Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 gru 2024, o 12:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 cze 2015, o 00:33 
Nowy

Jako, że to mój pierwszy post wypadałoby się przywitać. Tak więc witam wszystkich :)

A teraz do rzeczy. Od niedawna zacząłem interesować się mikrokontrolerami AVR. Oczywiście podczas poszukiwań jakiś stron z których mógłbym zaczerpnąć podstawowych wiadomości od razu trafiłem na bloga Pana Mirka. Po oglądnięciu paru filmów wypożyczyłem z biblioteki szkolnej książkę o programowaniu AVR'ów P. Marcina Wiązania (niestety w języku Bascom ale myślę, że nie zaszkodzi chociaż powierzchownie poznać ten język, a jak już się trochę w to wkręcę to kupię książkę Pana Mirka) i postanowiłem zbudować na własną rękę programator Usbasp. I tu pojawia się problem - nie mogę zainstalować sterowników. Próbowałem już z programem Zadig, próbowałem metodą z tej strony http://mirley.firlej.org/programator_na_usb_usbasp i nic :( Na innym komputerze to samo. Nawet pożyczyłem ze szkoły inny programator i dalej nic. Spotkał się może ktoś z takim czymś? Jakieś pomysły co może być nie tak? Przepraszam, że piszę z takim problemem ale siedzę już nad tym ponad tydzień i już powoli doprowadza mnie to do frustracji.

Dodam, że próbowałem na systemach Windows xp i 7. Programator który zrobiłem jest wzorowany na schemacie ze strony http://www.fischl.de/.
Pozdrawiam!

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 cze 2015, o 00:46 
Użytkownik

Podstawowa sprawa:
1.jak ustawiłeś fusbity programując innym programatorem;
2.jak lub czy jest wykrywany sprzęt przez system , menadżer urządzeń ;

PostNapisane: 5 cze 2015, o 07:56 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Wg oryginalnego schematu zmień wartości diod zenera z 3,6V na 3,3V.

PostNapisane: 5 cze 2015, o 08:32 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jak chcesz zacząć bez problemów, kup książkę Mirka razem z programatorem i mkAVRkalkiem. I masz problemy z głowy. Nie wiem po co Ci ta książka do Bascom'a. Oddaj ja i C się ucz. Ewentualnie assemblera bo to najlepsza droga by ogarniać co się robi.

PostNapisane: 5 cze 2015, o 12:16 
Nowy

jaman7 napisał(a):
Podstawowa sprawa:
1.jak ustawiłeś fusbity programując innym programatorem;
2.jak lub czy jest wykrywany sprzęt przez system , menadżer urządzeń ;

1. Atmege programował mi chłopak ze starszej klasy jednak w jego kompetencje bym nie wątpił :)
2. Nie wiem czy dobrze rozumiem ale rozpoznaje jako nieznane urządzenie, a po dwukrotnym kliknięciu na ikonę wyskakuje mi napis: "Typ urządzenia: Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej".

OdeOn napisał(a):
Wg oryginalnego schematu zmień wartości diod zenera z 3,6V na 3,3V.

To już zrobiłem.

Nefarious19 napisał(a):
Jak chcesz zacząć bez problemów, kup książkę Mirka razem z programatorem i mkAVRkalkiem. I masz problemy z głowy. Nie wiem po co Ci ta książka do Bascom'a. Oddaj ja i C się ucz. Ewentualnie assemblera bo to najlepsza droga by ogarniać co się robi.

Tak ale nie chce wydawać niepotrzebnie pieniędzy jak jeszcze nie wiem czy się tym mocniej zainteresuje.

PostNapisane: 5 cze 2015, o 12:20 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

ferre111 napisał(a):
Tak ale nie chce wydawać niepotrzebnie pieniędzy jak jeszcze nie wiem czy się tym mocniej zainteresuje.

Jak Ci się nie spodoba to na tym forum możesz odsprzedać to co kupiłeś. Na pewno ktoś inny chętnie kupi.

PostNapisane: 5 cze 2015, o 18:12 
Użytkownik

A sterowniki do programatora kolega zainstalował na tym komputerze? Proponuje zapoznać się z tym poradnikiem zainstalować krok po kroku tak jak jest pokazane http://mirekk36.blogspot.com/2013/03/usbasp-win8-instalacja.html

PostNapisane: 5 cze 2015, o 18:45 
Użytkownik

Laptop czy stacjonarny? Podłączasz bezpośrednio do komputera czy przez hub usb albo przedłużacz?

PostNapisane: 6 cze 2015, o 00:03 
Nowy

tmichal24 napisał(a):
A sterowniki do programatora kolega zainstalował na tym komputerze? Proponuje zapoznać się z tym poradnikiem zainstalować krok po kroku tak jak jest pokazane http://mirekk36.blogspot.com/2013/03/usbasp-win8-instalacja.html

No właśnie z tym mam problem.

matty24 napisał(a):
Laptop czy stacjonarny? Podłączasz bezpośrednio do komputera czy przez hub usb albo przedłużacz?

Stacjonarny, podłączyłem bezpośrednio.

PostNapisane: 8 cze 2015, o 19:56 
Nowy

Z racji tego, że pojawiła się ciekawa promocja w sklepie Atnel postanowiłem kupić książkę i programator :)
Tak więc temat uważam za zamknięty, dziękuje za pomoc!

Strefa czasowa: UTC + 1