Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 lut 2025, o 23:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 lip 2015, o 10:07 
Użytkownik

Witam,
robiłem formata i instalowałem od nowa win7.
Korzystam z eclipse Luna, skonfigurowany zgodnie z poradnikami. Wszystko pięknie działało.
Po postawieniu windowsa na nowo przerzuciłem swój folder eclipsa(wcześniej go skopiowałem), zainstalowałem atmel toolchain 3.3.0.710. Z mkavrcalculatorem wrzuciłem tak samo na C do folderu ARVDUDE avrdude. Posprawdzałem ścieżki jeszcze w eclipsie do avrduda, otworzyłem swój workspace, który przechowuję na dropboxie. Kompilacja projektów działa, jednak mam dziwny warning przy kompilowanych projektach (pokazuje mi się przy nazwie projektu, w drzewku projektowym znak wykrzyknika), jednak w projekcie nie ma żadnych ostrzeżeń po kompilacji. Robię clean project, próbuję coś zmienić w kodzie żeby eclipse wyrzucał mi pełny "kod kompilacji" i nic się nie znajduje w samym kodzie... Czym może to być spowodowane?
Nie wiem czy nie wyszło masło maślane, mam nadzieję, że zrozumiecie w czym problem.
Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 lip 2015, o 10:12 
Moderator

panie - przypomnę po raz 12387430034-ty

IMPORT ... rozumiesz, jak robisz nowego eclipsa czy coś ci nie śmiga to zrób że sobie import projektów ze starego workspace - zamiast go przekopiowywać

Poza tym zadając takie pytanie wypadałoby pokazać przynajmniej jakiś zrzut ekranu z błędami bo z twoich opisów to sam wiesz co ...

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 7 lip 2015, o 10:30 
Użytkownik

Pomogło...
Wałkowane w kółko...podstawowy błąd.
Czyli nie da się korzystać ze starego folderu workspace? Teraz po zaimportowaniu z niego projektów jest on dla mnie zbędny?

PostNapisane: 7 lip 2015, o 12:10 
Użytkownik

No tak, poco Ci on jak masz zinportowane w nowym. Możesz sobie go ewentualnie zostawić ku pamięci jako kopie gdzieś. Ale na moje upewni się że wszystko masz z niego i delete :)

PostNapisane: 7 lip 2015, o 20:38 
Użytkownik

mokrowski napisał(a):
I czas zainteresować się gut'em :)

Googlowałem "Gut" :lol: i nic mi nie wyskoczyło ciekawego. Możesz chociaż trochę rozwinąć swoją myśl, będę wdzięczny.

PostNapisane: 7 lip 2015, o 20:56 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Pewnie chodziło mu o GitHuba ;-)

PostNapisane: 7 lip 2015, o 21:17 
Użytkownik

Jaglarz napisał(a):
Pewnie chodziło mu o GitHuba ;-)

Tak myślałem, ale wolałem dopytać.
Coś gdzieś dzwoni, ale nie wiadomo gdzie. Słyszałem o gucie :lol: , ale nie za bardzo się nim interesowałem. Nie poznałem zalet jakie moge otrzymać po korzystaniu z niego.
Na dropboxie mogę pracować zdalnie, tzn. na każdym komputerze oraz mogę cofać wersję pliku w razie czego ( podejrzewam, że na tym GitHubie również to wszystko jest możliwe, a nawet więcej tylko barierą jest strach przed nowym ;) tak samo jak myślę o przejściu na win8, jednak te wszystkie kafelkowe interfejsy odstraszają samym byciem :roll: ).
Intre napisał(a):
oco Ci on jak masz zinportowane w nowym. Możesz sobie go ewentualnie zostawić ku pamięci jako kopie gdzieś. Ale na moje upewni się że wszystko masz z niego i delete

To są indywidualne preferencje. Moja ala pracownia ma swój porządek pod każdym względem. Skrupulatne i przemyślane segregowanie pozwala mi się skupić na właściwej pracy. Każdy element musi mieć swoje podpisane miejsce w szafce, tak samo na komputerze- bałagan doprowadza mnie do nieuwagi i braku skupienia, dlatego nazewnictwo folderów i projektów traktuję jak rzecz święta i robię to dokładnie. Nie chcę się za 2 dni zastanawiać co gdzie i jak.
Charakteru nie zmienisz! :mrgreen: Tak mam, pedanctwo mi przeszkadza, ale nie umiem bez niego żyć.
Dlatego workspace zaimportowałem do nowego, usunąłem stary (właściwie nazwany folder), a następnie zaimportowałem do jeszcze nowego(z moją wymarzoną nazwą) :evil: :lol:

PostNapisane: 7 lip 2015, o 21:33 
Użytkownik

http://www.vogella.com/tutorials/Eclips ... ticle.html
GitHub to nie tylko upublicznianie ale tez może być jako prywatne oraz kontrola wersji, każde dopisanie lini tworzy jakby drzewko (commit), zawsze można wrócić do przedniej wersji czy wybrać dowolną , również jako workspace, albo gdy kilka osób robi wspólny project ( bardzo w skrócie)

Strefa czasowa: UTC + 1