Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 lis 2024, o 19:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 mar 2015, o 07:53 
Użytkownik

Witam,

Kilka dni temu zainstalowałem sobie Eclipse Luna. W ogóle były z tym problemy, bo kilka ściągniętych wersji Eclipsa podczas próby uruchomienia zgłaszało błąd Javy. W końcu udało się zainstalować i uruchomić Eclipse Luna. Problemy zaczęły się z programatorem.

Gdy wchodzę w Eclipsie w konfigurację programatora: Project -> Properties -> AVR -> AVRDUDE, to wywala mi błąd: "The currently displayed page contains invalid values"
Można mu wymusić wyświetlenie tego okna z ustawieniami programatora klikając najpierw poniżej na "Target Hardware", a potem spowrotem na "AVR". Pojawia się okno, gdzie wybieram typ mojego programatora, a przy zamykaniu pojawia się na króciutko komunikat Javy, który udało mi się złapać Print Screenem:
Obrazek

Sorki za taka dziwną jakość, ale ledwie udało mi się ten monit z błędem złapać, bo pojawia się dosłownie na ułamek sekundy.
Myślę, ze to coś z ustawieniami javy:

Mam:
Windows 7
Java 1.8.0_40 32 bit (najnowsza)
programator; AVR Prog MKII z firmy Sibit z najnowszym firmware (LUFA140928)

Wszelkie połączenia mam dobre, bo ten programator chodzi mi pod Bascom AVR i pod WinAVR, także AVR MK Kalkulator go widzi i programuje poprawnie, problem jest tylko w Eclipse.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 mar 2015, o 09:11 
Użytkownik

Musisz w u eclipsie wybrać typ Twojego programatora. Jeśli to ten o ktorym piszesz musisz z listy wybrać USBasp.

PostNapisane: 30 mar 2015, o 12:47 
Użytkownik

masz wszystko ladnie opisane w indtrukcji http://www.sibit.pl/download/mk2/AVRPROGmkII.pdf
na stronie 32 jak zrobić zeby działało z AVRDUDE

i wybierasz AVR ISP mkII lun ISP v2 musisz sprawdzić na których sterach LibUSB ci jako co działa , powinno działać tak samo jak w MkCalku , zmień sobie w eclipse AVRDUDE na to co masz w mkcalku

czyli np. zainstaluj z mkcalka do C:/avrdude i taką ścieżkę podaj w ustawieniach eclipse

sredni napisał(a):
Jeśli to ten o ktorym piszesz musisz z listy wybrać USBasp.

niestety nie ... to nie jest USBasp i nawet nie jest podobny:P

PostNapisane: 30 mar 2015, o 13:38 
Użytkownik

Próbowałem zarówno USBASP, jak i AVR PROG MKII, jak i STK500v2 i nie działa. Instrukcję z Sibita znam, użyłem jej do wgrania najnowszej LUFy, więc mam też przestawiony na Bascom/AVRDUDE.
Działa na sterach zapodanych przez Sibita, a działa w Bascom, WinAVR i Kalkulatorze.

PostNapisane: 30 mar 2015, o 16:37 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):
czyli np. zainstaluj z mkcalka do C:/avrdude i taką ścieżkę podaj w ustawieniach eclipse

CZYTAŁEŚ TU ??

jak widzisz .... skoro działa w kalkulatorze to dokładnie tak samo musi działać w eclipse z takim samym ustawieniem, jedyna róznica jaka może być to taka że masz stare avrdude w eclipse

PostNapisane: 30 mar 2015, o 16:47 
Użytkownik

AVRDude ściągnąłem najnowsze, ale zauważyłem, że nie mogę ustawić mojego programatora dla projektu. Mignie właśnie ten błąd Javy i ustawienia nie są zapisywane, bo jak wejdę spowrotem, by ustawić programator dla projektu, to albo pisze, że okno ma niewłaściwe parametry, albo pokaże puste pole. Jak ustawie programator ponownie, znowu na ułamek sekundy pojawia się błąd Javy i ustawienia nie są zapisywane i tak w kółko. Może zamiast Luny użyć Jungo?
Inne, proponowane przez Was programatory da się ustawić, ale co z tego, jak nie pasują do tego sprzętu, który posiadam.

PostNapisane: 30 mar 2015, o 22:06 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Też mam miedzy innymi i ten programator - mam Lune z AVR Toolchain i działa - kilka dni temu od nowa instalowałem win 8 i miałem trochę problemów z uruchomieniem - ale jakoś się udało. Też czytałem instrukcje z CD - chyba pomogło przestawienie programatora. Musi migać 4 razy i migał - ale go przestawiłem na miganie 2 razy i ponownie na 4. No i zaskoczył - ale cy to było to to nie wiem. Poprzednio na win 8 działał bardzo fajnie w każdym Eklipsie

PostNapisane: 31 mar 2015, o 06:15 
Użytkownik

Ja po prostu będę musiał całego Eclipsa zainstalować jeszcze raz, tym razem skorzystam z poradnika "filmowego" p. Mirka, bo wcześniej korzystałem z tekstowego i najwyraźniej musiałem coś pominąć, albo źle skonfigurować.

Mi też programator miga 4 razy po podłączeniu i takie ustawienie jest dla Avrdude.

PostNapisane: 31 mar 2015, o 07:09 
Moderator

m@ciej napisał(a):
tym razem skorzystam z poradnika "filmowego" p. Mirka

dopiero teraz ? ;) ło matko .... to kolega lubi hardcore ;) tyle się męczyć zamiast od razu mieć wszystko w pełni działające i to NATYCHMIAST. Tylko żeby potem nie było, że kolega znowu swoim sposobem wybierze ten NAJSTARSZY (jeden z moich poradników o eclipse) to na wszelki podaję link:

http://mirekk36.blogspot.com/2014/11/av ... -luna.html

PostNapisane: 31 mar 2015, o 08:39 
Użytkownik

Tym razem Kolega miał rację. Wpadłem przypadkowo na poradnik do Eclipse Indigo z 11.2012 i np. nie pozwolił wstawić tej samej ścieżki w dwóch lokacjach gdy ustawiałem nowy Toolchain. Dzięki za linka :)

EDIT

Skorzystałem z tego poradnika i bardzo ładnie wszystko się zainstalowało, lecz programator nadal ma problemy. Porównując teksty command line, jakie są wysyłane z MKAVR Kalkulatora i z Eclipsa, zauważyłem, że w tym ostatnim brakuje frazy "-P USB", wiec dopisałem ją w Eclipsie w miejscu, gdzie p. Mirek wpisywał spowolnienie SCK dla 1MHz i po tym pojawił się błąd:

Obrazek

wydaje mi się, ze gdzieś jest blokada na granicy Java-USB.

EDIT2

Wszystko się wyjaśniło, na podstawie analizy command line'ów obu programów, okazało się, ze po moich zabiegach Eclipse dodaje "-P -P usb", czyli otwiera port dwa razy, i wyskakuje błąd, ze port już otwarty.

tak więc:

JEŚLI KORZYSTASZ Z AVR ISP MK II I PROGRAMU ECLIPSE, PRZY WSKAZYWANIU PROGRAMATORA, W POLU "OVERRIDE DEFAULT PORT (-P)", WPISZ MAŁYMI LITERAMI "usb" (bez cudzysłowów).

Strefa czasowa: UTC + 1