Może się komuś przyda
Opisze Win10 pokrótce i zwrócę uwagę na kilka faktów wartych uwagi z odniesieniem od zera
Win10 jest dobry miałem i używałem wszystkich dystrybucji Windowsa ale zawsze jest jakieś ALE // mimo wszystko bardzo polecam
odnośnie pytań o prace programów starszych // !!! działają bez obaw , mam nero 7 i kupę innego starszego badziewia ( ale sprawdzone dlatego je mam )
Najgorsza jest instalacja , do niej potrzeba się przygotować pozwoli to oszczędzić wiele godzin czekania a potem pracy ( oczywiście jeśli chcemy mieć orgiala )
NA SAM POCZĄTEK PROPONUJE ZAPOZNAĆ SIĘ ZE STR :
http://www.zawszeczujni.pl/2015/08/dost ... sci-i.htmlGłównie chodzi o SZPIEGOWANIE // jest opis jak to powyłączać
oraz rodzaj tworzonego konta // lokalne - czyli na komputerze , czy w sieci onedraiyv // /* polecam lokalne */
Teraz po kolei // jest to tylko moja praktyka z przesiadaniem się na kilku kompach na win 10 (polecam tak wykonać w kolejności )
|| ****** proponuje zrobić sobie botowalne pendrivie z 32 bity i 64 działa dużo szybciej / można ściągnąć ze stron // ja mam oba systemy na 1
1 .Przygotowanie starego systemu // pozwoli nam oszczędzić parę godz / u mnie to około 12 godz różnicy / więc chyba warto?
/* indeksowanie i kopiowanie bardzo długo trwa */ tak wiec ;
a. przenosimy wszystkie dane jakie mamy z dysku c: (systemowy ) na inny dysk
b. wywalamy wszystkie zainstalowane programy poprzez -dodaj/usuń programy
2 . Teraz możemy uaktualniając do nowej wersji ( polecam zdecydowanie pendriwie
3. Po zainstalowaniu łączymy się z internetem i aktywujemy ( chodzi o wysłanie sygnatur )
// Jeśli mamy aktywacje to są dwa wyjścia // polecam drugie
1 pracujemy na tym co już mamy
// ale musimy się liczyć z problemami *** u mnie tak było ***
2 podłączamy pendriwie z win10 i resetujemy komputer // oczywiście ustawiamy botowanie na pendriwie
i instalujmy od nowa na czysto z formatowaniem dysku c **** BARDZO WARZNA UWAGA ***
po formatowaniu usuwamy dysk c i od nowa go tworzymy // instalator doinstaluje nam partycje wymiany ** ważne dla win 64 bity
Teraz można zainstalować obojętnie jaki 32/64 w zależności ile mamy ram (32 widzi tylko 3gb ram - jeśli mamy więcej to 64)
Podczas instalacji postępujemy zgodnie z linkiem wyżej po zainstalowaniu łączymy się z Microsoftem celem aktywacji
i postępujemy zgodnie z opisem zabezpieczenia Windowsa10 z linku
I CIESZYMY SIĘ NOWA WINDĄ NA 10 PIĘTRO
**** NO NIE DO KOŃCA ****
okaże się że ** HUSTON MAMY PROBLEM ** , a mianowicie nie działają nam różne pliki i programy na innych dyskach
_ wina jest po stronie dziedziczenia plików ( właściciel to nasz stary Windows - którego już nie ma ) ale jest na to sposób
przekopiowujemy dyski z jednego na drugi jeśli któryś jest pusty to go porostu formatujemy - I JUŻ MOŻEMY W PEŁNI Z NIEGO KORZYSTAĆ *** BEZ ŻADNYCH PROBLEMÓW *** przekopiowujemy z powrotem dane na te dyski
I **** WSZYSTKO NAM DZIAŁA BEZ ŻADNYCH PROBLEMÓW ****
pozostaje nam zapatrzyć się tylko w sterowniki płyty głównej , grafiki i tym podobne ,poinstalować ulubione programy i cieszyć się bo naprawdę w porównaniu do win 7 działa około 30% szybciej
pełna operacja instalacji windowsa (2 instalacji : 1 uaktualnienia ,2 reinstalacji na czysto + sterowniki i przekopiowywania dysków ) u mnie trwa około 20 godz przy dysku 1TB podzielonym na 4 partycje ( no niestety dyski zajęte 80-90% )