Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 lut 2025, o 15:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 kwi 2015, o 21:40 
Nowy

Witam,
Mam następujący problem, a mianowicie na wyjściu z mikrokontrolera mam jako stan wysoki 2,5V zamiast 5. Stało się tak nagle z jedną, działała a potem przestałą zacząłem sprawdzać inne. Wszystko robię na ATMEGA48PA-PU
Kod z którego korzystałem
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

I w takim wypadku na pinie PC2 mam 2,5V a powinno być 5
Jeśli dopiszę delaya to wtedy jak patrze na mierniku jest 5V w momencie gdy pin ma mieć stan wysoki. Sprawdziłem 5 Atmeg i na każdej mam ten sam problem chyba tyle wadliwych mi się nie trafiło. Dodatkowo mam kilka pytań:
1. Czy to jest normalne, że w momencie zadeklarowania w ten sposób:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

gdy sprawdzam czy jest zwarcie między pinem PC5 i PC4 to się okazuje, że jest. W momencie gdy deklaracji nie ma zwarcia też nie ma
2. W przypadku zadeklarowanych pinów mam połączenie do masy, to jest normalne?
3. Jak diagnozować czy AVR jest uszkodzony
4. Na Atmedze pisze ATMEGA48PA-PU a wykrywa mi ją mkavrcalculator jako atmege48P

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 kwi 2015, o 21:55 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Cytuj:
I w takim wypadku na pinie PC2 mam 2,5V a powinno być 5

Jak pin ma raz 5 V, a raz 0 V to średnio wychodzi 2,5 V. Jak tam podepniesz LED to będzie świecić na 50%.

Ad.1. Nie wiem co masz na myśli mówiąc zwarcie. Konfigurujesz oba piny jako wyjścia, a stanem domyślnym wyjścia jest 0 V i oba te wyjścia mają takie napięcie.
Ad.2. Tak. Teraz są wyjściami. PORTC | = (1<<PC5); ustawi tam 5 V, a PORTC & = ~(1<<PC5); z powrotem 0 V
Luknij na to: http://mirekk36.blogspot.com/2012/01/av ... stawy.html
Ad.3. Może być zbyt ciepły.
Ad.4. Jest tak, bo mają taką samą sygnaturę (zapisany przez producenta kod układu). Więcej o tym znajdziesz w poradniku Mirka

Zresztą na jego kanale masz dużo dużo więcej cennych informacji.

PostNapisane: 25 kwi 2015, o 21:58 
Użytkownik

Witaj,

Zasadnicza sprawa, zasilasz ta Atmege z czego? programatora USBASP ? U mnie gniazda USB w zależności "jak im sie chce" dają rożne napięcia - na pewno nie dają tych 5V - czasem jest 4,5V czasem poniżej 4V - czasem nawet samo dotykanie programatora zmniejsza napięcie - może to wina leciwego kompa, a moze gniazda USB tak mają?. Jak masz możliwość to sprawdź czy miernik również Ci pokazuje 2,5V gdy podepniesz jako zasilanie zwyczajny stabilizowany zasilacz 5V.

Pozatym jesli szybko zmieniasz stany pinów - bez delaya to miernik nie wyrabia i uśrednia wyniki.

Po mojemu co do drugiego zapytania, to "zwarcia" nie ma. Jesli sprawdzasz połączenie pomiedzy dwoma pinami przy włączonym zasilaniu, to pokazuję Ci ze sa połączone bo na obu wystawiony jest stan wysoki (VCC).

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

No i kolega mnie wyprzedził hehe

PostNapisane: 25 kwi 2015, o 22:28 
Nowy

Atmegowiec napisał(a):
Zasadnicza sprawa, zasilasz ta Atmege z czego? programatora USBASP ? U mnie gniazda USB w zależności "jak im sie chce" dają rożne napięcia - na pewno nie dają tych 5V - czasem jest 4,5V czasem poniżej 4V - czasem nawet samo dotykanie programatora zmniejsza napięcie - może to wina leciwego kompa, a moze gniazda USB tak mają?. Jak masz możliwość to sprawdź czy miernik również Ci pokazuje 2,5V gdy podepniesz jako zasilanie zwyczajny stabilizowany zasilacz 5V.

Tak zasilam z programatora usbasp. Niestety nie ma zasilacza stabilizowanego na 5V. Jak mierze napięcie, które podaje programator to jest od 4,96-5,02V
Atmegowiec napisał(a):
Pozatym jesli szybko zmieniasz stany pinów - bez delaya to miernik nie wyrabia i uśrednia wyniki.

Jak bym szybko zmieniał, to może i byłby to problem ale akurat tak się składa, że gdy nie zmieniam tylko ustawie któryś pin na stałe jako stan wysoki to i tak miernik pokazuje 2,5V.
Atmegowiec napisał(a):
Po mojemu co do drugiego zapytania, to "zwarcia" nie ma. Jesli sprawdzasz połączenie pomiedzy dwoma pinami przy włączonym zasilaniu, to pokazuję Ci ze sa połączone bo na obu wystawiony jest stan wysoki (VCC).

To rozumiem nawet

Teraz tak zauważyłem, jak ustawię stan wysoki nie w while tylko w main to jest na wyjściu 5V

PostNapisane: 25 kwi 2015, o 22:36 
Użytkownik

no ale Ty zmieniasz ciągle stan

język c

^= to znaczy ze zmieniasz ciagle na przeciwy... a jak niedasz delaya to Ci leca zmiany tak szybko jak pozwala procek.

PostNapisane: 26 kwi 2015, o 07:57 
Użytkownik

Pomyliły ci się operatory bitowe.
Zapamiętaj
język c

PostNapisane: 26 kwi 2015, o 18:05 
Nowy

Dzięki wielkie już się zorientowałem, że pomieszałem operatory bitowe i naprawiłem to w kodzie.

Strefa czasowa: UTC + 1