ramrusazer napisał(a):
Anglo języcznych jest sporo na youtubie, a nawet u samego Altiuma jest tego kilkadziesiąt godzin.
Są też świetne książki w zasadzie prowadzące za rączkę. Więc nie ma co czekać, tylko zakasać rękawy i się uczyć.
Ja powiem tak ... zresztą już wspominałem ... byłem do tej pory na dwóch szkoleniach i to organizowanych przez Altiuma ale nie tylko. Oglądałem sporo poradników ... ale jakoś ciężko mi było że aż strach - no bo człowiek do tej pory przyzwyczajony był do "myślenia eaglowego" a nie protelowego. Ci zaś którzy wcześniej działali na protelu to mają o tyle dobrze - że w Altiuma wchodzą jak w masło bo byle kilku poradnikach ...
Tak więc te szkolenia na których w zasadzie omawiano WSZYSTKO o Altiumie ... setki, ba ... nie setki a TYSIĄCE jego funkcji - każdą z osobna i przez wszystkie przypadki odmieniane ... i co ? ... i to wszystko powodowało tylko - że owszem - widać było że Altium to MEGA POTĘŻNE I DOBRE narzędzie - nie ma co ukrywać - ale po każdym takim szkoleniu - siadam sobie i nagle pustka w głowie. Nie żebym nic nie pamiętał ... ale jak się zabrać tak praktycznie - jak pójść najkrótszą drogą - żeby nie zawalać sobie głowy tysiącami opcji, których się nie pamięta a gdy przychodzi coś zrobić to NAGLE trzeba poświęcać kolejne godziny - żeby sobie przypominać gdzie to było - co teraz zrobić itp itd ...
Ja wiem - ja wiem, że są tacy co im wystarczy raz książkę do Altiuma zobaczyć i to z daleka - i od razu zaprojektują w nim płytkę 20 warstwową z przejściówkami na taśmach z laminatem - coś w stylu płyty głównej do komputera ... no ale ja tak nie mam
I DOPIERO - gdy miałem to szczęście - gdy udało mi się być na JEDNYM szkoleniu .... ale nie takim co to mówią o WSZYSTKICH opcjach i później się nic nie pamięta
... ale na szkoleniu w firmie ... która korzysta z Altiuma i i pokazała jak oni robią, co robią krok po kroku - bez zagłębiania się w to co można zrobić jeszcze i milionem innych metod ... to W KOŃCU DOZNAŁEM OLŚNIENIA .... Nagle jakby mi się wszystkie klocki lego we łbie ułożyły albo kostka rubika sama się ułożyła
.... Więc gdy podszedłem sam do Altiuma to nagle ot tak od ręki zrobiłem to samo po kolei i bez żadnych większych ceregieli ... wszystkie etapy od tworzenia własnych bibliotek i to z elementami 3D, poprzez stworzenie schematu, do stworzenia PCB i na końcu otjobów z pełną dokumentacją produkcyjną i techniczną do firmy !
Tak więc ..... są panowie szkolenia i szkolenia ! .... ja nie wiem czy to, które może ja kiedyś zrobię - będzie dobre i przydatne ... tego nie wiem
ale WIEM JEDNO ... trzeba mieć DOBRY PLAN dydaktyczny we łbie i umieć pokazać jak przejść coś NAJKRÓTSZĄ DROGĄ - żeby od razu był sukces. Nie uczyć miliona opcji naraz - bo to albo do tego to każdy już później jest w stanie dojść SAM !
przynajmniej ja tak mam ...
www.youtube.com/mirekk36 ]