Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 lis 2024, o 06:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 paź 2015, o 18:43 
Nowy

Witam Szanownych Panów [i Panie!]

Nie będę oryginalny - potrzebuję pomocy kogoś bardziej doświadczonego niż ja.
Jestem w trakcie tworzenia LineFollowera, korzystając z dość znanego w internecie projektu 'Przepis na robota - w pełni programowalny Line Follower'. Dopracowałem schemat (dodałem moduł BTM-222) i stworzyłem płytke w programie Eagle 7.4 (chcę ją wytrawić, a nie robic pajęczaka). Jestem po obejrzeniu poradników Pana Mirka.
Płyta będzie wysyłana do firmy. Lutować będę sam.
Zamieszczam schemat i zdjęcia .brd

ObrazekObrazekObrazek

Jeśli chodzi o rozmieszczenie elementów - wiem, że jest lekki bajzel, ale poza tym, że chciałem mieć czujniki na przodzie płytki, silniki (via przerobione serwa) po bokach i wyizolowany moduł BTM to nie miałem zbytnio pomysłu na lepsze rozmieszczenie elementów. Nie korzystałem z AutoRoute'a.

Będę niezmiernie wdzięczny za wszelkie uwagi i wytknięte błędy.

Jeśli chodzi o elektronikę to jestem raczej laikiem, ale projekt mocno mnie pochłonął i z każdym dniem wchodzę w mikrokontrolery głębiej :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 paź 2015, o 19:58 
Użytkownik

Witam
dambo napisał(a):
...na dole koło mostka zwarcie na stronie TOP

...a nawet dwa:
Obrazek
To nie czepialstwo; fakt że prąd popłynie po różnych zawijasach, ale popracuj jeszcze nad tą płytką bo tak szczerze to na razie "taka se".

Pozdr.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 18 paź 2015, o 23:01 
Nowy

Bardzo dziękuję za uwagi:)
Tyle czasu nad ta płytką spędziłem, a takich krzyżówek ścieżek nie przyuważyłem.. :twisted:

Poprawiony układ - dodałem rezonator kwarcowy + narysowałem ścieżki od nowa, tym razem mam nadzieję, że już bez żadnych zwarć.
Na układzie dojdą jeszcze otwory na śruby - po jednym w każdym rogu (lewy dolny obszar płytki zostanie zmodyfikowany delikatnie)

ObrazekObrazekObrazek

Pytanie - czy ktoś posiada namiary na godna polecenia firmę, zajmującą się trawieniem płytki? znalazłem kilka namiarów, ale chętnie skorzystam z czyjeś referencji. Może być na priv.

Pytanie nr 2 - do płytki będę chciał mocować jakieś elementy, które umożliwią mi montaż kół, pojemnika na baterie, czy chociażby obudowy. Chciałbym aby płytka była nieco dłuższa - tak aby z tyłu znajdowała się 'martwa strefa', do której mógłbym coś przyczepić. Próbowałem powiększyć płytkę w programie Eagle, ale wywalało błąd, że praca poza obszarem. Czy można dodać taką prośbę do zamówienia w firmie? Czy jest to w ogóle możliwe i co najważniejsze bezpieczne dla układu?

PostNapisane: 19 paź 2015, o 00:37 
Nowy

:)

Obrazek

PostNapisane: 19 paź 2015, o 00:54 
Użytkownik

poprawiłeś poprzednie zwarcia i masz na tej płytce nowe, oraz zwiększ parametr islolate wylewki masy na top bo robią się zwarcia, zresztą każda firma ma swoje ścisłe min parametry do wykonania pcb
Obrazek

sprawdzaj zawsze błędy na płytce uruchamiając moduł DRC, lewy panel w programie
tutaj topic11283-30.html#p126010 masz poradnik jak generować gerbery oraz jak sprawdzać błędy
co prawda jest to poradnik dla smart-prototyping, jednie co to pomijasz wczytywanie plików restrykcji, czyli pomijasz punkty 4,5,6 jeśli nie będziesz robił w tej firmie pcb

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 19 paź 2015, o 22:22 
Nowy

Poprawiłem płytkę. zwiększyłem iso-wylewkę (z24 na 32) na obu stronach i sprawdziłem błędy, korzystając z modułu DRC - wywaliło 40 błędów, z czego 90% to za małe przelotki :)

Na poniższym obrazku (pierwsze zdjęcie) zamieszczam efekt finalny (mam nadzieję). Pojawił się jednak problem przy tworzeniu polygonu. Również na zamieszczonym niżej (środkowy) obrazku - może ktoś wskazać co jest nie tak? Przy ustawieniu width na 0 DRC nie wyrzuca żadnych błędów. Przy ustawieniu jakiejkolwiek innej wartości wyskakuje komunikat. Co dokładnie okresla w przypadku polygonu ta wartość width? Jeśli zostawię z 0 to będzie ok?

ObrazekObrazekObrazek

@jaman7 - dzięki za link!

PostNapisane: 19 paź 2015, o 23:58 
Użytkownik

parametr width dla poligonu określa min szerokość wylewki poligonu

np. masz przerwę miedzy ścieżkami 20mils dasz parametr poligonu>with=12, isolate=16 czyli masa się tam nie wyleje bo parametr isolate jest dla obu stron 2 x16 = 32 > 12 + 32 = 44 czyli nie zmieści się w obrębie 20mils

jeśli miałeś isolate 24 to równie dobrze może być 16 czy nawet 12 w przypadku firm, czyli ok, na obrazku czasami ciężko określić jak jest dokładnie i zaburza widzenie - kompresja obrazka,
isolate 32+ jest to już dość duży odstęp stosowany dla większych restrykcji jeśli wymaga specyfika danego obszaru elektrycznego.
ogólnie polygon służy do wylewki masy na pcb zamiast malować ścieżki masy ręcznie, eagle samo za nas zrobi przez polygon czyli > na schemacie GND w pcb dajemy polecenie GND > potwierdzamy "enter" i obrysowujemy polygon > ratsnet
poradnik mirka > eagle-polygon https://www.youtube.com/watch?v=tHIRrkGH0GM, polecam obejrzenie całego poradnika eagle https://www.youtube.com/playlist?list=P ... 1Uc_F8rGMB

Do nie dawna płytki robiłem tylko i wyłącznie w programie sprintlayout, czyli bezpośrednie malowanie ścieżek a cześć schematu w głowie i od czasu do czasu zerkanie na schemat lub schemat rodził się w głowie wstawiając elementy i je łącząc, co było miarę ok bo szybko, tylko można było łatwo zgubić połączenia, także długo się opierałem przed eagle.
np takie coś z tych czasów
Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1