Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 sty 2025, o 07:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 cze 2015, o 06:54 
Użytkownik

Witam forumowiczów :D

Mam pytanie, które może zainteresować szersze grono osób. Mianowicie: ktoś coś wie lub testował Windows 10 pod katem działania programów i sprzętu elektronicznego?
Chodzi mi głównie o to:
- czy USBasp i inne programatory potrafią tam działać tak jak w Windows7 (w Windows 8.1 to jest porażka, tyle trudu że... a taki skończyło się u mnie na tym że maszynę wirtualną mam z Windows7 bo to pewniej działa niż na tym 8.1).
- co z programami takimi jak Elipse, AVRStudio itd.
- co z programami trochę mniej elektronicznymi takimi jak MatLab?

Pewnie będą "tryby zgodności" ale wszyscy wiemy jak to czasem działa.

Pytanie zrodziło się w wyniku możliwości rezerwacji aktualizacji do Windows10. Możliwość ta pojawiła się już dziś (przynajmniej u mnie na dole ekranu po prawej) i można zrobić tę rezerwację tylko przez pewien czas (nie pamiętam do kiedy).

Dodatkowo czy jeżeli zrobię tę rezerwacje i zacznie mi instalować Windows10 to utracę jakieś dane nie będace danymi Windows'owskimi?

Proponuję by dopisywać swoje pytania (może ktoś znajdzie też jakieś odpowiedzi). Dzięki temu będziemy wiedzieć na co się piszemy za wczasu :twisted: Szkoda potem czasu na zbędne nerwy jeżeli okazało by się że nie możemy pracować bo Windows10 jest np. niewypałem pod względem elektroników i podobnych osób.

Pozdrawiam forumowiczów :D

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 cze 2015, o 07:26 
Moderator

matti0010 napisał(a):
czy USBasp i inne programatory potrafią tam działać tak jak w Windows7

Oczywiście że tak i nie mówię to na podstawie domysłów a fizycznych testów

matti0010 napisał(a):
(w Windows 8.1 to jest porażka, tyle trudu że... a taki skończyło się u mnie na tym że maszynę wirtualną mam z Windows7 bo to pewniej działa niż na tym 8.1).

Sorki kolego ale tu opowiadasz jakieś FANTASMAGORIE RODEM Z KOSMOSU .... na przyszłość zaglądaj częściej na mojego bloga - zapraszam tutaj:
http://mirekk36.blogspot.com/2013/03/us ... lacja.html
robisz to co w tym linku i na Win8.x nie ważne czy 32- czy 64-bit śmiga ZA KAŻDYM RAZEM bez żadnego zmiłuj się

matti0010 napisał(a):
- co z programami takimi jak Elipse, AVRStudio itd.

DOKŁADNIE to samo co wyżej - wszystko gra i buczy

matti0010 napisał(a):
- co z programami trochę mniej elektronicznymi takimi jak MatLab?

tu nie mam pojęcia - nie używam - ale wątpię aby trzeba było jakieś tryby zgodności używać - Win10 zachowuje się jeszcze lepiej niż Win8.x i 100x lepiej niż stary Win7

matti0010 napisał(a):
Dodatkowo czy jeżeli zrobię tę rezerwacje i zacznie mi instalować Windows10 to utracę jakieś dane nie będace danymi Windows'owskimi?

Nawet nie doczytałeś warunków tej rezerwacji a napisane było jak byk - że po rezerwacji będziesz miał pytanie i sam zdecydujesz czy akutualizacja ma być przeprowadzaona JUŻ czy też kiedy będziesz chciał

matti0010 napisał(a):
Szkoda potem czasu na zbędne nerwy jeżeli okazało by się że nie możemy pracować bo Windows10 jest np. niewypałem pod względem elektroników i podobnych osób.

