mirekk36 napisał(a):
aaaa to kierunkwoskazy są do auta ? tak ? ..... a tak można sobie robić ? czy tego nie reguluje jakieś tam prawo i np na przeglądzie technicznym nie zrobią z tym porządku ???
Jeśli byłoby można to powiem że to SUPER pomysł
mega super
Regulują to przepisy że lampy muszą mieć wbity nadruk E4 0087 RL00 i moje takowe posiadają bo są to oryginalne oprawy od lamp dziennych gdyż w dotychczasowym zestawie spaliły się ledy więc wymyśliłem że użyję WS2812B
na przeglądzie nikt się nie doczepi bo:
podłączone będą zgodnie z wymogiem czyli
jak w aucie jest pozycja zapłon to świecą lampy dzienne
jak zapalisz postojowe światła to dzienne muszą zgasnąć
a dodatek jest taki że w trakcie włączenia lewego kierunkowskazu to w lewej lampi mryga kierunek ... będzie zsynchronizowany z oryginalnym kierunkowskazem a prawa lampa przygasa o 25%
dodatkowo w trakcie włączenia awaryjek są migadełka.... ala stroboskop a że jest koloru pomarańczowego i takie zgodnie z prawem można stosować bez dodatkowych uprawnień.
#ciamciak# napisał(a):
Kogoś może korcić, żeby niebieskie migacze zaprogramować
mam dodatkową funkcję strobo policyjne ....
ale program pozwala je włączyć tylko gdy w stacyjce jest ppozycja ACC bez zapłonu więc nie będzie nikogo korciło żeby w trakcie jazdy włączyć a na posotoju gdy auto jest np na parkingu a parking jest prywatny / osiedlowy / marketowy to policja mandatu nie ma prawa ci wlepić chyba że zawoła Ją właściciel posesji.
Lampy strobo policyjne są dodatkiem włączanym tylko przy ACC jednak można szybko założyć zworkę i włączać w trakcie jazdy ....
ja mogę takowych używać w momencie gdy mam pozwolenie Leśniczego na wjazd do lasu w poszukiwaniu zawodników sportowych którzy się zgubili w trakcie biegów
więc jak mam kupować za ok 500 - 1500 zł belkę kolorową to sobie użyję do tych celów lampy dzienne