Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 lut 2025, o 12:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 paź 2015, o 08:55 
Użytkownik

Dzień dobry :)

Projektuję sterownik temperatury - 2 czujniki DS18B20, 2 wyjścia na 230V (optotriak + triak), 2 wyjścia tranzystorowe na jakieś układy <30V DC.
Jeśli ktoś rzuci okiem na schemat i upewni mnie w jego poprawności (szczególnie część 230V, bo to niebezpieczne) - będę wdzięczny.
A tymczasem zaczynam projektować płytkę.

Pozdrawiam,
Krzysiek.

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 paź 2015, o 09:23 
Użytkownik

Tranzystory T3 T4 wykonawcze powinny być NPN i wtedy obciążenie łączysz pod kolektor i plus zasilania.
Możesz wtedy użyć większe napięcie zasilania niż procek no i przydała by się wtedy dioda zabezpieczająca tranzystor
podłączona anodą do kolektora takiego tranzystora i do plusa zasilania (równolegle do odbiornika).

Na schemacie nie widać jak podłączone są nogi triaków a bardzo duże ma znaczenie gdzie jest A1 A2
aby to działało prawidłowo musisz to mieć tak podłączone jak na obrazku
Obrazek

Diody LED są źle podłączone powinny być odwrotnie czyli zawsze Anodą do plusa.

Kondensatory przy kwarcu powinny być 15 do 22pF a nie 22nF
Zasilanie procka masz nie podłączone do plusa zasilania.
Pin AVCC łączymy przez dławik do plusa (może w późniejszym czasie będziesz chciał skorzystać z przetwornika ADC)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 4 paź 2015, o 09:51 
Użytkownik

Dzięki za uwagi o tranzystorach - myślałem, że na PNP też mogę podłączyć wyższe napięcie zasilania.
Diody dodam (nie przewidywałem obciążeń indukcyjnych, ale nie zaszkodzi).

Sprawdziłem bibliotekę triaka - wygląda na to, że jest poprawnie (tak , jak na Twoim obrazku.)

Edit: Tyyyyle pomyłek z rana :(
Powprowadzam korekty i wstawię poprawioną wersję.

Ostatnio edytowano 4 paź 2015, o 10:05 przez krzysssztof, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 4 paź 2015, o 10:00 
Użytkownik

Tranzystor jak dasz NPN i będzie ci dawał sygnał masy to wtedy masz klasyczny Open Colector i możesz obciążenie (odbiornik )
podłączać do wyższego napięcia zasilania zależnego od napięcia C-E samego tranzystora.

Pozdrawiam Paweł.

PostNapisane: 4 paź 2015, o 10:51 
Użytkownik

Wprowadzone sugerowane poprawki (poza dławikiem do AVCC, w tym projekcie jednak nie będę używał ADC - nie wyprowadzam też pinów do niego).

Mocno przerobiona została część z tranzystorami - wydzielone osobne złącza na zewnętrzne zasilanie, tranzystory zmienione na NPN, dodane diody zabezpieczające. Czy teraz jest dobrze ?

Czy rezystor w gasiku triaka musi mieć jakąś konkretną moc, czy wystarczy malutki ?

Obrazek

PostNapisane: 4 paź 2015, o 16:24 
Użytkownik

Jak dla mnie zdecydowanie lepiej wygląda schemat :)

Wydaje się ok. jednak może ktoś inny niech się wypowie bo czasem można coś przeoczyć.

Pozdrawiam Paweł.

PostNapisane: 4 paź 2015, o 17:43 
Użytkownik

A tak aktualnie wygląda płytka :

W porównaniu do poprzednio wstawionego schematu zostały dodane 2 zworki z rezystorów 0R oraz usunięte 2 kondensatory filtrujące (przy VCC - 2 piny są tam bardzo blisko siebie, więc wystarczy jeden kondensator 100nF. podobnie przy AVCC).
Miejscami ścieżki sztucznie pogrubione (zwłaszcza w okolicach otworów, żeby nie było przesadnych kłopotów z wierceniem).
Gdyby ktoś oglądał, to standardowo proszę o zwrócenie uwagi na część wysokonapięciową.

