Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 gru 2024, o 05:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 sie 2012, o 23:45 
Nowy

Witam,

Przymierzam się do złożenia prostej (na ile to możliwe) ładowarki do baterii li-ion (która ma zastąpić wysłużoną baterię Ni-Mh w rowerze z elektrycznym wspomaganiem jazdy).
Na początku wspomnę jeszcze tylko że w trakcie studiów (elektrotechnika) tak naprawdę tylko liznęliśmy podstawy elektroniki przez co jestem obecnie niejako skazany :) na stosowanie w projektach praktycznie tylko gotowych działających modułów wiedząc z datasheet-ów co robią ale nie zawsze jak i dlaczego :roll:

- Z instrukcji obsługi wydanej przez producenta ogniw wyczytałem że powinny one być ładowane prądem o stałej wartości (max 1C) aż do osiągnięcia napięcia 4,2V na celę, a następnie stałym napięciem aż do zaniku prądu ładowania. Bateria będzie wykonana z 7 celi połączonych szeregowo dlatego też ładowarka musi zapewnić napięcie o wartości 7x4,2 = 29,4V.

- Jako że w przypadku ładowania tak dużej ilości ogniw połączonych szeregowo istnieje możliwość przeładowania/niedoładowania poszczególnych celi w wyniku różnego stopnia ich zużycia niezbędne jest zastosowanie układu balansującego, zamierzam więc zintegrować dość często stosowany układ z czeskiej strony http://www.zajic.cz/omezovac/omezovac.htm.

- Jako źródło prądu i napięcia zamierzałem wykorzystać zasilacz ze strony http://sklep.avt.pl/p/pl/2005/impulsowy ... ntazu.html (tylko w sumie nie wiem czy to, że jest on impulsowy nie dyskwalifikuje go od razu ze względu na to, że jego przebieg wyjściowy mógłby "nałożyć się" na także impulsowy przebieg powstający w wyniku sterowania PWM (opisane niżej) zakłócając pracę wszystkiego)

- Prąd i napięcie miało by być sterowane ATmegą poprzez PWM za pomocą np mostka do silników DC jak na zestawie uruchomieniowym z tym, że o większej obciążalności prądowej lub kilku połączonych równolegle (wiem, że zamiast mostków [o ile mostki w ogóle się nadadzą] można użyć samych tranzystorów ale ich właściwy dobór i podłączenie wydaje mi się być na chwilę obecną zbyt trudne a co za tym idzie ryzykowne :D ).

- Całość miał uzupełniać wyświetlacz LCD.

I teraz pytanie, czy to ma prawo działać poprawnie? :D
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi i sugestie.

PS.
W wyniku długotrwałych przeszukiwań internetu a szczególnie pewnego forum, :D dotarłem oczywiście do co najmniej kilkunastu schematów zasilaczy sterowanych ATmegami, lecz cóż z tego, gdyż pomimo najszczerszych chęci braki wiedzy ni w ząb nie pozwalają zrozumieć sposobu ich działania a co za tym idzie napisać programu mającego sterować procesem ładowania. Jako ze skutku nie odniosły także poszukiwania gotowej ładowarki pozostała tylko własna inwencja...

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 sie 2012, o 07:55 

Polecam zapoznać się z notą AVR450 atmela http://www.atmel.com/Images/doc1659.pdf

PostNapisane: 17 sie 2012, o 10:34 
Użytkownik

Powiem tak . Układ ładowania baterii litowo jonowej jest skomplikowany to co napisałeś jest prawdą ale z uwagi na wszechobecny LIT który jest silnie trujący musisz zadbać o to aby każde ogniwo było ładowane z osobna i dodatkowo kontrolowany stan jego naładowania. W myśl zasady "łańcuch jest tak silny jak silne jest jego najsłabsze ogniwo" - jeśli będziesz ładował cały układ połączony w szereg a jedno ogniwo będzie uszkodzone może dojść do sytuacji w której bateria może się "rozlać". Drugi aspekt to sposób ładowania : Chcesz ładować układ baterii w trybie buforowym czy osobno ( odłączonym od układu który zasila bateria) ??
P.S. Każdy producent baterii Li-Ion z uwagi na to że jonem może być "cokolwiek" produkuje ładowarkę specjalnie dedykowaną do każdego rodzaju baterii.
Poza tym ładowanie prądem 1C to tzw. ładowanie szybkie i to jest dość ryzykowne w tym rodzaju baterii. Nie rozważyłeś możliwości ładowania prądem np. 0,5C ? Czy to nie będzie wystarczające ?

