Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 gru 2025, o 22:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 paź 2015, o 10:37 
Nowy

Witam.
Jestem nowym użytkownikiem forum dlatego chciałbym się początku przedstawić. Jestem Artur i od nie dawna postanowiłem bardziej wkręcić w programowanie mikroprocesorów AVR. Dzięki książkom Pana Mirka udało mi się zrozumieć programowanie w języku C mikrokontrolerów i co raz do bardziej brnę w tą dziedzinę.
Ostatnio postanowiłem zrobić swój własny ambitniejszy jak dla mnie projekt urządzenia do pomiaru CO2. Zaopatrzyłem się w czujnik FIGARO TGS 4160
https://www.maritex.com.pl/media/upload ... GS4160.pdf
Chciałbym aby urządzenie pracowało w zakresie do 10000ppm. Do sterownia całym układem wykorzystam procesor ATMEGA8 do którego będzie podłączony wyświetlacz 2x16 informujący o stężeniu C02 oraz diody które będą sygnalizować przekroczenie wartości niebezpiecznych dla człowieka. Zaglądając w specyfikacje czujnika producent poleca wykorzystanie układu TEXAS INSTRUMENTS model TLC271 do prawidłowego wzmocnienia sygnału. W tym momencie napotykam się na problem z prawidłowym podłączenia tego układu do czujnika. Byłbym bardzo wdzięczny za każdą sugestię lub pokierowanie mnie w właściwym kierunku jak zrealziować taki układ który mógłbym podłączyć do procesora.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 paź 2015, o 11:42 
Użytkownik

Jaki to problem? Napisałeś dość tajemniczo. Narysowałeś jakiś schemat? Bez schematu ani rusz...
Układ jest dość prosty, z jednej strony zasilasz grzałkę, z drugiej strony dajesz wzmacniacz operacyjny (też z zasilaniem) i podpinasz do nóżki procesora, która ma ADC.

Ostatnio edytowano 2 paź 2015, o 11:44 przez sq5rix, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 2 paź 2015, o 11:42 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witaj Kolego po raz pierwszy na forum :)

Tu masz op-amp który ja proponuje abyś wykorzystał:
http://www.tme.eu/pl/details/tlc2272cp/ ... struments/ Dlatego że masz 2 opampy w jednej kostce.

Tu masz schemat jak podłączyc to do czujnika:
Obrazek
Obrazek

Jak widać przedstawiony powyżej układ wzmacnia sygnał pięciokrotnie. Czyli jak czujnik da na wyjściu 100mV, Ty na wyjściu otrzymasz 500mW, jak czujnik da 500mV to ty otrzymasz 2,5V. a to dlatego że Atmega8 ma wbudowane źródło napięcia odniesienia na poziomie 2,54V. Przetwornik w nia wbudowany ma rozdzielczośc 10bitów więc dokładność z jaką to zmierzysz wynosi 2,54V/1024 = 2,5mV około.

Co musisz zrobić? Na wejści in podajesz wyjscie czujnika, OUT dajesz na PIN ADC atmegi, w procku odpalasz ADC, mierzysz sygnał, przeliczasz to naPPM i wyświetlasz na wyswietlaczu. Tyle w sumie.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 2 paź 2015, o 11:47 
Użytkownik

Też skorzystałem, dzięki. Nie wiedziałem, że tak można sprytnie łączyć opampy

PostNapisane: 2 paź 2015, o 11:51 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

sq5rix napisał(a):
Nie wiedziałem, że tak można sprytnie łączyć opampy

W sumie pierwszy robi jako bufor, drugi jako wzmacniacz. Przejrzałem notkę tego czujnika tak na szybko i wyjście tego czujnika należy traktować jako źródło siły elektromotorycznej o wysokiej impedancji wewnętrznej. Dlatego op-amp musi mieć prąd polaryzujący wejścia minimalnie mały. Ten ma 1pA więc praktycznie nic tam nie płynie.

PostNapisane: 2 paź 2015, o 12:24 
Nowy

Dziękuję bardzo Nefarious19 za ten przykład rozwiązania mojego problemu. Zastosuję się do tego przykładu i dam znać jak teoria pokryje się z praktyką.
Pozdrawiam

PostNapisane: 2 paź 2015, o 12:28 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

kularz napisał(a):
Dziękuję bardzo Nefarious19 za ten przykład rozwiązania mojego problemu. Zastosuję się do tego przykładu i dam znać jak teoria pokryje się z praktyką.
Pozdrawiam

Spoko, nie ma za co. Układ przesymulowałem z wykorzystaniem parametrów rzeczywistych więc powinno działać wszystko jak należy. Jak nie to pisz, będziemy myśleć dalej.

PostNapisane: 2 paź 2015, o 18:42 
Użytkownik

Też mnie rajcują takie czujniki i pomiary, więc też skorzystam :D
Problem w tym że akurat czujniki CO2 są drogie, czy może znacie jakieś oprócz tego jak w temacie i MG811 jeszcze jakieś? w jakiejś niższej cenie

Pozdrawiam
Janusz

PostNapisane: 13 paź 2015, o 22:22 
Nowy

Mam już czujnik ale z racji że dla mnie nie są to tanie rzeczy to mam kilka pytań przed podłączeniem zasilania do czujnika.
Na schemacie przedstawionym w dokumetacji:

Obrazek

Gdzie podłączyć WO do prawidłowego wzmocnienia sygnału, to wiem jak już zrobić dzięki uprzejmości Nefarious19. Jestem teraz na etapie prawidłowego zasilania czujnika które jest potrzebne do podgrzania, oraz jak zrealizować podłączenie termistorów przedstawionym na schemacie ?

Myślę wykorzystać do podłączenia zasilania układ 7805 w nastepujący sposób:

Obrazek

Za każdą odpowiedź, podpowiedź będę wdzięczny.

Strefa czasowa: UTC + 1