xor napisał(a):
Dla mnie to plus.
Dla mnie minus bo bez goto można napisać program bardziej przejrzyście
Ci dwaj panowie zostawili sobie po prostu "furtkę" na wszelki wypadek ....
A ja jeszcze raz powtórzę - stosowanie goto to masakra ... i mówię to SZCZEGÓLNIE w aspekcie początkuących, którzy nie rozumiejąc na czym polega to niebezpieczeństwo i czytając twoje posty czy wyjaśnienia zaczną pisać program jak w Bascomie - np:
zobacz na ten PASZTET poniżej - bo jak ja to widzę to aż mi się niedobrze robi ....bleeee
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
a można i tak nawet programować w C jak ktoś chce .... Więc proszę nie zasłaniaj się tymi dwoma panami bo to, że oni o tym piszą tzn o goto to jest hmmm oczywiste - a kto miałby nie napisać jak oni. Spróbuj mi pokazać w jakichś źródłach opinie, że goto jest "takie cacuni fajne". Nie pokażesz bo nie ma - a jedyne uzasadnienie na jakie sam się powołałeś to:
"goto czasem pozwala uprościć program"
nie jest to żadna zaleta tylko na siłę troszkę próba znalezienie zastosowania dla goto
Reasumując - jeśli ty umiesz i chcesz się posługiwać goto, znasz zagrożenia nie jesteś początkującym - to używaj. Bo to jak z wódką - jest dla każdego byle używać z głową - i nawet jak wynajdziesz jakieś mega zaawansowany i zakręcony przykład - gdzie bez goto trudno się obejść to nadal będzie świadczyć TYLKO O JEDNYM, ty wiesz - ale początkującym to krzywdę robisz (to tak pół żartem pół serio)
A ja nawet nie mam zamiaru brać udziału w przekomarzaniu się kto miał rację czy dwaj panowie na których się powołujesz czy ogólnie przyjęte dobre zasady programowania w C. Tyle.
www.youtube.com/mirekk36 ]