PostNapisane: 17 sie 2012, o 10:46 
Użytkownik

hehe poszukaj w ofercie Microchipa lub Maxima układów typu charger ... po co się męczyc są gotowe rozwiązania ... jak wrócę to zapodam ci mój schemat chargera z power pump , który lubię stosować dla pakietów LI-po i Li-Ion 3,7V ... to naprawdę proste i dobre rozwiązania a na dodatek sprawdzone

------------------------ [ Dodano po: 34 minutach ]

Obrazek

Proszę to mój ulubiony układ zasilania bateryjnego z pakietu 3,7V ładowanie przez USB spisuje się świetnie

jak chcesz na 3,3 V to patrz tu ....

Obrazek

Macie 5 kilowego karpia :P

PostNapisane: 17 sie 2012, o 14:30 
Użytkownik

hehe nie do końca doczytałem jakoś post kolegi ew z gotowych:
http://www.rcsmart.com.my/webshaper/sto ... tItem=4746

http://www.hobby-parts.com/imax-b8-lipo ... -p-23.html

lub załącznik ....

------------------------ [ Dodano po: 11 minutach ]

poszukaj też wśród ładowarek dla modelarzy :)

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 17 sie 2012, o 14:44 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

No właśnie kolego SunRiver wspierajmy polską myśl techniczną:
http://www.elprog.com.pl/polski/?strona ... rona=02/00

PostNapisane: 17 sie 2012, o 14:49 

Krauser napisał(a):

Nie, no, ładowareczka jak się patrzy, po prostu miodzo :).

PostNapisane: 17 sie 2012, o 15:21 
Użytkownik

Jeśli chcesz coś z gotowych rozwiązań, skontaktuj się z firmą BTO http://www.bto.net.pl Tam dostaniesz wszystko od porady po ściśle dopasowany sprzęt. Mają bardzo dużą wiedzę fachową i są normalni przy wystawianu faktur. Polecam, bo sam korzystałem.

PostNapisane: 17 sie 2012, o 15:38 
Użytkownik

Krauser napisał(a):

Jako że jeszcze niedawno bawiłem się w modelarstwo miałem przyjemność pracować na ładowarkach Pulsar'a (wersja 1 i 2).
Miałem nawet okazję poznać Sławka - konstruktora i właściciela firmy Elprog.

Co do Pulsar 3... nie miałem okazji używać, ale jest ona mocno rozpowszechniona zaraz za naszą zachodnią granicą (chyba bardziej niż u nas). W praktyce bije na głowę wszystkie produkty Graupnera, Robbe itd. Jest jedno ALE....
Cena też jest mocno 'zachodnia'.

Co do poprzednich wersji 1 i 2, są one naprawdę dobre, dla większości 'lataczy' zupełnie wystarczające.
Jedyny minus to brak balansera, można oczywiście zastosować zewnętrzny.

Jeżeli nie chcesz robić kosztów, proponuję poszukać za tanią ładowarką np. IMAX B6 lub jej klony. Na samym początku jej użytkowania zalecam jednak skorzystanie z menu serwisowego i dokładne ustawienie mierzonych parametrów.
IMAX B6 też używam, do LiIon i LiPo nadaje się bardzo dobrze, posiada wbudowany balanser i dobrze działające tryby pracy dla tych ogniw.
Nie polecam jej do pakietów NiCD i NiMH, z tymi jakoś nie daje rady. Podejrzewam kiepski algorytm obliczania ilości ogniw w pakiecie, i tutaj przewagę pokazuje PULSAR, który wyświetla ilość rozpoznanych ogniw i można dokonać ręcznej korekty zaraz po starcie ładowania.

Ops... a miało być krótko....

Tak na koniec.... robienie samodzielnie ładowarki przy aktulanych cenach mija się chyba z celem... no chyba że coś do jednego ogniwa...

PostNapisane: 17 sie 2012, o 15:38 
Użytkownik

A macie coś panowie coś sprawdzonego do akumulatorków nimh?

