Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 lis 2024, o 22:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 cze 2015, o 11:54 
Nowy

Cześć,
na wstępie podziękowania dla Mirka i wszystkich forumowiczów za cenną wiedzę tutaj przekazywaną :) Wiele z filmów, artykułów i postów pomogło mi w moim projekcie.

Swojego czasu zabrałem się za automatykę domu wykorzystując urządzenia Z-Wave i serwer oparty na linuxie z kontrolerem Z-Stick i oprogramowaniem OpenHAB. Niestety Z-Wave'owe urządzenia sporo kosztują (generalnie można przyjąć 200zł za element), więc postanowiłem przerzucić się na coś innego. Trafiłem na MySensors (open source hardware) plus Domoticz i to był strzał w dziesiątkę.

MySensors to w skrócie mówiąc sieć bezprzewodowo połączonych czujników, przy czym każdy z tzw. nodów generalnie wygląda tak samo (Arduino Nano lub Pro Mini) z modułem radiowym NRF24L01+ i oprogramowaniem. Do tego w sumie dowolny czujnik lub więcej i gotowe. Komunikacja dwukierunkowa, więc można podłączyć także przekaźniki. Szczegóły na stronie MySensors.
Domoticz to serwer podobny do OpenHAB, ale ładniejszy i z lepszą funkcjonalnością. Steruje wieloma systemami, między innymi właśnie MySensors i Z-Wave.

Ja oczywiści postanowiłem jeszcze bardziej zoptymalizować sprawę kosztowo i zamiast Arduino chcę wykorzystać samą ATMegę, ponieważ cała reszta z płytek Arduino i tak jest niewykorzystywana. Popełniłem parę prób na płytce stykowej i przyszedł czas na docelowy projekt.

Moim zamiarem jest stworzenie uniwersalnej płytki z mikrokontrolerem i modułem radiowym, zasilaną z baterii lub zasilacza 5v (od telefonu - wala się ich sporo u mnie :) ). Do tego dołączany będzie (już nie na płytce, a przewodami do odpowiednich pinów) dowolny czujnik.

Poniżej schemat:
Obrazek

Jeśli układ zasilany będzie np. z baterii (2xAA) to mikrokontroler i moduł radiowy będą zasilane bezpośrednio z baterii, czujnik z przetwornicy step-up (3.3V lub 5V). Jeśli z zasilacza (5V), to mikrokontroler z zasilacza, moduł radiowy z przetwornicy step-down (też 3.3V). Oprócz tego dodane są piny zasilań, masy, ISP i FTDI.
Przetwornice są w postaci pinów, ponieważ montowane będą w zależności od potrzeb dla danego zasilania i czujników.
Mikrokontroler taktowany będzie z wewnętrznego oscylatora ustawionego na 1MHz (by przy zasilaniu z baterii mógł zejść do 1.8V)
PCB będę robił metodą "na żelazko", jak wszystko będzie ok, to docelowo przerobią ją na wykonanie w jakiejś firmie.

Moje pytania:
1. Czy muszę dawać drugi filtr do AVCC, czy ten jeden wystarczy na oba zasilania?
2. Czy do AREF wystarczy kondensator 100nF do masy, czy inne rozwiązanie, a być może nic nie trzeba (jak na schemacie)
3. Układ chcę zrobić z elementów SMD, czy kondensatory elektrolityczne mogę spokojnie zastąpić tantalowymi?
4. Jaką firmę (tanią :) ) polecacie do wykonania PCB?

Z góry dzięki za odpowiedzi i ewentualne uwagi.

Jarecki

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 cze 2015, o 12:54 
Użytkownik

Witaj,

Cytuj:
Jeśli układ zasilany będzie np. z baterii (2xAA) to mikrokontroler i moduł radiowy będą zasilane bezpośrednio z baterii, czujnik z przetwornicy step-up (3.3V lub 5V). Jeśli z zasilacza (5V), to mikrokontroler z zasilacza, moduł radiowy z przetwornicy step-down (też 3.3V).

