OdeOn napisał(a):
Wciśnij pomogł tym co pomogli, to takie podziękowanie dla pomagających i zachęta dla innych.
zawsze pod koniec robię "podsumowanie" i daję taką łapkę

skoro ktoś pomaga to wiadome że powinien zostać doceniony, na pewno to zrobię
Jarecki napisał(a):
jak złożysz sprzęt to kręć konkretnie muzę

to tak żartem

Chciałem zrobić wzmacniacz ok 5-8W (każdy kanał, czyli lewy, prawy i bas) a wyszło jak zawsze... i mam ok 14W

Ds3 napisał(a):
matti0010 napisał(a):
Tak nawiasem mówiąc, to ma być do układu aktywnego chłodzenia, LM35 mierzę temperaturę na radiatorze do którego mam przymocowane scalaki ze wzmacniacza audio. Na podstawie odczytu z LM35 (nie zależy mi na większej dokładności wiec DS18B20 nie daje) steruję PWM by odpowiednio wentylator się kręcił i chłodził ten radiator

Nie uważasz, że Atmega32 dla takich celów to lekka przesada?
W takim wypadku to by wystarczył Attiny13. Chociaż ja i tak bym ci polecał pobawić się komparatorem i termistorem ;p Koszt wykonania takiego układu to ok. 1zł. Z tym, że wentylator nie będzie sterowany proporcjonalnie - PWM'em. Ale jak pomyślisz to można i NE555 wykorzystać

Pozdrawiam!
nie powiedziałem że to co opisałem to cały projekt

to tylko wisienka na torcie

Ogółem robię coś takiego:
CZEŚĆ ANALOGOWAwzmacniacz 2+1 (lewy, prawy kanał i bas), na basie mam sumator i filtr dolnoprzepustowy do ok 150Hz
zasilacz, bo z czegoś to musi śmigać wszystko
CZĘŚĆ CYFROWA - w całości oparta na ATmega32 bo w ATmega8 brakło mi meisjca a nie chce się bawić w optymalizacje póki co
- radio cyfrowe stereo (oparte na TEA5767)
- zegarek z układem RTC (oparte na PCF8583)
- możliwość ustawienia godziny przy użyciu 2 przycisków (jeden zmienia pozycję godzin, minut i sekund a drugi zwiększa wybrana pozycję)
- budzik (nie ma tu chyba co dodać

)
- automatyczne wyłączenie układu o zadanej godzinie
- aktywne chłodzenie wzmacniacza (wyżej o tym pisałem, pomiar temperatury na radiatorze i na tej podstawie sterowanie wentylatorem)
- wyświetlacz LCD 16x2
i teraz tak chcę zrobić: jak nie włożę w gniazdo Jack złączki to leci muzyka z radia, jak włożę to leci muzyka ze złączki