Gdyby nie to że Win10 był tylko wersją testową to już bym go od DAWNA stosował zamiast Win8.1 - jest ponownie ogromny przeskok jakościowy i wydajnościowy - tak jak pomiędzy staruszkiem Win7 a Win8.x

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 2 cze 2015, o 08:13 

mirekk36 napisał(a):
Gdyby nie to że Win10 był tylko wersją testową to już bym go od DAWNA stosował zamiast Win8.1 - jest ponownie ogromny przeskok jakościowy i wydajnościowy - tak jak pomiędzy staruszkiem Win7 a Win8.x

Mirku, a jak kwestia renderingów, z tego co mówiłeś po testach, 8/8.1 był zdecydowanie szybszy rendering niż na 7ce. Jak to wygląda w 10tce ?.

PS. Robiłeś upgrade czy instalkę od zera ?

PostNapisane: 2 cze 2015, o 08:15 
Moderator

rezasurmar napisał(a):
Jak to wygląda w 10tce ?.

Tu czekam na pełną wersję - tego jeszcze nie testowałem .... bo za dużo zachodu

rezasurmar napisał(a):
PS. Robiłeś upgrade czy instalkę od zera ?

od zera ....

PostNapisane: 2 cze 2015, o 08:45 

No to czekam też na upgrade i zobaczymy, ja mam sporo starszego softu, mam nadzieje że bez problemu wspiera go 10tka, bo inaczej trzeba będzie zostać przy win7.

PostNapisane: 2 cze 2015, o 09:18 
Moderator

Moje stare Delphi2006 ... było mi dużo gorzej i trudniej odpalać na Win7 .... niż jak się okazało później na Win8.x a obawiałem się, że na nowszym to już w ogóle nie pójdzie .... Tymczasem ku mojemu zaskoczeniu ... jak mówię - mniej tricków musiałem zastosować żeby odpalić.

PostNapisane: 2 cze 2015, o 09:31 

Ja mam problem z bibliotekami retribu(cośtamś) bo by program działał muszą być w wersji angielskiej ;), przez co muszę mieć obydwa pakiety językowe zainstalowane, na win7 mi śmiga, ale na 8.1 jeszcze nie udało mi się zmusić do działania softu.

PostNapisane: 2 cze 2015, o 09:40 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
matti0010 napisał(a):
(w Windows 8.1 to jest porażka, tyle trudu że... a taki skończyło się u mnie na tym że maszynę wirtualną mam z Windows7 bo to pewniej działa niż na tym 8.1).

Sorki kolego ale tu opowiadasz jakieś FANTASMAGORIE RODEM Z KOSMOSU .... na przyszłość zaglądaj częściej na mojego bloga - zapraszam tutaj:
http://mirekk36.blogspot.com/2013/03/us ... lacja.html
robisz to co w tym linku i na Win8.x nie ważne czy 32- czy 64-bit śmiga ZA KAŻDYM RAZEM bez żadnego zmiłuj się

Robiłem zgodnie z tym i nadal były problemy. Nie jakieś super duże ale uznałem że wolę mieć osobny system na maszynie wirtualnej tylko do programowania (łatwiej uporządkować). Poza tym skłoniło mnie do tego kilka innych rzeczy.

Ogółem uzyskałem wszystkie potrzebne informacje więc ogromne DZIĘKUJĘ :D

Mam jeszcze takie pytanie trochę odbiegające od tematu: w Windows 8.1 widzę możliwość postawienia systemu od nowa bez utraty danych itd. Czy to coś daje? Chciałem jakiś czas temu na nowo postawić Windowsa lecz na myśl o zgrywaniu tych wszystkich danych na dysk przenośny i ponownym wgrywaniu a potem instalowaniu wszystkich programów... no cóż, aż tyle czasu nie mam niestety :(

PostNapisane: 2 cze 2015, o 10:05 

Powiem ci tak, ja mam win8.1 już dobre 1.5roku pierdylion programów, jakoś nie miałem potrzeby go ani razu reinstalować.
Z drugiej strony instalacja samego systemu to tylko wywalenia partycji systemowej, żaden system nie powinien naruszyć struktury reszty dysków.