A nie lepiej byłoby całość zasilać jednym napięciem np. 3,3V? Odpada problem przetwornic, no i łatwiej dostosować wszystko do zasilania z jednego akumulatora litowego lub dwóch "paluszków" AA. Odpadają koszty stosowania przetwornic, zawsze można też dodać ładowanie baterii z ogniw fotowoltaicznych (jeśli czujnik jest np. za zewnątrz).
Cytuj:
Moje pytania:
1. Czy muszę dawać drugi filtr do AVCC, czy ten jeden wystarczy na oba zasilania?
2. Czy do AREF wystarczy kondensator 100nF do masy, czy inne rozwiązanie, a być może nic nie trzeba (jak na schemacie)
3. Układ chcę zrobić z elementów SMD, czy kondensatory elektrolityczne mogę spokojnie zastąpić tantalowymi?
4. Jaką firmę (tanią :) ) polecacie do wykonania PCB?

ad1. Dodanie 100nF bezpośrednio przy nodze procesora nie zaszkodzi
ad2. jesli nie korzystasz z ADC to nic nie musisz dawać, ale skoro planujesz technologię smd, to wrzuć tam 100nF do masy na wszelki wypadek - zajmie mało miejsca, a nóż/widelec okaże się kiedyś przydatny
ad3. tantale są droższe, ale za to dłużej posłużą
ad4. ja robiłem płytki w Satlandzie i byłem zadowolony zarówno z ceny i czasu realizacji, ale może bardziej doświadczeni koledzy się wypowiedzą :)

PostNapisane: 22 cze 2015, o 13:11 
Nowy

buz11 napisał(a):
Witaj,

Cytuj:
Jeśli układ zasilany będzie np. z baterii (2xAA) to mikrokontroler i moduł radiowy będą zasilane bezpośrednio z baterii, czujnik z przetwornicy step-up (3.3V lub 5V). Jeśli z zasilacza (5V), to mikrokontroler z zasilacza, moduł radiowy z przetwornicy step-down (też 3.3V).

A nie lepiej byłoby całość zasilać jednym napięciem np. 3,3V? Odpada problem przetwornic, no i łatwiej dostosować wszystko do zasilania z jednego akumulatora litowego lub dwóch "paluszków" AA. Odpadają koszty stosowania przetwornic, zawsze można też dodać ładowanie baterii z ogniw fotowoltaicznych (jeśli czujnik jest np. za zewnątrz).

Nie wszystkie nody będę zasilał baterią. Te które sterują przekaźnikami będą na pewno zasilane z sieci, ponieważ żrą dużo prądu na podtrzymanie przekaźnika.
Przy zasilaniu baterii mikrokontroler i moduł radiowy pociągną do 1.8V, więc całkiem długo mogą podziałać na 2 paluszkach, niestety większość czujników potrzebuje zasilania 3.3 - stąd potrzebna przetwornica.

Jeszcze co do kondensatorów. Ten 47uF przy module radiowym jest potrzebny w momentach gdy nadawany jest sygnał i pojawia się duże zapotrzebowanie na prąd. Wyczytałem, że tantalowe w takich przypadkach nie za bardzo się sprawdzają, za wolno oddają ładunek. Natomiast jako filtry zasilania są ok. Prawda to?

Jarecki

PostNapisane: 22 cze 2015, o 13:24 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

JareckiB12 napisał(a):
ponieważ żrą dużo prądu na podtrzymanie przekaźnika.

http://elektronikab2b.pl/technika/20106 ... Yf9efntkk0

http://www.tme.eu/pl/details/rmb841-2z- ... 2-35-1005/

I problem ze zbyt dużym prądem podtrzymania rozwiązany.

PostNapisane: 22 cze 2015, o 13:37 
Nowy

Nefarious19 napisał(a):
JareckiB12 napisał(a):
ponieważ żrą dużo prądu na podtrzymanie przekaźnika.

http://elektronikab2b.pl/technika/20106 ... Yf9efntkk0

http://www.tme.eu/pl/details/rmb841-2z- ... 2-35-1005/

I problem ze zbyt dużym prądem podtrzymania rozwiązany.