Obrazek

Wątpliwość w dalszym ciągu budzi rezystor przy gasiku triaków - czy malutki SMD (1/8W) to wystarczająco ?

PostNapisane: 4 paź 2015, o 18:00 
Użytkownik

Jeśli dobrze się dopatrzyłem to AREF połączyłeś z vcc a to jest błąd tam powinien być tylko kondensator do masy jednak jeśli nie używasz ADC to może ten pin wisieć w powietrzu.

PostNapisane: 4 paź 2015, o 18:08 
Użytkownik

Doskonale wypatrzyłeś :)

Już poprawiłem, tzn. zawiesiłem w powietrzu.

PostNapisane: 4 paź 2015, o 20:22 
Użytkownik

Ktoś, coś jeszcze?
Przymierzam się powolutku do drukowania.

Edit:
W dalszym ciągu niepokoi mnie gasik. W internecie wyczytałem, że rezystor 39R powinien mieć moc 2W, a ja tam malutki smd zastosowałem. Ponadto kondensator 10nF powinien być specjalny do napięcia przemiennego (czyli jaki? bo nie wiem) zamiast MKT 250V, jaki planowałem użyć.

Wynika z tego, że mój gasik pójdzie z dymem...

Planowane jest podpięcie tam grzałki, która jest raczej obciążeniem rezystancyjnym, więc prawdopodobnie spróbuję uruchomić układ bez lutowania gasika.

PostNapisane: 5 paź 2015, o 00:42 
Użytkownik

krzysssztof napisał(a):
W dalszym ciągu niepokoi mnie gasik. W internecie wyczytałem, że rezystor 39R powinien mieć moc 2W, a ja tam malutki smd zastosowałem. Ponadto kondensator 10nF powinien być specjalny do napięcia przemiennego (czyli jaki? bo nie wiem) zamiast MKT 250V, jaki planowałem użyć.

Wynika z tego, że mój gasik pójdzie z dymem...

Planowane jest podpięcie tam grzałki, która jest raczej obciążeniem rezystancyjnym, więc prawdopodobnie spróbuję uruchomić układ bez lutowania gasika.

Jeśli masz zamiar podłączać obciążenie typu rezystancyjnego, to bez gasika obejdzie się, dla indukcyjnego gasik: kondensator oczywiście na prąd zmienny typu np x1,x2 (np min 275V), rezystor min 1W, 2W ok.

Obrazek
na płytce w okolicach optotriaków masz niebezpieczne miejsca , także min odległość od napięcia sieci dla elektroniki to 7mm, czyli taką jaką wyznacza rozstaw pinów optotriaka, także nie stosuj ścieżek miedzi pinami optotriaka.

ścieżki szczególnie od gniazd masz na stronie TOP, jeśli robisz płytkie nie w firmie to raczej gniazd nie przylutujesz.

PostNapisane: 5 paź 2015, o 06:51 
Użytkownik

Stosowanie PNP po dodaniu małych npn-ek do wysterowania ich nie jest wcale głupie gdyż mamy w tedy połączone masy. Ważne jeśli masa odbiornika jest połączona z jego obudowa np. w celu zaekranowania.
Druga sprawa to czy nie warto odrazu przewidzieć zasilacza aniżeli potem osobno doprowadzać i 5V i 230V?

PostNapisane: 5 paź 2015, o 18:32 
Użytkownik

Wprowadziłem poprawki :

Cytuj:
Jeśli masz zamiar podłączać obciążenie typu rezystancyjnego, to bez gasika obejdzie się, dla indukcyjnego gasik: kondensator oczywiście na prąd zmienny typu np x1,x2 (np min 275V), rezystor min 1W, 2W ok.

Gasik usunąłem - gdybym chciał zmienić rezystor na większy, przewlekany - musiałbym powiększyć i trochę przebudować płytkę, tego nie chciałem tym razem robić.
Podłączana będzie grzałka, więc powinno to działać dobrze.

Cytuj:
na płytce w okolicach optotriaków masz niebezpieczne miejsca , także min odległość od napięcia sieci dla elektroniki to 7mm, czyli taką jaką wyznacza rozstaw pinów optotriaka, także nie stosuj ścieżek miedzi pinami optotriaka.