PostNapisane: 2 cze 2015, o 10:14 
Użytkownik

Mnie do tego skłania głównie to że instalowałem właśnie pierdylion programów, potem je kasowałem (bo jak nie były potrzebne to po co mi one) i tak w kółko. Naturalny cykl ale w efekcie pewnie jakieś syfy zostały w partycjach systemowych z którymi sobie nie poradzi np. CCleaner. Między innymi dla tego chyba te USBasp średnio chciało mi działać bo przed trafieniem na bloga Pana Mirka sam próbowałem coś zdziałać i tak namieszałem, że próba odkręcenia tego zajęła by mi więcej niż postawienie maszyny wirtualnej (którą w sumie już miałem od pewnego czasu :) )

PostNapisane: 2 cze 2015, o 14:00 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Powiem ci tak, ja mam win8.1 już dobre 1.5roku pierdylion programów, jakoś nie miałem potrzeby go ani razu reinstalować.
Z drugiej strony instalacja samego systemu to tylko wywalenia partycji systemowej, żaden system nie powinien naruszyć struktury reszty dysków.

Reszty dysków (a nawet partycji) nie ruszy, ale ten "pierdylion programów" i tak od nowa musisz zainstalować niestety i to nawet jak masz na innych partycjach/dyskach - no chyba, że to "javowy" Eclipse.

--
Grzegorz...

PostNapisane: 2 cze 2015, o 14:04 

Grzegorz... napisał(a):
ale ten "pierdylion programów" i tak od nowa musisz zainstalować niestety i to nawet jak masz na innych partycjach/dyskach

Dlatego ja to zmieniam system, gdy się już dobrze zadomowi na rynku, bo jakoś średnio mam czas i ochotę na to by stawiać od zera cały PCet, czy laptop.

Zbyt dużo użytkowych programów wymaga jednak posiedzenia nad konfiguracją pod siebie, a jak to mówią nie ruszaj kupy puki nie śmierdzi ;).

PostNapisane: 1 kwi 2016, o 18:46 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Sorka, że odkopuję ten wątek, ale właśnie rozważam aktualizację Win7 do Win10. Pytanie głównie do osób, które zrobiły taki przeskok, czy polecacie, czy wolelibyście tego błędu nie popełniać?

Oprócz tego co zostało opisane, bo już wiem, że Eclipse, Eagle i programy Atnelowskie działają, więc interesuje mnie jeszcze:

1. czy Outlook jest ten sam, ewentualnie czy nie stracę bazy danych z pocztą.
2. Czy jest Movie Maker?
3. Czy Arduino 1.0.5 działa?
4. Czy Nero 10 działa?

PostNapisane: 1 kwi 2016, o 20:29 
Użytkownik

Ad1 .Niema outlooka , jest poczta Windows ... chcesz outlocka jest w pakiecie Office
Ad2 .Nie wiem i mnie to nie interesuje ten program to porażka a jest tyle softu do video że nie musi być tego czegoś
Ad3 .Działa każda wersja Arduino
Ad4 .Działa wersja dla użytkowników legalnych , dla kopierów nie działa :)

A pozatym ... na Win10 nic nie działa i wszystko jest bee i lepiej sobie postaw linuxa i na nim WM z windows 98
:)

PostNapisane: 2 kwi 2016, o 07:26 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

1. Outlook z pakietu office to chyba nie to samo, nie wiem czy łyknie bazę z tego outlooka z win7.
2. Jak dla mnie ten program jest wystarczający, ważne że nie trzeba kupować innego. Wszystkie filmy na kanale YT montowałem tą porażką.
4. Mam wyłącznie legalne oprogramowanie. Bez wyjątków.

Dzięki za odpowiedź

PostNapisane: 2 kwi 2016, o 09:01 
Użytkownik

AD 1 .. łyka bz problemu z outlock expressa
AD 2 .. wystarczy sobie doinstalować prawda ??
AD 4 .. nie wątpię .... np 6 letni WinRar w wersji shareware :)

żarty żartami ... reasumując Win10 jest lepszy i wydajniejszy od poprzedników ..
i działa w nim wszystko co działało na win7 wystarczy przeczytać na stronie ms
wykonać test zgodności programów ...

