Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 sty 2025, o 13:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 wrz 2015, o 21:36 
Nowy

Mam nietypowy problem, ponieważ dotarłem do 5 cz kursu b4a, robię wszystko po kolei jak na filmach. Kompilacja przebiega pomyslnie appka sie instaluje ale przy próbie uruchomienia dostaje komunikat "An error has occurred in sub: cameraexclass_findcamera(java line:186) java.lang.RuntimeException: java.lang.RuntimeException: java.lang. ClassNotFoundException:android.hardware. Camera$CameraInfo Continue?" Jeśli wcisne No aplikacja się zamyka, jesli Yes wyswietla sie formatka ale bez obrazu z kamery. Aparat w telefonie działa, dioda swieci jesli sie ja wlaczy przez aparat. Dodam, że mam pełna wersje B4A, a tel to Xperia X10i wersja oprogramowania (chyba chodzi o system) 2.1. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 wrz 2015, o 22:59 
Użytkownik

wstaw kod jaki napisałeś, masz dokładnie podaną linie w której jest błąd, jest to linia 186. Pozdrawiam

PostNapisane: 3 wrz 2015, o 16:22 
Nowy

W moim programie jest tylko 69 linii więc podejrzewam, że chodzi o kod modułu CameraExClass a jest on pobrany prosto ze strony
mirekk36.blogspot.com bez żadnych modyfikacji.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język bash
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Poprawiłem znaczniki kodu ... ---> SunRiver

PostNapisane: 3 wrz 2015, o 18:45 
Moderator

No to być może akurat twój smartfon (jego java) ma jakiś problem

PostNapisane: 3 wrz 2015, o 19:16 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
No to być może akurat twój smartfon (jego java) ma jakiś problem

i to jest powód dla którego pozbyłem się (y)droida ... zawsze jak nie problem z javą , to problem
z jakimś śmarkfonem .... :)

tak w kwestii formalnej ... nie żebym mówił że jest zły , po prostu albo nie dojrzał jeszcze do sprzętu
na jakim ma pracować, albo śmarkfony/truplety są za mało lub za bardzo markowe ... :)

PostNapisane: 3 wrz 2015, o 19:36 
Nowy

W takim razie będę musiał zrezygnować z własnej latarki :( Może inne funkcje będą działały, ewentualnie pozostaje jeszcze szukać rozwiązania problemu z java. Tak czy inaczej dzięki za pomoc.

PostNapisane: 3 wrz 2015, o 20:09 
Moderator

majczak800 napisał(a):
W takim razie będę musiał zrezygnować z własnej latarki

No właśnie popróbuj z wszystkimi innymi opcjami - bo jeśli się okaże, że wszędzie będziesz miał takie błędy to znaczy, że coś gdzieś źle robisz

może np źle zainstalowałeś ANDROID SDK tzn nie pod swoją wersję systemu czy coś ... trudno powiedzieć na podstawie takiego dziwnego komunikatu

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

SunRiver napisał(a):
i to jest powód dla którego pozbyłem się (y)droida ... zawsze jak nie problem z javą , to problem
z jakimś śmarkfonem ....

Łeee tam :lol: .... ja z kolei zdecydowanie lubię foniki z androidkiem

SunRiver napisał(a):
tak w kwestii formalnej ... nie żebym mówił że jest zły , po prostu albo nie dojrzał jeszcze do sprzętu
na jakim ma pracować, albo śmarkfony/truplety są za mało lub za bardzo markowe ...

Jak na razie to mi się wydaje, że zarówno android jak i fone-Łindołs ... próbują za dużo chcieć od tych telefoników, powkładali tam pełno javy czy innych dot. netów i wszystko ma czkawkę. ;)

PostNapisane: 3 wrz 2015, o 21:05 
Moderator

mokrowski napisał(a):
Panowie, przepraszam ale spekulujecie i to w dodatku nieprawidłowo. Co i z kogo/czego da się wycisnąć oraz czy "Java jest koszerna" nie ma tu nic do rzeczy.

Jasne, że racja ;) to tylko takie tam sobie gdybania ... nie ma co się przejmować takimi tam komentarzami ;) .... Mi po prostu przypominają się stare gierki pisane w ASM na ZX Spectrum ;) ..... a teraz wszędzie JAVA i DOT. NET .... ale ok to też takie tylko bzdurki sobie plotę ...

mokrowski napisał(a):
Jak będzie false to urządzenie nie wspiera.

mokrowski napisał(a):
Po trzecie powstaje pytanie czy i jak wspiera to B4A. Ale to już pytanie nie do mnie....

Jak to zrobić w B4A, to już pytanie do Mirka.

Oczywiście, że już nawet o tym mówiłem na forum, naturalnie, że nasz koci B4A to wspiera ;) .... proszę

post138247.html#p138247

można normalnie odpytać przed uruchomieniem

a jeśli chodzi o manifest to znowu B4A też to w pełni wspiera bo sam automatycznie dodaje ten wpis

<uses-feature android:name="android.hardware.camera" />

do manifestu

PostNapisane: 3 wrz 2015, o 21:23 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
stare gierki pisane w ASM na ZX Spectrum

Ja przepraszam za off top, ale właśnie dziś na strychu po przeprowadzce odkopałem swojego ZX Spectrum+ oryginał w pudełku przywieziony z USA w latach 80-tych, do tego cała walizka oryginalnych kaset i magnetofon oryginalny Sinclar :D
Znawcy tematu pewnie zrozumieją gęsią skórkę, która mnie opanowała po rozpakowaniu takiego znaleziska :lol:

------------------------ [ Dodano po: 14 minutach ]

majczak800 napisał(a):
a tel to Xperia X10i wersja oprogramowania (chyba chodzi o system) 2.1.

Tak przyszło mi do głowy czy Kolega w Android SDK Manager ma zainstalowaną wersję API odpowiadającą modelowi telefonu?
Android w wersji 2.1 to już niestety dość stara wersja systemu i u mnie w Android SDK Manager najstarsza dostępna wersja API to 8 czyli Android 2.2 a najnowsza obecnie to API 23 czyli Android 6.0.

PostNapisane: 3 wrz 2015, o 21:48 
Nowy

Problem rozwiązany. Jednak coś było nie tak z systemem, po wgraniu wersji 2.3 latarka i kamera działają prawidłowo. Dzięki jeszcze raz za pomoc i naprowadzenie.

PostNapisane: 3 wrz 2015, o 21:57 
Moderator

MikieMan napisał(a):
Znawcy tematu pewnie zrozumieją gęsią skórkę, która mnie opanowała po rozpakowaniu takiego znaleziska

O Matko! toż to cenniejsze niż cały złoty pociąg z Wałbrzycha :lol:

PostNapisane: 3 wrz 2015, o 22:22 
Użytkownik

majczak800 napisał(a):
Problem rozwiązany. Jednak coś było nie tak z systemem, po wgraniu wersji 2.3 latarka i kamera działają prawidłowo. Dzięki jeszcze raz za pomoc i naprowadzenie.
No i pięknie :-)

mirekk36 napisał(a):
O Matko! toż to cenniejsze niż cały złoty pociąg z Wałbrzycha
Poczekam jeszcze ze 20 lat i wtedy wystawię na aukcję za ładną okrągłą sumkę :lol: Na emeryturę będzie jak znalazł bo z ZUS-u to nie wiem czy na pampersy mi wystarczy :P

Strefa czasowa: UTC + 1