Cześć,
na wstępie podziękowania dla Mirka i wszystkich forumowiczów za cenną wiedzę tutaj przekazywaną
Wiele z filmów, artykułów i postów pomogło mi w moim projekcie.
Swojego czasu zabrałem się za automatykę domu wykorzystując urządzenia Z-Wave i serwer oparty na linuxie z kontrolerem Z-Stick i oprogramowaniem
OpenHAB. Niestety Z-Wave'owe urządzenia sporo kosztują (generalnie można przyjąć 200zł za element), więc postanowiłem przerzucić się na coś innego. Trafiłem na
MySensors (open source hardware) plus
Domoticz i to był strzał w dziesiątkę.
MySensors to w skrócie mówiąc sieć bezprzewodowo połączonych czujników, przy czym każdy z tzw. nodów generalnie wygląda tak samo (Arduino Nano lub Pro Mini) z modułem radiowym NRF24L01+ i oprogramowaniem. Do tego w sumie dowolny czujnik lub więcej i gotowe. Komunikacja dwukierunkowa, więc można podłączyć także przekaźniki. Szczegóły na stronie
MySensors.
Domoticz to serwer podobny do OpenHAB, ale ładniejszy i z lepszą funkcjonalnością. Steruje wieloma systemami, między innymi właśnie MySensors i Z-Wave.
Ja oczywiści postanowiłem jeszcze bardziej zoptymalizować sprawę kosztowo i zamiast Arduino chcę wykorzystać samą ATMegę, ponieważ cała reszta z płytek Arduino i tak jest niewykorzystywana. Popełniłem parę prób na płytce stykowej i przyszedł czas na docelowy projekt.
Moim zamiarem jest stworzenie uniwersalnej płytki z mikrokontrolerem i modułem radiowym, zasilaną z baterii lub zasilacza 5v (od telefonu - wala się ich sporo u mnie
). Do tego dołączany będzie (już nie na płytce, a przewodami do odpowiednich pinów) dowolny czujnik.
Poniżej schemat:
Jeśli układ zasilany będzie np. z baterii (2xAA) to mikrokontroler i moduł radiowy będą zasilane bezpośrednio z baterii, czujnik z przetwornicy step-up (3.3V lub 5V). Jeśli z zasilacza (5V), to mikrokontroler z zasilacza, moduł radiowy z przetwornicy step-down (też 3.3V). Oprócz tego dodane są piny zasilań, masy, ISP i FTDI.
Przetwornice są w postaci pinów, ponieważ montowane będą w zależności od potrzeb dla danego zasilania i czujników.
Mikrokontroler taktowany będzie z wewnętrznego oscylatora ustawionego na 1MHz (by przy zasilaniu z baterii mógł zejść do 1.8V)
PCB będę robił metodą "na żelazko", jak wszystko będzie ok, to docelowo przerobią ją na wykonanie w jakiejś firmie.
Moje pytania:
1. Czy muszę dawać drugi filtr do AVCC, czy ten jeden wystarczy na oba zasilania?
2. Czy do AREF wystarczy kondensator 100nF do masy, czy inne rozwiązanie, a być może nic nie trzeba (jak na schemacie)
3. Układ chcę zrobić z elementów SMD, czy kondensatory elektrolityczne mogę spokojnie zastąpić tantalowymi?
4. Jaką firmę (tanią
) polecacie do wykonania PCB?
Z góry dzięki za odpowiedzi i ewentualne uwagi.
Jarecki