Zmienione, odstępy znacznie powiększone - teraz najwęższym miejscem są wyprowadzenia triaków (2,54mm między nóżkami) - czy z tym należy jeszcze coś robić ?

Cytuj:
ścieżki szczególnie od gniazd masz na stronie TOP, jeśli robisz płytkie nie w firmie to raczej gniazd nie przylutujesz.

Elementy przewlekane będą umieszczone na stronie bottom, natomiast przylutowane na top - więc problemu nie powinno być.

Cytuj:
Druga sprawa to czy nie warto odrazu przewidzieć zasilacza aniżeli potem osobno doprowadzać i 5V i 230V?

Fajna podpowiedź - malutki transformatorek zalewany rozwiązałby tutaj zasilanie. Spróbuję przy następnym projekcie :)

Cytuj:
Stosowanie PNP po dodaniu małych npn-ek do wysterowania ich nie jest wcale głupie gdyż mamy w tedy połączone masy. Ważne jeśli masa odbiornika jest połączona z jego obudowa np. w celu zaekranowania.

To nie do końca rozumiem, ale przemyślę sobie jeszcze na spokojnie.

Aktualna wersja:

Obrazek

PostNapisane: 5 paź 2015, o 22:21 
Użytkownik

Do zasilania polecam równie dobrze top switchery czy inne tego typu wynalazki :D Popatrz jaka aplikacja TOP223 prosta a można sobie dowolnie napięciem wyjściowym regulować.

Co do wyjścia tranzystorowego to zauważ że u ciebie, masa zasilanego układu będzie na potencjale ok 0.7V
Przy sterowaniu jak na schemacie w załączniku masę wyjściową mamy zgodną z masą sterownika.

Obrazek

PostNapisane: 6 paź 2015, o 14:46 
Użytkownik

Płytka wykonana.

Mocno niepokoiłem się o odstępy między nóżkami triaków, dlatego w mało profesjonalny (i bardzo brzydki) sposób wyciąłem miniszlifierką niewielkie rowki między nimi - wyczytałem w internecie, że to pomaga zabezpieczyć.
Jutro prawdopodobnie polutuję i zabiorę się do testów.

Na zdjęciu widać dwa zwarcia przy dolnej ścieżce oraz jedno zwarcie między nóżkami procesora - zostały już "wyskrobane".
ObrazekObrazek

PostNapisane: 6 paź 2015, o 14:53 
Użytkownik

Raczej martwiłbym się o miejsca, które zaznaczyłem.
Obrazek

Ja w układach optoizolacyjnych robię szczelinę pod jej elementami.
Obrazek

PostNapisane: 6 paź 2015, o 17:06 
Użytkownik

Wszystkie zaznaczone przez Ciebie miejsca są już naprawione.

A ze szczeliną fajny pomysł :)

PostNapisane: 6 paź 2015, o 17:12 
Użytkownik

@LA72
1. Nie zabezpieczasz miedzi przed utlenianiem?
2. Nie lepiej byłoby wolne nóżki przylutować? Lepiej trzymałby się element lutowany.

Pytam z ciekawości jako amator, a nie czepiam się jako doświadczony :)

PostNapisane: 6 paź 2015, o 17:17 
Użytkownik

pimowo napisał(a):
@LA72
1. Nie zabezpieczasz miedzi przed utlenianiem?
2. Nie lepiej byłoby wolne nóżki przylutować? Lepiej trzymałby się element lutowany.

Pytam z ciekawości jako amator, a nie czepiam się jako doświadczony :)

Zdjęcia płytek robię po montażu bo lakier silnie odbija światło.
Zabezpieczam PRF202 (tworzywo w sprayu).

Ad.2. Lepiej :D

PostNapisane: 2 lis 2015, o 21:24 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ostatnio wpadło mi w oczy info o triakach BTA204/208. Nadają się do obciążeń indukcyjnych bez gasika. Są również wersje z izolowanym polem radiatora co poprawia bezpieczeństwo.

Strefa czasowa: UTC + 1