Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 lut 2025, o 20:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: ZLECENIE
PostNapisane: 9 sie 2012, o 13:30 
Moderator

Witam,

Tak się składa, że może się okazać iż będę potrzebował wsparcia przy pewnym projekcie. Poszukuję zatem inżyniera elektronika z bardzo dobrą znajomością projektowania obwodów, najlepiej w Eagle, oraz znajomością programowania w C. Oczywiście projekt będzie oparty o AVR ;)

Na razie chodzi o pojedyncze zlecenie, najchętniej widziałbym kogoś ze Szczecina, ale jeśli się nie uda to możemy spróbować popracować na odległość. W grę wchodziłoby przede wszystkim zaprojektowanie schematu i PCB wg wskazanych założeń odnośnie projektu, a także przynajmniej wstępne oprogramowanie, urządzenia.

Zainteresowane osoby proszę o kontakt na maila: biuro@atnel.pl lub telefon do firmy zgodnie z kontaktami podanymi na :

http://atnel.pl/kontakt.html

cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: ZLECENIE
PostNapisane: 9 sie 2012, o 14:11 

Szkoda, bo ja tylko znam dobrze altium ;).

PostNapisane: 9 sie 2012, o 14:14 
Moderator

rezasurmar napisał(a):
Szkoda, bo ja tylko znam dobrze altium ;).

No rozumiem, a Altium to niebo lepszy sofcik - ale niestety trzeba się dopasować do tego co ja posiadam, stąd taki wymóg :(

PostNapisane: 9 sie 2012, o 14:16 
Użytkownik

a damy innym szansę :)

PostNapisane: 9 sie 2012, o 14:20 

Nie wiem, czy lepszy bo nie znam praktycznie eagla, a w altium mam już trochę doświadczenia w projektowaniu i dla mnie jest bardziej intuicyjny.

PostNapisane: 9 sie 2012, o 14:22 
Moderator

rezasurmar napisał(a):
Nie wiem, czy lepszy bo nie znam praktycznie eagla, .

No to ja ci podpowiem że lepszy ;) duuużo lepszy .... Zresztą wystarczy ceny porównać, one też coś mówią ;)

PostNapisane: 9 sie 2012, o 14:26 

Tak drążąc offtopa. Altium jest świetny jeżeli brniesz w FPGA, to faktycznie jest wtedy świetne narzędzie, jeszcze z Nanoboard 3000 to już bajka ;). Ale to nie na nasze warunki bo same narzędzia kosztują naprawdę sporo, a i same wykorzystanie takich potworów po kilkaset tysięcy bramek.
Sam altium ma bardzo fajne narzędzia dla optymalizacji prowadzenia ścieżek dla FPGA itp.
Tak naprawdę każdy program jest tyle wart ile osoba go obsługująca, no i biblioteki, biblioteki, biblioteki.
Eagle ma tą zaletę, że sporo bibliotek jest dostępnych, bo są tworzone przez amatorów dla amatorów. W nowym altium wieje pustką, jeżeli chodzi o biblioteki ;). Większość dziwnych złącz itp. trzeba samemu rzeźbić od zera.

PostNapisane: 9 sie 2012, o 20:43 

Niestety chwilowo mam inne projekty na głowie, a nie lubię robić czegoś po łepkach ;).

PostNapisane: 10 sie 2012, o 15:24 
Użytkownik

Ja elektronikiem nie jestem tylko automatykiem, ale elektronika to moje hobby.
Eagle znam więcej niż dobrze, choć nie rewelacyjnie... Z programowaniem różnie to bywa - zależy od dnia ;).
Poproszę szczegóły na PW lub szopler na dżimajlu komiastym ;)

Ostatnio edytowano 12 sie 2012, o 14:10 przez szopler, łącznie edytowano 3 razy

PostNapisane: 10 sie 2012, o 21:56 
Użytkownik

Żeby poznać orzełka wystarczy jakiś mały projekt chociaż by przerysować i zrobić USBasp-a :)
Osobiście preferuję Cadstara ale jeśli ktoś ma sobie szybko edytować projekt lub ma być "powszechnie dostępny to jednak orzełek wygrywa.
Cadstar jest lepszy od Eagla ale równie dobry jak Altium tylko nie trzeba dokopywać się do ustawień :)
Ale co tu mówić wszystko zależny od rzemieślnika, a w mniejszej mierze od narzędzia
chociaż jeśli pracowała się w kliku systemach EDA to chyba nigdy nie będzie się miało obiektywnego zdania.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowano 10 sie 2012, o 22:10 przez stachu, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 10 sie 2012, o 22:01 
Użytkownik

panowie .... tu o zleceniu jest , a nie o eaglu :) bo zaraz wszyscy do LOCHU i w żelaza na ścianę ////

PostNapisane: 10 sie 2012, o 23:42 
Moderator

SunRiver napisał(a):
panowie .... tu o zleceniu jest , a nie o eaglu :) bo zaraz wszyscy do LOCHU i w żelaza na ścianę ////

Ot słusznie waćpan prawisz ;) .... o zleceniu i to nie tylko o eagla chodzi bo to pewnie drobiazg - raczej o dobrą znajomość projektowania obwodów, a narysowanie schematu i PCB to już sprawa wtórna. Nie wspomnę o napisaniu chociaż części softu ;)

PostNapisane: 11 sie 2012, o 19:21 
Moderator

GwynBleidD napisał(a):
Tu jeszcze zależy o jaki obwód i jaki soft chodzi. Jeśli chodzi o obwody, to jakieś doświadczenie jest, ale nie w analogówce... Więc mirku napisz coś więcej o wymogach.

