Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 lut 2025, o 16:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 sie 2012, o 14:18 
Użytkownik

Mam krótkie pytanie. Czy jak kiedyś zainstalowałem Eclipse Ganymede z płyty dostarczonej razem z pierwszą książką i wszystko poszło od pierwszego momentu i nadal chodzi bez problemów, to mogę na tym poprzestać i spokojnie w kątku kontynuować kurs C? Nie mam najmniejszej ochoty fikać z SunRiverem eclipsowych koziołków tym bardziej, że nie posiadam świadomości dlaczego miałbym to robić. Czy coś na tym tracę, lub czy są jakieś istotne powody dla których powinienem zamknąć oczy i podążać za mistrzem? Na rzazie traktuję to jako zamieszanie i idę na przeczekanie z myślą, że lepsze jest wrogiem dobrego.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 sie 2012, o 14:23 
Użytkownik

oczywiście że możesz używać GAnyM,
Najnowsza edycja Green nie powinna już sprawiać większych problemów, jest dostosowana do
najnowszego toolchaina 3.4 wydanego przez ATMEL , po za tym ma parę zmian kosmetycznych
i kilka całkowicie większości zbędnych usprawnień.

I nie trzeba robić żadnych fikołków.
Wystarczy pobrać plik z eclipse i przypisany mu folder Workspace z ustawieniami i zaimportować
sobie projekty ze starego workspace , na innym workspace się posypie niestety.

PostNapisane: 27 sie 2012, o 14:43 
Użytkownik

Co to konkretnie jest ten najnowszy toolchain 3.4 wydany przez ATMEL i dlaczego wart jest szczególnej uwagi?
Doświadczenie życiowe mówi mi aby zostawić wszystko tak jak jest i też będzie dobrze. Po co mnożyć byty (nie mylić z bajtami :) )

PostNapisane: 27 sie 2012, o 14:47 
Użytkownik

Może i masz rację :)
Ja mam na dysku i ganyM i Indygo i Juno w kilku wersjach ...:)
ale nie stanowi to jakoś dużego problemu :)
nie mówiąc o wersjach rozbebeszonych na których robię experymenty.

Kwestia nowego tollchaina jest taka że niewątpliwie jest nowszy i lepiej optymalizuje kod,
ale też wymaga innego podejścia i stosowania odmiennych technik. Na pewno jest też rozwijany
czego się nie da na razie powiedzieć o staruszce WinAVR.

Ale przecież i ona jest jeszcze całkiem na rzeczy i wystarcza :)

PostNapisane: 27 sie 2012, o 15:20 
Użytkownik

rzadko bywam na targowisku el ... coś tam
średnio mi wychodzi nawet przy dużym kodzie do kilkuset bajtów różnica ,
ale ja stosuje swoje sztuczki podczas pisania softu i odpowiedni konfig dla
kompilatora a to razem pozwala nawet niekiedy i całkiem sporo zaoszczędzić.

PostNapisane: 27 sie 2012, o 19:48 
Użytkownik

Ja używam Indigo ściągnięte z oficjalnej strony, sam dorzuciłem plugin AVR i śmiga wszystko elegancko. Dwa razy już taki manewr robiłem bo format dysku miałem. Nie mówię, że Eclipse od Suna złe i w ogóle be, ale ja po prostu wolę sobie czyste zainstalować ze strony. Mirek gdzieś nawet nagrywał film krok po kroku jak samemu wszystko zainstalować i skonfigurować, łącznie z programatorem z ATB w dowolnym Eclipse. Poszukaj a znajdziesz. ;)

PostNapisane: 27 sie 2012, o 19:58 
Użytkownik

Dlatego ja nikogo przecież nie zmuszam do używania,
a skoro nie ma sensu żebym marnował swój czas i się ścierał
już nie będzie gotowca z mojej strony , podobnie jak przygotowane
poradniki do publikacji nie wyjdą. Bo więcej z moich starań problemów
niż pożytku. :)

PostNapisane: 27 sie 2012, o 20:10 
Użytkownik

Nie wiem, czy mnie źle nie zrozumiałeś. Nie korzystałem z Twoich wersji, więc nie mam o nich żadnego zdania. Ani pozytywnego, ani negatywnego. Jednak jeżeli ludziom służą, to warto abyś robił to dalej.

