash oraz eeprom. I z pomocą przyszły tzw. resource. Dzięki ich zastosowaniu powstaje jeden plik zawierający wszystkie wymagane dane trzymane w pliku exe tak samo jak na przykład ikonki (u mnie była to ustawiana konfiguracja oraz pliki flash i eeprom).

Tak samo może być w wersji MkBootloader PRO, gdzie może istnieć możliwość wygenerowania kopii aplikacji MkBootloadera, ale tylko zawierającej dostępne niezbędne elementy do wgrania wsadu do procesora i zawierającą wsad wewnątrz siebie. Wygenerowana kopia powinna nie sprawdzać licencji i może być przekazywana innej osobie bo może być użyta tylko do wgrania tego jednego wsadu (oczywiście wsad powinien być jakoś szyfrowany, bo tylko nowe wsady mogły być dodawane przez mających licencję w wersji PRO).

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 17 lut 2017, o 03:23 
Użytkownik

Pisałbym się na taką opcję PRO

PostNapisane: 17 lut 2017, o 22:42 
Użytkownik

Dokładnie rskup wyjąłeś mi ten pomysł z głowy :P Ja już kiedyś coś takiego dla Mirka podobnego też proponowałem, aby dało się właśnie jakoś zastosować (rozbudować ten program) o tę funkcjonalność wgrywania wsadu przez samego klienta.

Pomysł moim zdaniem, jest świetny. Dołożyłbym do tego jeszcze możliwość wrzucenia swojego dodatkowego loga (może gdzieś w celu reklamy być również atnelowskie z odnośnikiem ) powiedzmy jakiegoś tekstu i nazwy. Czyli jednym słowem mkbootloader generowałby plik z wsadem (najlepiej szyfrowanym), który w łatwy sposób wybierając np. tylko port można byłoby wgrać do procka. Ewentualnie jeszcze jakby się dało ustawić np. dodatkowe wykrywane parametry odczytane z procka, aby wgrać tylko w przypadku jak jest potrzeba lub byłaby zgodność z jakimiś warunkami (coś na zasadzie mechanizmu wziętego z najnowszego Mk2DekoderIR) to niech licencja na taki mkbootloader pro kosztuje i 3 razy więcej czy cztery to i tak ja i wiele osób byłaby chętna coś takiego dodatkowo kupić niż samemu poświęcać czas na dłubanie tego wszystkiego od początku. Wydaje mi się że to byłby hit!

No ale nasz kochany Mirek jakoś tego nie widzi i nie ma co go winić :) Ma swoją wizję rozwoju i przeznaczenia tego programu i chociażby jest ona inna niż nasza ;) wcale nie musi być przecież gorsza hehe. Zawsze właśnie można samemu się nauczyć i od początku takie coś pod własne potrzeby sobie napisać ;) A jak się uda i będzie to działać to podzielić się z potrzebującymi za opłatą :P

Tylko kiedy....te wszystkie fajne pomysły realizować? :)

Strefa czasowa: UTC + 1