PostNapisane: 2 kwi 2016, o 15:14 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

1. Outlook z W7 nie chciał tak łatwo łyknąć bazy z Outlooka Expresa, bazę mam już przekonwertowaną na W7
2. Nie wiedziałem, ale OK.
4. Nie mam WinRar, ale Nero 10 o które pytałem ma z 6 lat i niczego mi nim nie brakuje. Z tym że to nie ShareWare

A Microsoftowi nie wierzę, testom zgodności też nie.

PostNapisane: 2 kwi 2016, o 16:44 
Użytkownik

Radziu napisał(a):
A Microsoftowi nie wierzę, testom zgodności też nie.

To może czas na zmiany :) w końcu używasz ich tworów i co gorsza im nie ufasz ??
to jest nie logiczne ... nie ufasz oprogramowaniu , i firmie która to produkuje to zmieniasz a nie używasz.

Poco masz się martwić czy to i tamto ci zadziała ... jak nie dajesz wiary ani producentowi , ani innym ??
To bez sensowne ... i dziwne zachowanie .. jak też działanie nielogiczne.

PostNapisane: 2 kwi 2016, o 17:44 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Masz rację, już tyle razy się zawiodłem, a Win7 ogarnięty i działa bez problemu, to po co zmieniać. Anulowałem rezerwację. Nowy Windows kupię razem z nowym kompem (kiedyś), a na starym zostanie Win7.

PostNapisane: 2 kwi 2016, o 17:52 
Użytkownik

Radziu napisał(a):
a na starym zostanie Win7.

skasuj go to syf opasły i do niczego nawet Willem v7 na tym nie działa badziewiu .....
(co ciekawe na W10 działa) a na 7, 8, 8.1 nie ...

po za tym dla ciebie logiczne by było przesiąść się na iOS albo linuxa ..

PostNapisane: 2 kwi 2016, o 20:13 
Użytkownik

Może się komuś przyda

Opisze Win10 pokrótce i zwrócę uwagę na kilka faktów wartych uwagi z odniesieniem od zera :)

Win10 jest dobry miałem i używałem wszystkich dystrybucji Windowsa ale zawsze jest jakieś ALE // mimo wszystko bardzo polecam
odnośnie pytań o prace programów starszych // !!! działają bez obaw , mam nero 7 i kupę innego starszego badziewia ( ale sprawdzone dlatego je mam )
Najgorsza jest instalacja , do niej potrzeba się przygotować pozwoli to oszczędzić wiele godzin czekania a potem pracy ( oczywiście jeśli chcemy mieć orgiala )

NA SAM POCZĄTEK PROPONUJE ZAPOZNAĆ SIĘ ZE STR :
http://www.zawszeczujni.pl/2015/08/dost ... sci-i.html

Głównie chodzi o SZPIEGOWANIE // jest opis jak to powyłączać
oraz rodzaj tworzonego konta // lokalne - czyli na komputerze , czy w sieci onedraiyv // /* polecam lokalne */

Teraz po kolei // jest to tylko moja praktyka z przesiadaniem się na kilku kompach na win 10 (polecam tak wykonać w kolejności )

|| ****** proponuje zrobić sobie botowalne pendrivie z 32 bity i 64 działa dużo szybciej / można ściągnąć ze stron // ja mam oba systemy na 1

1 .Przygotowanie starego systemu // pozwoli nam oszczędzić parę godz / u mnie to około 12 godz różnicy / więc chyba warto?
/* indeksowanie i kopiowanie bardzo długo trwa */ tak wiec ;

a. przenosimy wszystkie dane jakie mamy z dysku c: (systemowy ) na inny dysk
b. wywalamy wszystkie zainstalowane programy poprzez -dodaj/usuń programy
2 . Teraz możemy uaktualniając do nowej wersji ( polecam zdecydowanie pendriwie
3. Po zainstalowaniu łączymy się z internetem i aktywujemy ( chodzi o wysłanie sygnatur )

