Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 20 gru 2024, o 02:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 maja 2015, o 21:38 
Nowy

witajcie, jestem początkujący w C i postanowiłem napisać program, który wyświetli na 4-cyfrowym segmentowym wyświetlaczu informację z 8-elementowej tablicy. W tej tablicy mogą być cyfry, niektóre litery i niektóre znaki specjalne, w tym kropka. Mimo czterech pól wyświetlacza zdecydowałem się zastosować tablicę 8 (a nie 4) elementów, gdyż zakładam, że można do niej wrzucić tekst: "A.C.E.F.", który by wyświetlił podane litery, oraz zapalił wszystkie kropki między nimi. Cyfry, litery i znaki wyświetlają się prawidłowo. Problem mam z kropką, na którą przeznaczyłem oddzielną zmienną. Moją intencją jest utworzenie takiej zmiennej dot (tak ją nazwałem), żeby po wprowadzeniu np. "0.uP.A" miała wartość 0b00001010, co powinno oznaczać, że w drugiej i czwartej cyfrze od prawej na wyświetlaczu powinna się świecić kropka. Funkcja analizująca zmienną i wyświetlająca kropki we właściwych miejscach na podstawie zmiennej dot działa prawidłowo, jednak sama zmienna przyjmuje dziwne wartości, na przykład dla "A." zmienna ma wartość 0b11111100. Bity w zmiennej są wielokrotnie przesuwane, ale w puste miejsca powinny wskakiwać zera, nie wiem dlaczego w tej zmiennej jest tyle jedynek, skoro powinna pojawić się jedna. Proszę o pomoc.

Piny a-g wyświetlacza podłączone są odpowiednio do portu PB0-PB7
Piny A1-A4 są podłączone przez tranzystory odpowiednio do portu PC0-PC4

KOD:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Ostatnio edytowano 29 maja 2015, o 16:35 przez Lexander, łącznie edytowano 3 razy

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 maja 2015, o 10:16 
Użytkownik

Chwilowo nie widać kodu, ale z opisu problemu wynika, że tą zmienną przechowującą dane gdzie mają być wyswietlane kropki - masz zapewne zadeklarowaną jako typ ze znakiem (pewnie int8_t). W przypadku przesuwania bitowego w prawo liczby ze znakiem, w wolne miejsca będzie wpisywana taka wartość jak była w najstarszym bicie przesuwanej zmiennej. Czyli np.:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Przy przesuwaniu w lewo nie ma znaczenia czy zmienna jest int czy uint - zawsze uzupełniana jest zerami.

PostNapisane: 29 maja 2015, o 15:12 
Nowy

@janusz
ciekawe, nie wiedziałem tego wcześniej

Niemniej jednak u mnie bity są przesuwane w lewo, a jedynek jest zdecydowany nadmiar

PostNapisane: 29 maja 2015, o 16:32 
Użytkownik

Wklej proszę kod poprawnie, bo teraz, to jakaś masakra wyszła
i komu będzie się chciało to odszyfrowywać...
topic7402.html

------------------------ [ Dodano po: 31 minutach ]

Przede wszystkim zmień deklaracje, tak, jak napisał Ci Janusz17.
int8_t i int na uint8_t
Wystarczy Ci zakres 0-255.
Dopiero dalej szukaj.

PostNapisane: 29 maja 2015, o 21:44 
Nowy

Ten krok już wykonałem, wciąż nie rozumiem dziwnego zachowania tego bitu, mógłby ktoś przeanalizować ten kod ze mną? Konkretnie funkcja showNum do case 46.

PostNapisane: 30 maja 2015, o 07:54 
Użytkownik

Lexander napisał(a):
Ten krok już wykonałem, wciąż nie rozumiem dziwnego zachowania tego bitu, mógłby ktoś przeanalizować ten kod ze mną?

Kto lubi cofać się ? A jednak trzeba wrócić się do konfiguracji sprzętu ;)
język c

PostNapisane: 30 maja 2015, o 08:11 
Użytkownik

Nic dziwnego w tym nie ma, że w zmiennej dot pojawiają się dodatkowe jedynki. W funkcji showNum(int8_t liczba[8]), w pętli for następuje wielokrotne przesunięcie jedynki w zmiennej dot. Jednak dodatkowo po wybraniu "kropki" - wartość case 46 w instrukcji switch - zwiększasz dot o 1 (dot++). Zatem pojawiają sie dodatkowe jedynki w zależności od ilości kropek i pozycji na której występują, które też są przesuwane w następnych obiegach pętli for.

PostNapisane: 30 maja 2015, o 20:36 
Nowy

@up
Przecież takie jest założenie, jedynek ma być tyle, ile jest kropek. Jeżeli dana wejściowa do funkcji ma 3 kropki, to przy tych 8 przebiegach pętli powinna ona trzykrotnie inkrementować zmienną. Problem w tym, że dla jednej kropki jedynek jest 6.

Strefa czasowa: UTC + 1