Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 lut 2025, o 22:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 paź 2015, o 18:29 
Nowy

Witam.
Mam układ z ATMEGA32 a w nim wyświetlacz LCD, kilka diod na wyjściu i dwa czujniki DS18B20 podłączone w trybie normalnym do jednego pinu mikrokontrolera. Korzystam z bibliotek pana Mirka z blue boka. Wszystko ładnie wyświetla mi temperaturę z dwóch czujników ale problem polega na tym że chcę zapisać warunki dla tych czujników np jezeli temp z pierwszego czujnika jest większa niż 25 *C to zapal diode nr 1. , jeżeli temp1 jest większa od temp2 to zapal diode nr 2.
Do warunków tych użyłem zmiennej cel. I dioda zapala się po przekroczeniu 25 *C tylko wtedy gdy jednocześnie przekroczy ją na dwóch czujnikach.
Jak zrobić te warunki?

Czytałem w książce że kazdemu czujnikowi przypisywane jest odpowiednie ID. Tylko nie wiem jak z tego skorzystać po prostu nie mam pomysłu jak cokolwiek z tym zrobić a kombinowałem na wszelkie możliwe sposoby. Proszę o naprowadzenie mnie jak to wykonać.

Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 paź 2015, o 18:47 
Użytkownik

Witam
kamil12239 napisał(a):
...problem polega na tym że chcę zapisać warunki dla tych czujników np jezeli temp z pierwszego czujnika jest większa niż 25 *C to zapal diode nr 1. , jeżeli temp1 jest większa od temp2 to zapal diode nr 2.Do warunków tych użyłem zmiennej cel....

Problem polega na tym, że nie wiemy co naskrobałeś w kodzie głównym. Pokaż Twój kod ( oczywiście pomijając "Mirkowe" kody).

Pozdr.

PostNapisane: 7 paź 2015, o 19:11 
Użytkownik

Sama logika (gdzieś zapętlona) gaszenia/zapalania powinna wygladac mniej wiecej tak (o ile dobrze zrozumiałem co chcesz zrobić):

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Jeżeli masz podobnie i nie działa, problemu trzeba poszukać gdzieś indziej.
Ale ciężko wróżyć, podaj wtedy kod swojego softu :)

PostNapisane: 8 paź 2015, o 15:48 
Użytkownik

Jedną z możliwości reakcji na przekroczenie ustalonych progów temperatury w układach DS18B20 jest zapis tych temperatur w specjalnych rejestrach pamięci SCRATCHPAD - TH REGISTER i TL REGISTER. Jeśli zmierzona temperatura będzie niższa niż zadana TL lub wyższa niż TH - układ DS18B20 generuje alarm. Przy pomocy algorytmu wyszukiwania układów 1-wire ( 1-Wire Search Algorithm patrz nota aplikacyjna: APPLICATION NOTE 187 na stronie producenta) można odczytać numer seryjny układu lub numery seryjne układów jeśli jest ich więcej generujących alarm i wtedy odpowiednio sterować jakimiś wyjściami.

PostNapisane: 8 paź 2015, o 17:35 
Nowy

Tutaj fragment kodu:
W ten sposób niestety nie zadziała. Jakieś inne wskazówki co robie źle?

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Ostatnio edytowano 8 paź 2015, o 21:26 przez kamil12239, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 8 paź 2015, o 18:12 
Użytkownik

Do wstawienia kodu, używamy znacznika SYNTAX !

Strefa czasowa: UTC + 1