// Jeśli mamy aktywacje to są dwa wyjścia // polecam drugie :)
1 pracujemy na tym co już mamy :( // ale musimy się liczyć z problemami *** u mnie tak było ***
2 podłączamy pendriwie z win10 i resetujemy komputer // oczywiście ustawiamy botowanie na pendriwie
i instalujmy od nowa na czysto z formatowaniem dysku c **** BARDZO WARZNA UWAGA ***
po formatowaniu usuwamy dysk c i od nowa go tworzymy // instalator doinstaluje nam partycje wymiany ** ważne dla win 64 bity

Teraz można zainstalować obojętnie jaki 32/64 w zależności ile mamy ram (32 widzi tylko 3gb ram - jeśli mamy więcej to 64)
Podczas instalacji postępujemy zgodnie z linkiem wyżej po zainstalowaniu łączymy się z Microsoftem celem aktywacji
i postępujemy zgodnie z opisem zabezpieczenia Windowsa10 z linku

I CIESZYMY SIĘ NOWA WINDĄ NA 10 PIĘTRO :) **** NO NIE DO KOŃCA ****

okaże się że ** HUSTON MAMY PROBLEM ** , a mianowicie nie działają nam różne pliki i programy na innych dyskach
_ wina jest po stronie dziedziczenia plików ( właściciel to nasz stary Windows - którego już nie ma ) ale jest na to sposób
przekopiowujemy dyski z jednego na drugi jeśli któryś jest pusty to go porostu formatujemy - I JUŻ MOŻEMY W PEŁNI Z NIEGO KORZYSTAĆ *** BEZ ŻADNYCH PROBLEMÓW *** przekopiowujemy z powrotem dane na te dyski

I **** WSZYSTKO NAM DZIAŁA BEZ ŻADNYCH PROBLEMÓW ****

pozostaje nam zapatrzyć się tylko w sterowniki płyty głównej , grafiki i tym podobne ,poinstalować ulubione programy i cieszyć się bo naprawdę w porównaniu do win 7 działa około 30% szybciej

pełna operacja instalacji windowsa (2 instalacji : 1 uaktualnienia ,2 reinstalacji na czysto + sterowniki i przekopiowywania dysków ) u mnie trwa około 20 godz przy dysku 1TB podzielonym na 4 partycje ( no niestety dyski zajęte 80-90% )

PostNapisane: 2 kwi 2016, o 20:36 
Użytkownik

hmmm przy całym bajzlu na 6 dyskach + macierz ... dostałem info że dla mnie w10 jest gotowe zapodałem update ...
po mieliło pogryzło ... i ... wszystko co było działa ,... już długo ... i nic się nie dzieje niema kłopotu z dziedziczeniem
powyłączałem kilka bezsensownych opcji i uporządkowałem kafelki bo używam ich jako swoistego toolmanagera
(niestety amigowcy tak mają) ....

niema problemów z wydajnością .... i szybkością działania ... W7 nawet nie chciał mojego kompa klasyfikować
Wpiąłem dla jaj starego Willema Pro bo pod W7 była skucha , podobnie pod 8 i 8.1 , a tu suprajs działa ...
no to jak staroć pod LPT działa ... to może moja karta pomiarowa też pójdzie ... na XP chodziła , na Viście też ale się soft wieszał , a na 7/8/8.1 nie ... brak sterów suportu i w ogóle ... taka stara już CompuScope 12400 .... i co ?? wykryło i działa

wiec nie jest tak źle z win10 ...
a co do obsesji szpiegowania ... jak ktoś się boi czegoś ...
...

PostNapisane: 3 kwi 2016, o 06:14 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

SunRiver napisał(a):
Radziu napisał(a):
a na starym zostanie Win7.

skasuj go to syf opasły i do niczego nawet Willem v7 na tym nie działa badziewiu .....
(co ciekawe na W10 działa) a na 7, 8, 8.1 nie ...

po za tym dla ciebie logiczne by było przesiąść się na iOS albo linuxa ..

