Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 lut 2025, o 23:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 paź 2015, o 11:08 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam.
Przymierzam się do zbudowania zespołu włączników oświetlenia.
W załączeniu schemat i PCB z prośbą o rzucenie okiem. Założenie było żeby zrobić to na płytce jednostronnej z minimalną ilością przelotek, ale jak widać nie wyszło to najlepiej. Będę jeszcze nad tym pracował, a każdy pomysł mile widziany. Zasilanie układu z zasilacza zewnętrznego montowanego na szynę din. Główny dylemat to strefa z triakami. Tam wchodzi 230V a miejsca strasznie mało. Chciałbym prosić o opinię bardziej obeznanych czy nie przegiąłem pały z upychaniem tych ścieżek. Ograniczeniem jest obudowa na szynę DIN 158mm, a chęci są na 16 wyjść. Włącznik ma sterować żarówkami max.2x60W/kanał w większości żarówki energo 2x15W. Co do zabezpieczenia wyjść czy taki transil ma w ogóle jakiś sens? Jak widać jest umieszczony piętrowo z rezystorem odsprzęgającym bramkę triaka. Na gasik to już zupełnie nie mam miejsca, ale czy przy obciążeniu żarówkami jest konieczny? A może ktoś by podpowiedział jakiś przekaźnik który w liczbie 16 zmieścił by się w tej obudowie. Generalnie proszę o krytyczne uwagi.
ObrazekObrazek

PCB oczyszczone z opisów
Obrazek

I jeszcze inny wariant tego samego tylko że kontroler był pomyślany na kanapce (taka płyta bazowa I/O z możliwością nałożenia shielda z procesorem). Ten wariant na razie jest w poczekalni ale chodzi mi o strefę triaków.
Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 paź 2015, o 12:22 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

No nachodzą bo myślałem umieścić je jedno nad drugim. Transil SMD? Czemu nie. Mógłby być np. SMBJ400CA? Ma prąd przewodzenia 900mA i moc 600W powinien być wystarczający.

PostNapisane: 30 paź 2015, o 12:56 
Użytkownik

Jeżeli będziesz to wytrawiał metodą żelazkową to sprawdź jeszcze raz układy 74HC595.
Nie są w odbiciu lustrzanym i może być że wyjdą po stronie druku tam gdzie elementy smd.

PostNapisane: 30 paź 2015, o 13:23 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Hm... Rejestry są ustawione normalnie czyli Top. Podobnie jak EEPROM, gniazdo programatora i wszystkie MOC'e. Wszystkie elementy SMD są na Bottom dlatego są odwrócone.
Jedyne co to zauważyłem że kondensatory filtrujące "łezki" mam odwrócone a są THT więc powinny być normalnie. Pozostało po zmianie SMD na THT a nie odwróciłem. Dzięki, że zwróciłeś uwagę bo bym pod tym kątem tego nie sprawdził, chociaż dla elementów THT pady drukują się i na TOP i na Bottom (chyba).

PostNapisane: 30 paź 2015, o 14:33 
Użytkownik

Teraz dopatrzyłem że masz smd w odbiciu lustrzanym więc jest OK. Przyjęta inna metodyka

PostNapisane: 30 paź 2015, o 15:14 
Użytkownik

jeśli stosujesz transil równolegle z triakiem to daj na 250V np 1.5KE250CA-B(dwukierunkowy) bo na 400V nigdy nie zadziała, oraz konieczny bezpiecznik.
w pierwszej wersji płytki dla ledów na złączu jp12 masz zwarcia,
Jeśli wyedytujesz pady optotriaków w bibliotece na okrągłe, będziesz miał łatwiej ze ścieżkami z min zwarć w metodzie żelazkowej.

możliwe zwarcia przy metodzie żelaskowej na tej płytce
Obrazek

czasami warto zmniejszyć siatkę aby wypośrodkować ścieżkę miedzy padami
ja u siebie nawet tak zmniejszam siatkę
Obrazek

a efekt taki
Obrazek

PostNapisane: 30 paź 2015, o 16:05 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

jaman7 napisał(a):
jeśli stosujesz transil równolegle z triakiem to daj na 250V np 1.5KE250CA-B(dwukierunkowy) bo na 400V nigdy nie zadziała [...]

tak zrobię
jaman7 napisał(a):
, oraz konieczny bezpiecznik. [...]

Coś bliżej na ten temat? Bezpiecznik rurkowy? Czy coś innego. No i jak go tam upchnąć :(

PostNapisane: 30 paź 2015, o 16:15 
Użytkownik

jak widać masz podzielone na 4 sekcje, czyli np możesz zastosować bezpiecznik w oprawce na kabelek, minus taki ze aby wymienić bezpiecznik musisz mieć możliwość odłączenia od 230V.
Suma sumarum jeśli sterujesz obciążeniem rezystancyjnym to równie dobrze obejdzie się bez diód transil.

PostNapisane: 30 paź 2015, o 21:05 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Bezpiecznik na kabelku odpada. Poza tym jeden bezpiecznik na cztery kanały to prawie to samo co jeden na 16 kanałów czyli w krytycznym momencie nie zadziała. Jak rozumiem bezpiecznik miałby zabezpieczyć triaka więc musiało by być 1 do 1.
Transil dałem bo możliwe że sterownik będzie uruchamiał silnik rolet okiennych więc obciążenie indukcyjne ale wtedy chyba trzeba myśleć również o gasiku. Coś mi się zdaje, że będę się musiał przeprosić z pomysłem "na kanapkę".
W ramach uzupełnienia jest jeszcze blok separacji galwanicznej wejść.
Obrazek
Chciałbym aby załatwił mi debounce i jednocześnie odpowiadał stanem niskim na zwarcie wejścia do masy.
Zadziała to to?

Strefa czasowa: UTC + 1