Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 4 lut 2025, o 03:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 lip 2015, o 20:44 
Użytkownik

Elo ;-)
Nie wiem czy nie powinienem pisać bezpośrednio do Mirka, ale pomyślałem, że napiszę tutaj:-)
Mirku..
M.in w tym filmiku widać,USBASP od WinXP do Win10 sterowniki Altiuma :D
Czy jest szansa, że zrobisz kiedyś poradniki (tak jak w przypadku EAGLA)?
Na pewno wiele osób byłoby wdzięczna ;-)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lip 2015, o 20:57 
Moderator

Myślę, że pomyślę o takim poradniczku ale to jeszcze troszkę czasu upłynie ponieważ jeszcze sam się muszę troszkę podszkolić ;) Na początku była to dla mnie CZARNA MAGIA ... pomimo, że byłem na kilku szkoleniach. Teraz jednak odkrywam tzw "swoją drogę" i myślę, że jeśli uda mi się ją kiedyś zaprezentować to także widzowie tych poradników - wejdą wtedy już w Altiuma jak w przysłowiowe masło ;)

PostNapisane: 13 lip 2015, o 21:05 
Użytkownik

Jeju. Naprawdę Mikru byłbym Ci dozgonnie wdzięczny (na pewno nie tylko ja), po powiem szczerze, że chciałbym nauczyć się Altiuma(w porównaniu z Eaglem to kombajn), a ty naprawdę robisz świetne poradniki, więc po prostu czekam z tą nauką, aż pojawią się Twoje poradniki ;-))

Dzięki, że w ogóle o tym myślisz ;-)

PostNapisane: 14 lip 2015, o 05:29 
Użytkownik

Na co dzień pracuję w Altiumie 9, ale chętnie się czegoś nowego dowiem. Wiadomo jak jest, człowiek sobie coś tam skrobie a tu się okazuje, że w błędzie żył ;)

PostNapisane: 14 lip 2015, o 07:15 
Użytkownik

Poradnik Mirka do Altiuma może być ciekawy, biorąc pod uwagę jak wyglądały Eaglowe.

Anglo języcznych jest sporo na youtubie, a nawet u samego Altiuma jest tego kilkadziesiąt godzin.
Są też świetne książki w zasadzie prowadzące za rączkę. Więc nie ma co czekać, tylko zakasać rękawy i się uczyć.

PostNapisane: 14 lip 2015, o 07:45 
Moderator

ramrusazer napisał(a):
Anglo języcznych jest sporo na youtubie, a nawet u samego Altiuma jest tego kilkadziesiąt godzin.
Są też świetne książki w zasadzie prowadzące za rączkę. Więc nie ma co czekać, tylko zakasać rękawy i się uczyć.

Ja powiem tak ... zresztą już wspominałem ... byłem do tej pory na dwóch szkoleniach i to organizowanych przez Altiuma ale nie tylko. Oglądałem sporo poradników ... ale jakoś ciężko mi było że aż strach - no bo człowiek do tej pory przyzwyczajony był do "myślenia eaglowego" a nie protelowego. Ci zaś którzy wcześniej działali na protelu to mają o tyle dobrze - że w Altiuma wchodzą jak w masło bo byle kilku poradnikach ...

Tak więc te szkolenia na których w zasadzie omawiano WSZYSTKO o Altiumie ... setki, ba ... nie setki a TYSIĄCE jego funkcji - każdą z osobna i przez wszystkie przypadki odmieniane ... i co ? ... i to wszystko powodowało tylko - że owszem - widać było że Altium to MEGA POTĘŻNE I DOBRE narzędzie - nie ma co ukrywać - ale po każdym takim szkoleniu - siadam sobie i nagle pustka w głowie. Nie żebym nic nie pamiętał ... ale jak się zabrać tak praktycznie - jak pójść najkrótszą drogą - żeby nie zawalać sobie głowy tysiącami opcji, których się nie pamięta a gdy przychodzi coś zrobić to NAGLE trzeba poświęcać kolejne godziny - żeby sobie przypominać gdzie to było - co teraz zrobić itp itd ...