Nie wiem co to Willem, więc nie potrzebuję tego.

Przesiadka na iOS czy linuxa tymbardziej nielogiczna

Boję się przesiadki na nowszą windę nie bez powodu. Za każdym razem jest jakiś ZONK. Przesiadka na W7 kosztowała mnie wymianę sprawnej drukarki na nową. Do tego przymusowa przesiadka z Outlook Express na Outlooka który nie jest kompatybilny z OE, trzeba było OE był według mnie wygodniejszy w osbłudze. W tym nowym NP drukowanie maili źle działa, nie ma obłsługi grup dyskusyjnych, ale ostatecznie ujdzie. W W8 wkurza mnie konieczność logowania się hasłem po każdym wyłączeniu czy nawet uśpieniu.

W pracy problemów przy przesiadkach było jeszcze więcej, ale to inna bajka.

Ostatecznie po przemyśleniu doszedłem do wniosku, że W7 jest wystarczający i nie ma sensu prosić się o dodatkowe kłopoty, tym bardziej że ze swojego punktu widzenia nie widzę korzyści z tej operacji.

PostNapisane: 3 kwi 2016, o 07:36 
Użytkownik

Pół roku temu miałem jeszcze starego laptopa. Chodził na nim Windows 8.1. Demonem prędkości on nie był, ale chodził zarówno sprzęt jak i oprogramowanie. Co się stało jak przeszedłem na Windows 10? Cały sprzęt siadł i musiałem robić format. Ledwo dałem radę dane zgrać. Zaraz pewnie ktoś na mnie naskoczy że źle wykonałem przejście. Dużo wtedy będzie mieć ta osoba racji, bo mogłem postawić czystego Windows 10. Niemniej jednak od tego czasu dość mocno się zraziłem. Mam Windows 8.1, wszystko na nim mi chodzi, na prędkość nie narzekam więc... też nie zmieniam na Windows 10, ponieważ nie widzę potrzeby. Może kiedyś. Może też zmienię Windowsa na coś Linukso-pochodnego, kto wie.

Jeżeli chodzi o wyłączenie w Windows 10 opcji "szpiegowania". Jest to możliwe, jak najbardziej. Niestety Windows 10 bardzo często lubi po aktualizacjach (nie wszystkich) przywracać te opcje. Jakiś czas temu byłem tego świadkiem u znajomego. Może to był błąd, może celowe działanie. Tego nie wiem. Jeżeli mam być szczery to mam to nawet gdzieś. Zależy czy ktoś ma czego się bać. Oczywiście rozumie że nie wszystkim chodzi o to, że mają nielegalne oprogramowanie. Mnie też nie uszczęśliwia myśl, że ktoś od tak może zajrzeć "do systemu". Niestety w obecnych czasach trzeba się z tym pogodzić.

Jeżeli chodzi o logowanie do Windows 8.1, nie trzeba wpisywać hasła za każdym razem i się logować. Mnie też to wkurzało, ponieważ ze sprzętu w domu mogę korzystać tylko ja i co najwyżej dziewczyna. Jeżeli ktoś inny będzie korzystał, to znaczy że się włamał i ukradł sprzęt, więc wtedy hasło taki nie pomoże ;) Wystarczy w google poszukać jak je skasować (odsyłam bo sam nie pamiętam i musiałbym poszukać, ale jest na pewno bo nieraz znajdowałem).

Pamiętaj, nic na siłę. To podobno wolny kraj więc każdy może sam zdecydować jak mu najwygodniej. Nikt nie powinien narzucać innym swojej woli.

PostNapisane: 3 kwi 2016, o 08:53 
Moderator

matti0010 napisał(a):
Pół roku temu miałem jeszcze starego laptopa. Chodził na nim Windows 8.1. Demonem prędkości on nie był, ale chodził zarówno sprzęt jak i oprogramowanie. Co się stało jak przeszedłem na Windows 10? Cały sprzęt siadł i musiałem robić format.