PostNapisane: 27 sie 2012, o 20:10 
Użytkownik

Ja chętnie poczytałbym nowe poradniki!

PostNapisane: 27 sie 2012, o 20:18 
Użytkownik

Nie mówię o tobie ledes tylko ująłem całokształt że mamy paru
co nic nie potrafią zaoferować od siebie , ani nawet docenić czyjejś
pracy , a stale marudzą i narzekają .
Dlatego po prostu zaczynam wstrzymywać się przed udostępnianiem
czegokolwiek bo zaczyna to tracić sens :)

PostNapisane: 27 sie 2012, o 20:29 
Użytkownik

Nie ma sensu przejmować się kilkoma maruderami. Masz zapał, chęci i robisz coś pożytecznego -> rób to dalej!

PostNapisane: 28 sie 2012, o 08:37 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):
.... podobnie jak przygotowane
poradniki do publikacji nie wyjdą. Bo więcej z moich starań problemów
niż pożytku. :)

Ejjj no ...... nie po to cierpliwie czekam i czekam i czekam i czekam i czekam .......... na LIN'a i dodatkowe opisy w projekcie żebyś teraz takie fanaberie tutaj inputował ........ :evil:

Kurna bo zaczne marudzić i narzekać :twisted: Hmmm ..... tylko jeszcze musze przypomnieć sobie jak to się robiło :roll:

PostNapisane: 28 sie 2012, o 08:44 

Dokładnie, Sun twoje poradniki czyta się jak dobrą książkę, nie ma co się przejmować "ograniczonymi" przypadkowymi użytkownikami twoich światłych i wymagających opisów :). Za łatwo się poddałeś, malkontenci w tym kraju zawsze byli i będą.
Normalnie mam ochotę przywalić jednemu i drugiemu, że samego SunRivera doprowadził do takiego stanu, myślą, że co, że jak człowiek coś opublikuje to już ma to każdemu osobiście w domu zainstalować.Ta dzisiejsza młodzież ;););).

Sam jak na szpilkach czekam na każdą twoją solucję :). Bo szanuję twoją pracę i wysiłek.
Bo chamstwu w życiu należy się przeciwstawiać siłom i godnościom osobistom (pisownia zamierzona)

PostNapisane: 28 sie 2012, o 08:57 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Wężykiem.

PostNapisane: 28 sie 2012, o 10:06 

Dokładnie kolego Jaglarz. Chociaż sam słuchałem tego jeszcze z szpulowca Dama Pik mojego dziadka :).

PostNapisane: 28 sie 2012, o 15:15 
Użytkownik

hmmm... jak to było w filmie Złoto dla zuchwałych .... no po takiej dawce optymizmu nie może się nie udać :)

PostNapisane: 28 sie 2012, o 16:25 

No i tak trzymać :).

Widocznie dla niektórych powinien być dodatkowy opis jak na amerykańskim kubku z gorącą kawą "uwaga gorące" ;).
Zawsze się znajdzie taki, tęgi tępak nad tępaki, który tak zmarudzi pięknie, że Sunowi serce pęknie, na kawały się rozwali, żywym ogniem się zapali. (mam nadzieje, że nie wiecie z czego to słowa, ale nie moje, a Fredry ;) z małymi kosmetycznymi zmianami).

