Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 lut 2025, o 15:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 paź 2015, o 09:58 
Nowy

Witam
Zaczynam dopiero w C i jako, że dużo dobrego pisze się o Eclipse to chciałbym go używać.

Ściągnąłem zalecaną wersje Indigo, skonfigurowałem jak w w poradniku http://forum.atnel.pl/topic5174.html.
W sumie wygląda, że działa ( nie mam na razie sprawnego programatora ), ale jak wejdę na właściwości projektu ( mam książkę Pana Mirka i skopiowałem z niej przykłady ), wybiorę Target Hardware to obojętnie jaki układ wybiorę to mam komunikat This MCU is not supported by AVR Dude. AVR Dude mam zainstalowane przy pomocy MKAVRKalkulator.

W większości przykładów z książki Eclipse sygnalizuje błędy.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 paź 2015, o 10:02 
Moderator

Maximus22_kr napisał(a):
Ściągnąłem zalecaną wersje Indigo,

Dzisiaj mamy dzień 1 październik 2015 roku ..... A ty piszesz, że ściągnąłeś zalecaną wersję Indigo .... Wersję, która była zalecana jeszcze w czasach średniowiecza albo nawet wcześniej. Nawet na youtube masz na początku poradnika INFO wyraźne , że to już jest NIEAKTUALNE i link do nowych poradników.... Ale widzę, że niektórzy z uporem godnym podziwu brną w średniowiecze ;) ... po co ? ... dlaczego ?

Powiedz mi naprawdę nie zaglądasz na mojego bloga? Nie widziałeś tego?
http://mirekk36.blogspot.com/2015/07/ec ... ogram.html

to proponuję jednak zajrzeć i zastosować to o czym tam mowa ... wtedy skończą się twoje problemy

PostNapisane: 1 paź 2015, o 12:21 
Nowy

Dziękuję, już obejrzałem. Pobrałem nową wersję Toolchain'a i pluginu AVR. NO i to przenoszenie AVR GNU Toolchain do Atmel Toolchain, tego nie wiedziałem. Rozumiem, że patch jest niepotrzebny.

Na razie jest tak, że projektach nie ma błędów kompilują się, ale dalej jest komunikat we właściwościach każdego projektu, że This MCU is not supported by AVR Dude

Ostatnio edytowano 1 paź 2015, o 12:32 przez Maximus22_kr, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 1 paź 2015, o 12:24 
Moderator

Maximus22_kr napisał(a):
że patch jest niepotrzebny.

No to powiedz mi oglądałeś ten nowy poradnik do Eclipse MARS uważnie czy nie ?

Bo niestety po tym:
Maximus22_kr napisał(a):
Rozumiem, że patch jest niepotrzebny.

i po tym:
Maximus22_kr napisał(a):
Na razie jest tak, że projektach nie ma błędów kompilują się, ale dalej jest komunikat we wađciwođciach każdego projektu, że This MCU is not supported by AVR Dude

jestem PEWIEN, że nie oglądałeś DOKŁADNIE tego poradnika i stąd masz takie a nie inne efekty.

Więc obejrzyj jeszcze raz - ZRÓB DOKŁADNIE to co w poradniku a obiecuję ci, że nie będziesz miał takich dziwnych efektów o jakich piszesz

PostNapisane: 1 paź 2015, o 13:26 
Nowy

Obejrzałem drugą cześć i tam kryła się odpowiedź - miałem zaznaczone Use custom cofiguration file for AVR Dude. Jeśli chodzi o drugi film to od 4:38 do 7:02 film jest nieostry.
W niektórych projektach pojawiają się błędy typu
Symbol 'INT0' could not be resolved main.c /08_I2C_SOFT line 49 Semantic Error

ale to dopiero przede mną.

PostNapisane: 1 paź 2015, o 14:43 
Moderator

Maximus22_kr napisał(a):
Symbol 'INT0' could not be resolved main.c /08_I2C_SOFT line 49 Semantic Error

Bo za szybko wszystko chcesz przejść - na spokojnie proponuję - bo wystarczy, że otwierasz projekt na innym procku niż tym niż ja na DVD i nie zmienisz ustawień i już masz (chyba słusznie jak się domyślasz) błędy prawda ? ;)

Idź po kolei ;) a jak pojawią się konkretne pytania w trakcie to śmiało pytaj - anie hurtowo o wszystkie błędy bo ciężko coś odpowiedzieć

PostNapisane: 2 paź 2015, o 12:20 
Nowy

Co do tego pośpiechu to absolutna racja. Chciałbym to ogarnąć w miarę szybko.

Na razie zacząłem klasycznie, czyli miganie diodą, zmieniłem kod projektu na ATtiny2313 ( wewnętrzny 8 MHz ) i konfiguracje portów.

Teraz zastanawiam się nad _delayms. W projekcie jest ustawione na 80 - z obserwacji wynika, że jest co 1 sekunda.
Jako, że książka została w domu ( jestem w pracy ), posiłkuję się internetem.
Znalazłem coś takiego _delay_ms(argument) - The maximal possible delay is 262.14 ms / F_CPU in MHz

Głupie pytanie - jak to jest liczone ?
80/8 = 10
80/80000000 = 0.00001
Niestety jako "bascomowiec" mam złe nawyki ;)

...

PostNapisane: 2 paź 2015, o 13:41 
Moderator

Maximus22_kr napisał(a):
Głupie pytanie - jak to jest liczone ?