W laptopach panie to problemy z przesiadkami na nowsze windowsy i z jakością ich pracy nie wynikają z tego, że nowsze windowsy są gorsze, czy że wolniej działają itp .... tylko wynika to z faktu, że niestety stary sprzęt (płyta główna+BIOS) nie są dostosowane do pracy z nowszym windowsem i wtedy mogą być takie efekty. Praktycznie nie zdarza się to NIGDY w komputerach stacjonarnych, można na najstarszym dziadku (u mnie w firmie próbowaliśmy na jakimś stareńkim Celeronie i żadnym tam dwurdzeniowym ;) ... jednym z pierwszych ) .... na którym wcześniej działał jako tako WinXP .... później próbowaliśmy Win7 ... i ruszył ale wszystko było SLOW DOWN! ... ;) później czyli niedawno wgraliśmy Win10 ! ..... i ?

Eureka! ... komputer ruszył jak za swoich młodych czasów , a działa nawet szybciej niż ze staruszkiem Win XP !!!

Zatem to trzeba mieć na uwadze przy swoich laptopach ... i to niekoniecznie staruszkach. Bo ja mając w sumie jakiegoś nowego Sony Vaio 13 czekałem chyba ponad pół roku od ukazania się win10 aż Sony oficjalnie ogłosi na których modelach można instalować win10. Okazało się, niedawno że akurat na moim modelu (co ciekawe Sony na stronach podało wręcz numery z tyłu na tabliczce znamionowej Model Number tzn serie tych modeli .... i powstał dokładny opis na których można a na których nie zalecają.... Tyle że nawet, na tych na których można - podali w zależności jeszcze od modeli (czyli dla samego typu Sony Vaio 13) była produkcja w czasie kilku różnych modeli bebechów w środku kurczę ;) .... i podali co będzie niezgodne do końca z Win10 i że to już na własną odpowiedzialność się robi ;) .... w sumie to wyszło, że porządna firma skoro aż z TAKIMI DETALAMI wszystko podała

a więc zaryzykowałem ;) i zainstalowałem ostatnio Win10 także na swoim lapku ... i wszystko ładnie śmiga (oczywiście instalowałem uaktualnienie) ....

Jedyną brzydką rzeczą którą robi Microsoft przy takim uaktualnieniu to fakt, że w ogóle nie przenosi niektórych aplikacji, które wydają mu się być niezgodne i w ten sposób pozbyłem się swojego Delphi 2006 ;) .... no cóż - coś za coś - będę musiał od nowa go instalować na Win10 ... bo oczywiście da radę to zrobić i mam to przetrenowane na innych kompach.

PostNapisane: 3 kwi 2016, o 09:56 
Użytkownik

Radziu napisał(a):
Przesiadka na W7 kosztowała mnie wymianę sprawnej drukarki na nową

To panie kolego chyba ta drukarka była drewniana jakaś z machoniu ,,.... bo mój stary zgrzytający i kopcący
LJ 1100 na LPT cały czas działa z każdym windowsem i do puki się nie rozsypie sama nie ma potrzeby zmiany na nową

Radziu napisał(a):
Nie wiem co to Willem, więc nie potrzebuję tego.

Po co pytasz o win 10 dla elektroników jak nie wiesz że Willem to programator universalny ??

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

matti0010 napisał(a):
Pół roku temu miałem jeszcze starego laptopa.