Dzięki za info. Z bistabilnymi jest więcej zamieszania z przełączaniem (potrzebne jest -VCC) i określeniem stanu w jakim jest. Po za tym jak steruję jakimś przekaźnikiem, to i tak raczej będę miał w tym miejscu 230V do zasilacza.

Jarecki

PostNapisane: 22 cze 2015, o 15:08 
Użytkownik

Jeśli chodzi o kontrolę zasilania z baterii to tu jest ciekawy temat
http://forum.atnel.pl/post131832.html?hilit=bandgap#p131832
nie potrzeba żadnych dodatkowych elementów

PostNapisane: 22 cze 2015, o 17:52 
Nowy

Ciekawe, ciekawe. Trafiłem już na coś podobnego tutaj.
Wracając do pytań: tantalowy zamiast elektrolitycznego przy radiu (na czas nadawania, gdy jest duży pobór prądu) może być? W innych miejscach?
Do AVCC i AREF dodam po 100nF odpowiednio do VCC i GND.

Jarecki

PostNapisane: 8 lip 2016, o 08:45 
Użytkownik

Bardzo ciekawy temat :) Znaczy dla mnie osobiście ciekawy :) Jak tam Twój projekt? Już rozbudowany i pęka w szwach? :)
Tak jak mówisz Domoticz to strzał w dziesiątkę - przynajmniej z tego co widziałem, bo na razie czynię przymiarki do zakupu klocków i pytanie na czym postawiłeś Domoticza? Ja przymierzam się do zakupu Rappsbery Pi 3, ale ciekawi mnie jak to u Ciebie wygląda :D

Pozdrawiam

PostNapisane: 27 wrz 2016, o 13:48 
Nowy

Projekt się rozwija. Poprzednia wersja działa, nawet udało mi się zaprojektować płytkę i dać do zrobienia u chińczyka. Wyszło spoko, ale jest parę problemów, między innymi z obudowami, zasilaniem z różnych źródeł, itp. Wziąłem się za ulepszenie projektu i poniżej nowa wersja.
Założenia:
1. Zasilanie możliwie jak najbardziej uniwersalne - na płytce będzie możliwość umieszczenia pojemnika na 2 baterie AAA lub (zamiennie w to miejsce) modułu zasilania 230AC -> 5VDC HLK-PM01 (pewnie wszyscy tutaj słyszeli o nim). Zamiast tego będzie można także układ podłączyć do zewnętrznego zasilania z zakresu 5-12V. Cała logika układu ma być zasilana 3.3V, co za tym idzie potrzebna jest przetwornica step-up z baterii do 3.3v. Wykorzystałem tutaj układ MCP1640. Dla zewnętrznego zasilania i zasilania z modułu HLK-PM01 zastosowałem regulator LM1117-3.3.
2. Możliwość zamontowania zamiennie 2 różnych modułów radiowych (NRF24L01+ lub RFM69) - nie wiem czy z tego nie zrezygnuję, zobaczę jak mi pójdzie z projektowaniem PCB.
3. Dodanie szyfrowania/podpisywania komunikacji (ATSHA204A) i funkcji OTA (EEPROM)
4. Wszystkie wyjścia analogowe i cyfrowe łatwo dostępne w postaci otworów na goldpiny.
5. Pull-upy na płytce - zero pająków :)
6. Całość ma mieć max 50x50mm

Prośba do forumowiczów, ponieważ jestem początkującym elektronikiem, nie mam w domu oscyloskopu i bardziej zaawansowanych mierników, to pytanie czy dobrze pomyślałem z zasilaniem? Filtrowanie będzie ok (i regulatora i przetwornicy)? Sama przetwornica jest ok?
Czegoś innego tu nie skopałem?

Dzięki za wszelką pomoc.

Jarecki

Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1