Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 gru 2025, o 22:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 wrz 2015, o 12:24 
Użytkownik

Witam, mam naprawdę dziwny problem. Otóż mam biblioteke Mirka z GB i chce odbierać jeden znak z terminala a potem od razu go wysyłac z powrotem.

Kod poza inicjalizacją uarta wygląda tak:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

problem jest taki ze gdy nic nie pisze to i tak wysyłane są same kropki "." do terminala... nie rozumiem dlaczego, tak jakby skad odbierał jakies dane, a przeceiz nic nei wpisuje.

Rezultat jest taki:

Napisałeś: ............................ i tak przez poł ekranu tych kropek ;/ no porostu nie rozumiem czemu tak jest. Uklad jest zmontowany na płytce stykowej z kondensatorami filtrującymi i pinem RST podłączonym do VCC prez rezystor 10K. Nie ma tylko dławika.
Juz wcześniej rozbiłem rożne ćwiczenia z uartem ale nie zauważyłem nigdy takiego problemu.

Ogolnie chciałbym analizować wpisywany tekst do terminala, tak jak Mirek pokazywał w poradniku o Kliencie TCP, choć tutaj chciałbym uzyc zwyklego terminala do takiej analizy, tzn wpisuje jakis tekst i pomiedzy danymi znacznikami jest szukany ciąg. Napisałem taki kod na podstawie w/w poradnika, niestety nie działa, nie ejstem pewny czy nie popełniłem jakiegos błedu w kodzie.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Rezultatem chciałbym by było wyświetlenie w terminalu stringa znajdującego sie pomiedzy tagami aaaSTRINGbbb. Obecnie nic sie nie wyswietla, tzn nie wykrywany jest ten ciąg.

Ostatnio edytowano 19 wrz 2015, o 13:01 przez Atmegowiec, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 wrz 2015, o 13:00 
Moderator

Atmegowiec napisał(a):
problem jest taki ze gdy nic nie pisze to i tak wysyłane są same kropki "." do terminala... nie rozumiem dlaczego

To czemu nie zajrzysz do funkcji uart_getc() tylko stosujesz ją kompletnie bez zrozumienia ? Już nie wspomnę o tym, że już w Bluebooku był przykład jak korzystać z takiej funkcji ... w pętli głównej np w rozdziale z przykładem wielozadaniowym do np gaszenia i zapalania diody LED z terminala - ale po co tam zaglądać no nie ?

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

Atmegowiec napisał(a):
nie ejstem pewny czy nie popełniłem jakiegos błedu w kodzie.

Ja nie wiem jak ty oglądasz takie poradniki, że później na ich przykładzie wpisujesz takie rzeczy, które nie mają prawa działać ? ZRÓB chociaż RAZ, JEDEN RAZ takie samo ćwiczenie jak w poradniku i sprawdź zanim wprowadzisz swoje modyfikacje, które popsują to wszystko. A wtedy nawet nie masz punktu odniesienia ....

Toż gdybyś RAZ zrobił przykład jak należy (czyli jak w poradniku albo jak w książce) i by ci to działało ... a później jakbyś wprowadzał własne modyfikacje to widziałbyś (tzn mam taką nadzieję) .... co psujesz że nie działa

PostNapisane: 19 wrz 2015, o 19:23 
Użytkownik

Powinieneś użyć funkcji czekającej na znak albo po prostu odrzucać wynik "pusty" czyli NULL albo -1 zależnie od implementacji.

Można także czekać aż uart_avaiable() coś zwróci, a nawet coś takiego.

Strefa czasowa: UTC + 1