Nie zawracaj sobie tym (na tym etapie) głowy jeśli nie znasz dobrze asemblera i nie używaj więcej niż powiedzmy 1500, i niech ci nie wpadnie do głowy przekazywać to jako argument (jako zmienną do funkcji) bo za chwilę po tym wygenerujesz kolejne pytanie typu:

Dlaczego gdy dodałem opóźnienie jako zmienną do funkcji _delay_ms( zmienna ) to nagle program nie mieści mi się po kompilacji w pamięci Flash ?

PostNapisane: 2 paź 2015, o 14:24 
Nowy

Spokojnie, póki tego nie ogarnę, nie zamierzam aż tak bardzo eksperymentować. Raczej chciałbym wiedzieć jak ustawić konkretną wartość opóźnienia np. w przypadku wysyłania komend od modułu GSM lub ESP8266, dlatego pytam.

Wartość przykładowa 80 nie pasuje mi do szybkości z jaką "wizualnie" migała dioda LED ( natomiast wpisanie wartości 800 spowodowało ustawienie czasu na 6,5 sekundy, co się zgadzało z informacją w wielu poradnikach ). Poza tym nie zdąrzyłem już sprawdzić ustawień Fusebitów.

Na razie muszę się "zaznajomić" z ustawieniami portów, timer'ów ( bo unikam Delay ), no i moje ulubione pomiary, na początek DS18B20 - w książce była informacja, jak przypisać na stałe ID czujników ( najlepiej jakby to dać do osobnego pliku )

PostNapisane: 2 paź 2015, o 14:32 
Moderator

Cytuj:
Wartość przykładowa 80 nie pasuje mi do szybkości z jaką "wizualnie" migała dioda LED (

Bo prawdopodobnie masz fusebitami fabrycznymi ustawione taktowanie procka na 1 MHz a w Eclipse sobie ochoczo wpisałeś że masz 8 MHz .... I pewnie myślisz że to co wpiszesz w Eclipse to załatwia sprawę ...

Nie nie panie kochany w Eclipse tylko inforumuesz kompilator jak masz ustawiony procek. A jeśli procka nie przestawiłeś np na 8 MHz czyli oszukałeś Eclipsa ;) to nie dziw się, że kompilator dobrał czasy do taktowania 8 MHz a procek bidak musi machać tym na 1 MHz

PostNapisane: 2 paź 2015, o 15:50 
Nowy

To jeszcze w takim razie wrócę do projektów.
Projekt 10_1Wire ma 12 błędów

Description Resource Path Location Type
Symbol 'CS00' could not be resolved main.c /10_1Wire line 31 Semantic Error
Symbol 'CS02' could not be resolved main.c /10_1Wire line 31 Semantic Error
Symbol 'DDRA' could not be resolved main.c /10_1Wire line 26 Semantic Error
Symbol 'OCIE0' could not be resolved main.c /10_1Wire line 33 Semantic Error
Symbol 'OCR0' could not be resolved main.c /10_1Wire line 32 Semantic Error
Symbol 'PA7' could not be resolved main.c /10_1Wire line 26 Semantic Error
Symbol 'PA7' could not be resolved main.c /10_1Wire line 27 Semantic Error
Symbol 'PORTA' could not be resolved main.c /10_1Wire line 27 Semantic Error
Symbol 'TCCR0' could not be resolved main.c /10_1Wire line 30 Semantic Error
Symbol 'TCCR0' could not be resolved main.c /10_1Wire line 31 Semantic Error
Symbol 'TIMSK' could not be resolved main.c /10_1Wire line 33 Semantic Error
Symbol 'WGM01' could not be resolved main.c /10_1Wire line 30 Semantic Error

Angielski nieco znam ( w razie czego tłumacz pomaga ), ale w tym przypadku nie rozumiem, zauważyłem, że błędy nie występują w tych pierwszych "prostych" przykładach ( 1,2,4 ).

Warning'ami nie przejmuję się, bo po skompilowaniu i ponownym uruchomieniu już nie występują - dotyczą ścieżki dostępu

PostNapisane: 2 paź 2015, o 16:23 
Użytkownik

Jeśli działasz na ATtiny2313, to kod wprost przeniesiony z projektu robionego na atmega32 nie zadziała.
Za duże różnice między mikrokontrolerami.
Nie masz np. wcale portu A.
Dokumentacja w garść i zmiana portów i rejestrów.
Nie znam bascoma, ale skoro w nim coś pisałeś to chyba powinno być oczywiste dla ciebie.

PostNapisane: 8 paź 2015, o 14:48 
Nowy

Cytuj:
Nie znam bascoma, ale skoro w nim coś pisałeś to chyba powinno być oczywiste dla ciebie.

Jest oczywiste.
Raczej chodziło o sposób poinformowania o rodzaju błędu. Bascom informuje o tym bardziej precyzyjnie. W ferworze walki z poprawnym skonfigurowaniem Eclipse zmieniłem w preferencjach typ układu, a nie ruszyłem portów.
Zresztą to jest żaden problem. W innych kwestiach Eclipse bije Bascom, przy błędach składni jest bardziej precyzyjny, no i wstawia nawiasy "zamykające"

OK. Jako pierwszy był program z książki - migająca LED. Jak już zadziałało, to dołożyłem drugi LED, który miał migać tylko wtedy, gdy pierwszy jest wyłączony. To się udało. Dołożyłem trzecią - na razie bez przeznaczenia.
Powinna nie świecić, a świeci. Wszystkie diody są podpięte na stałe do VCC z rezystorem, steruję GND
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Strefa czasowa: UTC + 1