Cóż ... laptop to nie komputer zawsze będą jakieś problemy z tymi konstrukcjami
gdzie pakują zlepek przypadkowych części i ubijają butem .... taka prawda ... :)

PostNapisane: 3 kwi 2016, o 10:29 
Użytkownik

Tak jak wspomniałem, mój laptop demonem prędkości nigdy nie był i miałem już z nim dosłownie całą listę przebojów... czasem jak naprawdę potrzebowałem odskoczni od pracy i uruchamiałem najprostszą grę na 20 minut to... mogłem herbatę na nim spokojnie podgrzać... Nie będę lepiej mówił co to za laptop, może ja miałem pecha a może za duże wymagania co do niego, lecz na pewno nigdy więcej już nie kupię sprzętu z tej firmy. Windows 10 nie jest zapewne taki zły, najbardziej tylko mnie denerwuje w nim to, jak jest nachalny gdy ktoś ma inny system. Bez przerwy powiadomienia itd. Wiem że pewnie da się to wyłączyć, lecz szczerze to nie mam ochoty szukać tego i kto wie, może jednak zdecyduję się na przesiadkę. Tym bardziej, że obecnie mam już nowy komputer (stacjonarny), dość mocny ponieważ ma służyć kilka dobrych lat. Jednak jeżeli to nastąpi to nie wcześniej niż w wakacje, ponieważ teraz jestem na studiach (ostatnie lata) i jeżeli coś się pokiełbasi to będę miał spore problemy (chyba za dużo projektów, kursów i zajęć wziąłem sobie na głowę, ale to moja wina i tylko moja ;) ).

Dodatkowo jak mam być szczery to nie spojrzałem na to z laptopami od tej strony (by nie przeskakiwać na Windows 10 bez sprawdzenia). Moje niedopatrzenie :)

PostNapisane: 3 kwi 2016, o 10:29 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Drukarka po USB, HP LaserJet jakiś tam, nie pamiętam (10 letni). Przeszukałem wtedy różne fora i jedyne co pomagało to wymiana drukarki na inną. Ta nie chciała się dogadać z W7. Co z tego że drewniana, skoro była sprawna? Czy to jest powód by ją wyrzucać i kupować nową?

Przepraszam, wyraziłem się niejasno, tak to laptop. Na komputerze mam XP. Mam też drukarkę z gliny HP LaserJet IIIP i też działa, pomimo że ma ze 20 lat.

PostNapisane: 3 kwi 2016, o 10:33 
Użytkownik

Pamiętaj, najlepsze sprzęty jakie powstały są z kamienia łupanego produkcji "Fred Flinston i familia". Sprzęt nie do rozbicia :P za 10 000 lat ludzie jeszcze będą to oglądać i używać, czego o obecnych sprzętach powiedzieć nie można :) Jednak tak na poważnie, mogłeś mieć tak samo jak ja, że laptop nie tolerował systemu?

PostNapisane: 3 kwi 2016, o 10:46 
Użytkownik

Radziu napisał(a):
Drukarka po USB, HP LaserJet jakiś tam, nie pamiętam (10 letni).

tu jakaś ściema panie kolego ... win samoistnie obsługuje laserówki HP bez problemu nawet te najstarsze ...
jak mówię stary kopcący szrot jakim jest LJ1100 działa na każdym ....

chcesz się zająć elektroniką na W10 ?? pewnie kupisz przejściówkę USB - UART na PL2303H i będziesz pisał
że windows do kitu bo nie działa ??

Oczywiście że nie działa .... w win 8 i 8.1 i w 10 .... też nie działa ...

Obrazek

ba nawet profesjonalny sprzedawca dał notkę .... jak widać ...
tyle że to bzdura ... bo działa i na 8 i 8.1 i 10 ......

tylko trzeba pomyśleć :P

W przypadku starszych drukarek LPT też trzeba pomyśleć -- bo np nie obsługują ECP i trzeba przełączyć port ba Bidirectional , albo EPP

No ale elektronik takie rzeczy wie .... a tu coś mi się wydaje że temat jest bezcelowy i mający na celu
co innego niż zdobycie informacji na temat działania softu i sprzętu dla elektroników :P

NA KONIEC POWIEM TYLKO TYLE ....

DZIAŁA WSZYSTKO znalazłem tylko 3 programy które nie chcą współpracować , ale jest tyle zamienników i można sobie samemu napisać ..... że bezcelowe jest zastanawianie się nad tym problemem.

Wiadomo co nieco trzeba przeinstalować ale to chyba normalne zjawisko ...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1