Ja wiem - ja wiem, że są tacy co im wystarczy raz książkę do Altiuma zobaczyć i to z daleka - i od razu zaprojektują w nim płytkę 20 warstwową z przejściówkami na taśmach z laminatem - coś w stylu płyty głównej do komputera ... no ale ja tak nie mam ;)

I DOPIERO - gdy miałem to szczęście - gdy udało mi się być na JEDNYM szkoleniu .... ale nie takim co to mówią o WSZYSTKICH opcjach i później się nic nie pamięta ;) ... ale na szkoleniu w firmie ... która korzysta z Altiuma i i pokazała jak oni robią, co robią krok po kroku - bez zagłębiania się w to co można zrobić jeszcze i milionem innych metod ... to W KOŃCU DOZNAŁEM OLŚNIENIA .... Nagle jakby mi się wszystkie klocki lego we łbie ułożyły albo kostka rubika sama się ułożyła ;) .... Więc gdy podszedłem sam do Altiuma to nagle ot tak od ręki zrobiłem to samo po kolei i bez żadnych większych ceregieli ... wszystkie etapy od tworzenia własnych bibliotek i to z elementami 3D, poprzez stworzenie schematu, do stworzenia PCB i na końcu otjobów z pełną dokumentacją produkcyjną i techniczną do firmy !

Tak więc ..... są panowie szkolenia i szkolenia ! .... ja nie wiem czy to, które może ja kiedyś zrobię - będzie dobre i przydatne ... tego nie wiem

ale WIEM JEDNO ... trzeba mieć DOBRY PLAN dydaktyczny we łbie i umieć pokazać jak przejść coś NAJKRÓTSZĄ DROGĄ - żeby od razu był sukces. Nie uczyć miliona opcji naraz - bo to albo do tego to każdy już później jest w stanie dojść SAM !

przynajmniej ja tak mam ... ;)

PostNapisane: 14 lip 2015, o 07:57 
Użytkownik

Jest książka po polsku, krok po kroku, od schematu, po PCB, co prawda prosta na kilku elementach, to samo jest w Altiumowej dokumentacji.
Zainteresowanych zapraszam na PW.

Na Youtube też są filmy pokazujące krok po kroku rysowanie płytki. Na początku ilość opcji może przerażać, ale włączamy tryb "Ignorancji" olewamy na początek rzeczy których nie rozumiemy.

Na stronach producentów płytek (polskich) są nawet poradniki jak eksportować gerbery w Altiumie krok po kroku co kliknąć ;).

Książka co prawda jest do 5-6 bodajże, ale podstawy w zasadzie się nie zmieniły. Zawsze można zajrzeć w oryginalną dokumentację.

Co nie znaczy, że step-by-step made in Mirek by się nie przydał. No ale wakacje są, poradników nawet nie widać na horyzoncie ;), więc nie ma co czekać, a samemu się zapoznać z programem.

PostNapisane: 14 lip 2015, o 16:08 
Użytkownik

Jest tez przetłumaczona dokumentacja na język polski przez oficjalnego dystrybutora.

Sent from my mobile.

PostNapisane: 14 lip 2015, o 18:54 
Nowy

Z własnego doświadczenia wiem, że szkolenia na temat Altium robione przez oficjalnego dystrybutora oprogramowania nie są dobre mimo wysokiej ceny (ja pamiętam cenę 1200zł). Więc poradnik praktyka z zacięciem dydaktycznym jakie ma Pan Mirek dla początkujących byłoby dobrym pomysłem. Ale przede wszystkim należy zapomnieć o wszystkim co związane jest z eaglem bo tylko będzie przeszkadzało (i odwrotnie jak ktoś chce się nauczyć eagla znając altium). Te programu mimo że służą temu samemu celowi są tak rózne że ciężko jest się przestawić.

PostNapisane: 14 lip 2015, o 23:05 
Użytkownik

Altium jest dla mnie za ogromniaste, Eagle wystarczy. Ale jak Mirek zrobi poradnik, to na pewno obejrzę :)
Tak z ciekawości, to ile to mniej więcej kosztuje, na stronie nie ma cen?

PostNapisane: 15 lip 2015, o 06:17 
Użytkownik

Ja byłem na szkoleniach, które prowadził Pan Adamcewicz i byłem bardzo zadowolony. Posiadał bardzo rozległą i dogłębną wiedzę nt. Altiuma i na bieżąco odpowiadał na nasze dodatkowe pytania.
Trzeba pamiętać że tego typu szkolenia nie uczą jak się powinno projektować PCB a jak używać programu.

Sent from my mobile.

PostNapisane: 15 lip 2015, o 07:41 
Nowy

micky napisał(a):
Trzeba pamiętać że tego typu szkolenia nie uczą jak się powinno projektować PCB ...
Tego nikt nie oczekuje, tego się trzeba nauczyć samemu, zdobywając doświadczenie, szukając w literaturze angielsko języcznej, korzystając z doświadczenia innych (jak sie podzielą), popełniając czasami kosztowne błędy.

Strefa czasowa: UTC + 1