Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 gru 2024, o 22:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 lis 2015, o 10:07 
Użytkownik

Witam

Natknąłem się na fuse.h

http://www.atmel.com/webdoc/AVRLibcReferenceManual/group__avr__fuse.html

Czy ktoś z Was używał kiedyś tej biblioteki? Jak to działa? Może jakiś przykład.
Brzmi zachęcająco - bo w jednym projekcie mamy wówczas wszystko. Na sieci niewiele znalazłem, a przynajmniej nie to co mógłbym zrozumieć. Nie znalazłem przykładów.

pozdrawiam

Andrzej

Ajajaj... miało być w dziale "język C dla AVR". Przepraszam za pomyłkę i proszę o przeniesienie.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lis 2015, o 14:54 
Użytkownik

Przykład masz podany w linku. W zależności od uk masz fusy low,high itd. W FUSES tym poszczególnym polom nadajesz interesujące cię wartości, i jeśli masz programator który obsługuje pliki ELF (bo w takim pliku lądują te ustawienia) to możesz wgrać projekt za jednym razem z fusami.

PostNapisane: 14 lis 2015, o 00:40 
Użytkownik

Dzięki za trop. Poczytałem trochę i zaspokoiłem swoją ciekawość. Czyli pod eclips nie ma szans, avrdude tego nie obsługuje. Poza tym programatory drogie - gra nie warta świeczki.

PostNapisane: 14 lis 2015, o 01:53 
Użytkownik

Plik ELF to plik z którego robi się standardowego hex-a, poprzez komendę:
Cytuj:
avr-objcopy -R .eeprom -R .fuse -R .lock -R .signature -O ihex PROJECT_NAME.elf PROJECT_NAME.hex

I taka samo można pobrać z elf zarówno .fuse jak i .lock do osobnych plików (hex lub bin) a potem ich użyć.

Jednak wbudowany w Eclipse (avr plugin) mechanizm wgrywania fuse i lock bitów jest niezgodny z avr-objcopy :cry:
Problem polega na tym, że avrdude potrzebuje wartości bitów podawanych w linii komend a mechanizm w eclipse może je pobierać i podstawiać, ale nie z pliku w formacie generowanym przez avr-objcopy - plik z fusami i lockami musi mieć odpowiedni "opisowy" format.
Ale mamy do tego inne dodatkowe przyjazne mechanizmy :)
Wchodzimy w menu File -> New -> Other... i wybieramy grupę AVR i tam mamy możliwość utworzenia Fuses Files lub Lockbits File.
Obrazek

W tak utworzonym w projekcie pliku "fuses" / "locklits" możemy edytować je albo w specjalnie do tego zrobionej nakładce albo tekstowo (u dołu okna mamy możliwość przełączania). Nakładka dodatkowo umożliwia pobranie w oknie edycji wartości fusów w podpiętym procesorze.
Obrazek

--
Pozdrawiam,
Robert

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 16 lis 2015, o 21:58 
Użytkownik

Fajna metoda - sprawdziłem działa. Dziękuję.
Do zapisu fusebitów projektu jak najbardziej się przyda (!). Do ustawiania - wolę MKAVRCALCULATOR... Wspomnę tylko, że difoltowo w eclips w fusach wyłącza SPI :)...

PostNapisane: 16 lis 2015, o 22:13 
Użytkownik

Metoda przydaje się raczej do dokumentacji ustawienia fuse i lock bitów dla projektu. Od razu mamy zapisane w plikach w projekcie i wracając po jakimś czasie od razu wiemy co kiedyś wymyśliliśmy w ustawieniach :)

Według dokumentacji wartości domyślne dla fuse i lock bitów powinny być pobierane z Atmel Part Description Files, które ustawia się w konfiguracji tam gdzie inne ścieżki do elementów toolchaina/avrdude.

--
Pozdrawiam,
Robert

Strefa czasowa: UTC + 1