PostNapisane: 28 sie 2012, o 17:33 
Użytkownik

Dużo daje omijanie na wszystkie znane i nie znane sposoby wrednego i znienawidzonego delay(xx)
a także opytmalizacja kodu w trakcie jego pisania w locie. pewnie miałeś okazję zobaczyć na forum
parę moich kodów. Stosuję różne sztuczki i niekoniecznie czytelny zapis. Dodatkowo
staram się używać możliwie wielu dobrodziejstw języka C

PostNapisane: 28 sie 2012, o 21:23 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):
Nie mówię o tobie ledes tylko ująłem całokształt że mamy paru
co nic nie potrafią zaoferować od siebie , ani nawet docenić czyjejś
pracy , a stale marudzą i narzekają .
Dlatego po prostu zaczynam wstrzymywać się przed udostępnianiem
czegokolwiek bo zaczyna to tracić sens :)

Przykro czytać takie wpisy, jeszcze bardzie, gdy pisze je osoba, która położyła kamień milowy dla dość prężnego rozwoju tego forum i to w relatywnie krótkim czasie (wszak chyba rocznicy powstania jeszcze nie obchodziliśmy, czy może się mylę?).

Drogi Sunriverze, z chwilą, kiedy napisałeś tu swojego pierwszego posta i tym samym dałeś się poznać jako świetny kolega, ale też fachowiec w wielu dziedzinach związanych z elektroniką i ogólnie pojętym programowaniem, kompanem, który imponuje wielu tu obecnym, i tym, którzy są aktywni, ale pewnie jeszcze większej rzeszy, która tylko czyta i chłonie to całe dobrodziejstwo z tego forum, to niestety, a dla nas wszystkich, Twoich przyjaciół stety, przyjąłeś na siebie brzemię takiego nieformalnego przywódcy tej naszej gromady. Oczywiście nie chciałbym tu w żaden sposób umniejszać roli innych aktywnych użyszkodników, czy wręcz samego właściciela forum - Mirka. Nie w tym rzecz. Rzecz w tym, że czasem człowiek obarczony wieloma obowiązkami, brakiem czasu, gonitwą za nie wiadomo tak naprawdę czym ,wreszcie stający w obliczu rosnących oczekiwań coraz to nowych rzesz "nowych", nie koniecznie wyrozumiałych czytelników, do tego nieraz w niewybredny sposób artykułujących swoje oczekiwania lub żądania - niestety czasem pęka. I to nie sama psychika pęka, tylko budzi się w każdym taki gniew, że oto ja tyle robię dla ogółu, a jak bym się nie obejrzał, to dupa zawsze z tyłu (w wolnym tłumaczeniu - jednak zawsze jest źle). Tak niestety ma prawo zareagować każdy, wszak jesteśmy tylko ludźmi i nerwów ze stali też nie mamy.

I tu zmierzam do meritum, drogi Sunriverze i koledzy: otóż nie da się wszystkim dogodzić. Mało tego, że się nie da, to nie można nawet próbować. Z prostej przyczyny: pomijając kwestię, że każdy z nas, to pewnego rodzaju "indywiduum", czyli de gustibus non est disputandum, to niestety dołączają do nas coraz młodsi użytkownicy, dla których pewne, dla nas oczywiste reguły czy zasady nie istnieją lub mają znacznei niższy priorytet. Mam na myśli pokolenie internetu, które uważa, że w sieci znajdzie odpowiedzi na wszystkie swoje pytania, a jak nie znajdzie, to trzeba kogoś zapytać. No i zamiast samemu się wysilić szukając nie tylko w necie, przecież są jeszcze książki, pytają, pytają na potęgę, a nieraz ich pytania przyjmują formę żądań, oskarżeń, itp. zachowań. I niestety każde pokolenie ma takich swoich pasożytów: nasi rodzice też uważali, że nam jest łatwiej i pewnie mieli rację, my o swoich dzieciach też będziemy mówić lub już mówimy, że mają łatwiej, nasze dzieci o naszych wnukach też tak będą mówić. Dlatego nie ma co się zamykać na forum przed takimi zachowaniami coraz młodszych uczestników naszej przygody z programowaniem. Możemy tego uniknąć w łatwy sposób, wystarczy każdemu nowemu odpisywać, żeby sobie pogooglał, albo zajrzał do wiki. Zrobimy sobie drugą elek.. . Myślę, że nie tędy droga, musimy niestety pogodzić się z tym, że coraz młodsi chcą coraz szybciej, coraz łatwiej, coraz taniej, wreszcie coraz prościej, a na końcu i tak podziękują, bo nie przeczytali bo ... .

