Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 gru 2024, o 19:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: USBASP vs FT232
PostNapisane: 16 cze 2015, o 13:39 
Nowy

Witam,

jestem stosunkowo nowy w temacie avr.

Chciałem zapytać czy mając zestaw uruchomieniowy jest sens kupować dodatkowo programator USBASP?

Czy ma on jakąś przewagę na FT232, który wbudowany jest w zestaw?

Pytam ponieważ zauważyłem, że Mirek w swoich poradnikach często korzysta z zewnętrznego programatora.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 cze 2015, o 14:37 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

FT232RL to przedewszytkim przejściówka UART<->USB. Zewnętrzny programator przydaję się kiedy np testujesz coś z RS232 i ciągle zmieniasz wsad. Jak np odpalisz sobie terminal i podglądasz to co procek wysyła i chcesz zmienić wsad to najpierw musisz zamknąć okno terminala czyli przerwać połączenie z przejściówką i dopiero możesz wgrać wsad. Bywa to irytujące niesamowicie. Dlatego wtedy warto korzystać z zewnętrznego programatora, przejściówka ciągle połączona jest z terminalem a Ty sobie zmieniasz wsadzik jak często chcesz. Bo przejściówka nie może pracować w dwóch trybach jednocześnie. Kolejna sprawa to jak np testujesz dwa układy w tym jeden np na swojej płytce albo stykówce. Z ft232 wgrywasz wsad na atb a zewnętrznym programatorem na drugi układ. Poza tym mam wrażenie że USB-asp jest nieco szysbzy niz ft232 przy wgrywaniu wsadu. Ogólnie warto mieć nawet kilka zewnetrznych programatorów. Może nie zawsze się to przydaje ale czasem na pewno.

PostNapisane: 16 cze 2015, o 15:17 
Moderator

Dokładnie - jeden i drugi programator - ma swoje zalety i wady w porównaniu jeden do drugiego ;)

Ja np gdy jadę na urlop i przemycam przed żoną w walizce z ciuchami zestaw ATB to nie wyobrażam sobie targać więcej sprzętu niż zestaw ATB z wbudowanym programatorem (ot siedzi sobie kabelek programatora) .... JEDEN kabel USB do lapka i można się zaszyć później w kącie i działać ;) A ciągać się wtedy z dodatkowym zewnętrznym programatorrrrrrem - dodatkowy kabel USB do kompa podłączać - taśmę kanda - MASSSAKRAAA ;) to nie zestaw na urlop :lol:

warto też patrzeć i pod tym kątem - bo może to kąt - "pół żartem pół serio" ale na prawdę COŚ w tym rozwiązaniu jest.

A na poważnie dodam jeszcze - że w domciu podobnie, na biurku tylko zestaw i jeden kabel USB do kompa (czyli też nie wyobrażam sobie działać wtedy na zewnętrznym programatorze) ;)

Co więcej w poradnikach często używam zewnętrznego programatora - no bo też go chyba muszę jakoś pokazać ;) zareklamować ... itp itd to chyba oczywista oczywistość

więc proszę zobaczyć jak prozaiczne przyczyny mogą się kryć za korzystaniem przeze mnie z zewn. programatora w poradnikach ;)

ten co jest w zestawie - to zna każdy posiadacz ATB i potrafi docenić jego zalety - bardzo fajne porównanie praktyczne też napisał kolega wyżej.

PostNapisane: 16 cze 2015, o 21:50 
Użytkownik

To może i ja od siebie dorzucę - zaczynałem od płytki stykowej i własnego usbasp - DIY przez LPT. Potem zainwestowałem z BB. Tak trafiłem tu .......... i zostałem. Szybko dokupiłem ATB i dość długo na FT232 programowałem. Obecnie mam USBASP z atnela, jakiegoś marnego chinola, kilka własnych produkcji (w pudełkach po tiktakach ... Dlaczego tak - USBASP przyda Ci się, jak będziesz miał już jakieś urządzenie i nie będziesz wtedy chciał targać całego ATB. Powiem więcej - szybko przerzucisz się wręcz na bootloader..... Podsumowując: ZAINWESTUJ W USBASP - polecam nowe atnelowskie.

Strefa czasowa: UTC + 1