PostNapisane: 17 sie 2012, o 17:49 
Nowy

Jako że jestem modelarzem i w sezonie ładuje czasami po kilka pakietów dziennie, to potwierdzam słowa kolegi Sonixa, przy obecnych cenach ładowarek z Chin nie widzę większego sensu (oczywiście poza edukacyjnym) robić samodzielnie ładowarki. Sam używam dwóch takich ładowarek i od ponad dwóch lat mnie nie zawiodły (sklep również sprawdzony). Co do pulsara, również miałem okazję rozmawiać z Panem Sławiekiem - projektantem. Najnowszy pulsar to po prostu majstersztyk ! W środku dwa procesory jeden sygnałowy do obsługi procesu ładowania, drugi PIC do sterowania całością, łączność bluetooth z telefonem. Ale wrażenie dopiero robi moc - 1,5 KW oraz sam proces ładowania w trybie szybkim który potrafi zaoszczędzić sporo czasu (o czas ładowania do zaniku prądu ładowania) a mimo to nie powoduje nadmiernego zużywania pakietów które wcale mało nie kosztują.

PostNapisane: 17 sie 2012, o 17:52 
Nowy

Ho ho, widzę że jak mnie nie było dyskusja się rozkręciła :),
dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

rezasurmar napisał(a):
Polecam zapoznać się z notą AVR450 atmela http://www.atmel.com/Images/doc1659.pdf

Układ bardzo ciekawy (a co najważniejsze dość przejrzyście opisany) tyle że na max 15V oraz (z tego co rozumiem?) nie zawiera balansera. Tak więc napięcie za małe jak dla mnie chyba że w prosty sposób dałoby się je zwiększyć.

kidcowboy napisał(a):
[...] musisz zadbać o to aby każde ogniwo było ładowane z osobna i dodatkowo kontrolowany stan jego naładowania.

To zadanie spełnia w zasadzie balanser (ograniczenie napięciowe dla każdej celi) oraz mikrokontroler poprzez kontrolę napięcia i prądu na całej baterii. Z tego co wyczytałem w nocie Atnela dobrze jest też dorzucić pomiar temperatury.

kidcowboy napisał(a):
Chcesz ładować układ baterii w trybie buforowym czy osobno ( odłączonym od układu który zasila bateria) ??

Tylko osobno, baterię łatwo się demontuje, a poza tym lepiej nie ryzykować uwalenia elektroniki sterującej napędem roweru.

kidcowboy napisał(a):
Poza tym ładowanie prądem 1C to tzw. ładowanie szybkie i to jest dość ryzykowne w tym rodzaju baterii. Nie rozważyłeś możliwości ładowania prądem np. 0,5C ? Czy to nie będzie wystarczające ?

O 1C wspomniałem tylko jako o wartości max, w celu przedłużenia żywotności baterii zamierzałem lądować ją prądem ok 0,3C

Kolegom SunRiver i Krauser dzięki za linki,
Wspieranie Polskich konstruktorów to jak najbardziej dobry uczynek, gdyby tylko nie te ceny... ;) pulsar 3 jest droższy niż sam rowerek. W sumie najlepszym rozwiązaniem wydaje mi się IMAX. Widziałem go nawet juz wcześniej tyle że w wersji b6 (na 5 celi) i nie przyszło mi do głowy że zrobiono też wersję na więcej, możliwe więc że zdecyduję się na niego.

Jednakowoż aby nie pytać w przyszłości czy jakiś znawca tematu :) mógłby się wypowiedzieć - czy ten "układ" który opisałem w 1 poście działałby? Chodzi mi też o to czy do sterowania PWM można używać prąd/napięcie z zasilacza impulsowego?

PostNapisane: 17 sie 2012, o 19:00 

Notę AVR450 podałem jako ciekawostkę, sam swojego czasu "zaprojektowałem" sobie ładowarkę na atmedze, ale z racji potrzeby niezawodności, oraz braku sensownej obudowy do ładowania akumulatorów AA, używam praktycznie tylko BC-700. Faktycznie przy tych cenach, to ciężko by się opłacało zaprojektować swoją ładowarkę, plus materiał. Chyba, że dla własnej satysfakcji.

W nocie AVR450 jest ta zaleta, że są gotowe procedury ładowania akumulatorów.

PostNapisane: 17 sie 2012, o 21:27 
Użytkownik

:arrow: MarcinF

A ja proponuję zapoznać się z tą konstrukcją http://www.rchobby.freehost.pl/Ladowarka/Ladowarka.html, całość oparta o ATmega8, ładuje akumulatory Ni-MH, Ni-Cd, Li-Po i Li-Fe, jeśli dobrze pamiętam to opis konstrukcji najnowszej wersji był w czerwcowym EP z tego roku.

Strefa czasowa: UTC + 1