Cóż, trochę się rozpisałem, ale wszyscy mnie znacie - jestem grafomanem :lol:. Nie dziwię się Sunriverowi, mnie też szlag trafia (nazwijmy to po imieniu) jak czytam niekiedy podobne wpisy. Pretensje do całego świata, że to takie trudne. Niestety, musimy się przystosować, żeby nie wyginąć, jak dinozaury. I zapewniam was Koledzy, że takie podejście naszego młodego pokolenia nie objawia się wyłącznie w sieci. Z autopsji i wieloletniej pracy w charakterze można tak powiedzieć wychowawcy razem z moimi współpracownikami i kolegami doszliśmy już dawno do wniosku, że co kolejny rocznik, to coraz gorszy. (Nie, nie jestem nauczycielem, ani też w inny sposób powiązany z edukacją). Ale po wielu latach zastanowiłem się, skąd taka opinia? Przecież człowiek wymyślił koło, żeby mu było lżej. I doszedłem do zaskakujących wniosków: nie wynika to często z lenistwa, niedbalstwa czy innych negatywnych cech. Po prostu oni mają więcej do opanowania, niż my. Dlatego mają na wszystko zbyt mało czasu. Zresztą, po dłuższym zastanowieniu, każdy z nas przyzna, że uczył się jeździć rowerem najpierw na czterech kółkach. Dopiero potem na dwóch. Dlaczego? Bo nam było łatwiej, czy dlatego, że nasi rodzice tak zdecydowali, że nam będzie łatwiej?

Dlatego Sun, nie zniechęcaj się tak łatwo. Pamiętasz, jak swego czasu szybko doprowadził Cię do białej gorączki nasz wspólny znajomy z tego forum - Osa? Wtedy Twój granat wybuchł. Obiecywałeś chyba wtedy, że "następną razą" włożysz z powrotem zawleczkę. Nie poddawaj się, z pewnością łatwiej nie będzie, ale zapewniam, że satysfakcja będzie rosła w postępie logarytmicznym.

No dobra, to koniec, teraz do lochowej karczmy. W gębie mi zaschło.
A po wytrzeźwieniu przyjmuję karę zesłania na odosobnienie. Byle w celi z "prądem" :mrgreen:

PostNapisane: 28 sie 2012, o 21:46 
Użytkownik

Worner przyjacielu.

Do końca nie doczytałem , ale wierz mi z opóźnieniem ale wiele rzeczy się pojawi
podobnie ja i a zresztą sam zobaczysz :)

PostNapisane: 28 sie 2012, o 21:48 
Użytkownik

Wiem, że większość mojego elaboratu nie doczyta do końća, więc tam umieściłem największe bzdury :P

PostNapisane: 28 sie 2012, o 21:50 
Użytkownik

No nie, Panowie SKANDAL w biały dzień !

Myślę, mam jeszcze parę dni wolnego, usiądę i powalczę z tym potworem ECLIPSE.
Nie pójdę na łatwiznę i wezmę się za tego „knota” co przygotował SunRiver.

Skandal ! 15 minut i po wszystkim! Wszystko działa! No nie tak nie może być!

Przecież uważnie przeczytałem Nasze forum i wiem, że ECLIPSE jest do d.... , tak też pisali na innym forum którego nazwy podobnie jak „Tego-Którego-Imienia-Nie-Wolno-Wymawiać” nie wymienię.

Myślę, że Lochy dla SunRiver'a to żadna kara dlatego powiem po prostu DZIĘKUJĘ.

PostNapisane: 29 sie 2012, o 07:06 
Użytkownik

obiecuję że poza edycją HATSUNE będzie też wersja MALKONTENT --- :P
hihihih niech tylko wrócę do domq :)

PostNapisane: 29 sie 2012, o 08:30 
Użytkownik

GwynBleidD też bym tak szybko to zrobił, ale łącze internetowe już nie takie szybkie, a na dokładkę podstępny :evil: SunRiver umieścił obszar roboczy na partycji I:
Skandal Panowie, skandal.
Czekam na wersję MALKONTENT

PostNapisane: 29 sie 2012, o 08:48 
Użytkownik

worner napisał(a):
Wiem, że większość mojego elaboratu nie doczyta do końća, więc tam umieściłem największe bzdury :P

hihihihihi... to ja jestem w tej mniejszości ;)

PostNapisane: 29 sie 2012, o 08:57 

Wersję malkontent zrobić w mandaryńskim ;). Chociaż dzisiaj, to by wystarczyła i cyrylica.
Swoją drogą zawsze mnie to zastanawiało, że Polacy tak narzekają na brak polskich wersji, instrukcji, programu etc. Nawet w krajach trzeciego świata sporo ludzi zna przynajmniej 3języki płynnie. W dawnych koloniach to znają hiszpański, francuski, angielski i jeszcze kilka miejscowych. A my nie ;), dla mnie to znak zacofania, a nie dbania o swój język ;).

SunRiver bardzo szanuję twoją pracę, bo jak jeszcze pieniądze to rzecz nabyta, to poświęconego czasu nikt ci nie zwróci.

PostNapisane: 29 sie 2012, o 14:48 
Użytkownik

Wyluzujcie Panowie pogderałem i mi przeszło :)
ot tyle mam ze zdenerwowania :(

Tak jestem podstępny ... ale akurat nie wiem co to partycja ... i lokacje robocze są u mnie od dysku I na nim mam różne workspace , z różnych compilatorów itp. Np projekty mam na dysku P :)

no ale mam chyba nadmiar dysków w kompie często nic znaleźć na nich już nie mogę, wredna winzgrozowa szukajka jest bezsensu ... brakuje mi funkcji z Amigi Index Your File -- z indexowałeś płyty , dyski , dyskietki czegoś było potrzeba, wpisałeś szukaj i za chwilke wiedziałeś na jakiej płycie w jakim folderze itd

PostNapisane: 29 sie 2012, o 18:24 

SunRiver napisał(a):
... brakuje mi funkcji z Amigi Index Your File -- z indexowałeś płyty , dyski , dyskietki czegoś było potrzeba, wpisałeś szukaj i za chwilke wiedziałeś na jakiej płycie w jakim folderze itd

Nie widzę problemu by sobie zainstalować :) http://www.indexyourfiles.com/

PostNapisane: 6 wrz 2012, o 13:20 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):
winzgrozowa szukajka jest bezsensu ... brakuje mi funkcji z Amigi Index Your File -- z indexowałeś płyty , dyski , dyskietki czegoś było potrzeba, wpisałeś szukaj i za chwilke wiedziałeś na jakiej płycie w jakim folderze itd

Jak już wspomniałeś o Amidze, to amigowy DOS miał jedną zaletę która wyprzedza chyba jeszcze swoim pomysłem dzisiejsze wynalazki. Chodzi mi o amigowy assign

W setupie wpisywało się
np assign SYS: HD0:system
i assign programy: SYS:programy

i jeśli zmienimy umiejscowienie systemu z HD0 na np NET0: a NET0 jest na dysku gdzieś w internecie, to cały system sie wczyta z tego NET0 i żaden program się nie będzie pluł że czegoś nie może znaleźć bo będzie zaczynać od SYS: ... opcja prosta a daje tyle możliwości :)

to tak poza tematem :)

PostNapisane: 6 wrz 2012, o 14:33 
Użytkownik

wiesz pliki startowe w amidze możliwość assignowania czy tez rozbudowy "DoSA" w dowolny sposób
czy tez skrypty Arrexa ... zdecydowanie wyprzedzają czasy ...
Nawet taki banał jak obsługa dysków w amidze .... każda partycja fizyczna traktowana jako osobny dysk
i totalna dowolność w istniejących na nich systemach .

echhh...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1