No tak, ZDECYDOWANIE w grę będą też wchodzić jakieś - na razie nawet sam nie powiem dokładnie jakie obwody analogowe, coś na wzmacniaczach operacyjnych może itp .... Zatem trzeba mieć dobrą wiedzę od strony elektroniki analogowej, hmmm nawet nie dobrą a bardzo dobrą. Oczywiście 80% projektu to będzie cyfrówka - ale na pewno pojawi się jak mówiłem kilka do tego wejściowych czy wyjściowych obwodów do których trzeba podejść analogowo. Dlatego nie pisałem o szczegółach tylko ogólnie. Jeśli ktoś zna się tylko na cyfrówce to się nie uda tego zrealizować w pełni - a mi zależy tylko na podejściu do tematu w całości a nie w jakiejś części - sam rozumiesz pewnie. Bo nie mogę projektu podzielić na mniejsze kawałki i dać do opracowania kilku niezależnym osobom. Więc tak to wygląda.

PostNapisane: 12 sie 2012, o 09:37 
Użytkownik

...

Ostatnio edytowano 14 lis 2013, o 12:25 przez zenowi, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 12 sie 2012, o 10:00 
Moderator

zenowi napisał(a):
Czytam, przeglądam sobie ten wątek i zastanawiam się jak teraz kształci się inżynierów. Czy przestali już uczyć podstaw elektrotechniki? Jak można być oddzielnie automatykiem, oddzielnie analogowcem czy oddzielnie specjalistą od techniki cyfrowej? Dla mnie to niepojęte. Przecież dziedziny te są współistniejące i współzależne. Przenikają się do tego stopnia, że coraz trudniej je rozgraniczyć. Ja zawsze postrzegałem to jako wielką dziedzinę elektroniki. Może urodziłem się zbyt późno.

Wiesz podstawy to pewnie każdy zna, ale nie każdy musi się specjalizować w danej dziedzinie. To chyba trochę tak jak z lekarzami ;) Skąd się wzięło tyle specjalności ? A przecież nie zawsze jeden może z marszu zastąpić drugiego, ba, nawet często jeden lekarz o danej specjalności nigdy nie zastąpi innego.

Kiedyś drzewiej to było dobrze ;) był sobie w Egipcie jeden kapłan co robił za wszystkich czyli lekarza, astrologa, elektronika hyhyhyhy i czort jeszcze wie co ;)

PostNapisane: 12 sie 2012, o 14:15 

To nie jest kwestia kształcenia (jeżeli jeszcze mogę trochę offtopa zrobić). Właśnie problemem polskich uczelni jest to, że za bardzo rozdrabniają się. Chcą nauczyć wszystkiego, a nie uczą niczego tak naprawdę.
Dziedzina elektroniki jest tak szeroka i skomplikowana dziś, że nie można znać się na wszystkim.

Jak sobie wyobrażacie kogoś kto zajmuje się np. projektowaniem precyzyjnych obwodów pomiarowych, czyli zna doskonale przetworniki A/C i C/A wszelkie zależności, obciążalności źródeł itp. Błędy przetwarzania, wpływ rozmieszczenia układów na płytce na precyzję pomiarów. Zależność liniowości pomiarów zależnie od użytej technologi przetwarzania np. delta-sigma etc.
Z kimś kto projektuje systemy radiowe, gps, gprs, UMTS itd. Niby się pokrywają dziedziny, bo przetworniki są i tu i tu, ale sposób ich wykorzystania, oraz błędy przetwarzania, dokładność szybkość jest inna. W telekomunikacji jest ważniejsza szybkość działania przetworników, w pomiarach prędkości są znacznie mniejsze. Po za tym w telekomunikacji dochodzi znajomość przetwarzania sygnałów DSP, gdzie w układach pomiarowych, np. takich dynamicznych liniach ważących, które mają wydajności np. 200-300szt na minutę mimo wszystko ważniejsza jest precyzja pomiaru, bo przetworniki są stosowane max kilka MS. gdzie w telekomunikacji zaczynają się od setek MS.
Znowu inżynierowie projektujący obwody obróbki dźwięku, nie muszą się przejmować błędami przetwarzania na poziomie uV, czy szumami w większym stopniu (rząd wielkości mniej niż w pomiarach).
Podstawy jak działa tranzystor, bramki logiczne itp. to tak. Ale nie ma takiej możliwości by się znać na wszystkim. Liczy się doświadczenie praktyczne, wiele aspektów wychodzi w praktyce, to już nie czasy obwodów na tranzystorach. Prawie do każdego układu jest jakaś errata, tranzystory pochodzą z dziwnych źródeł czasem. Głupi rezystor węglowy potrafi siać. Stabilizatory potrafią wpływać na precyzję pomiaru mimo, że jak wynika z ich parametrów powinny się nadać, a praktyka pokazuje zupełnie coś innego.
Tam gdzie w grę wchodzą sygnały rzędu uV, albo częstotliwości powyżej kilku Mhz o Ghz już nie wspominając, zaczynają dziać się czasem dziwne rzeczy. ;).
Ważne zaczyna być nie tylko rozmieszczenie części na PCB, ale i prowadzenie masy, zasilania w której warstwie. Połączenie z obudową, zewnętrzne zasilanie itd.

Sam ostatnia zauważam jak mocno spadła jakość projektowania elektroniki i tu nie chodzi o trwałość, tylko niezawodność w różnych sytuacjach, wpływ temperatur ma np. bardzo wielkie znaczenie, jeżeli układ będzie kiepsko zaprojektowany to w cięższych warunkach po prostu przestanie dobrze działać.

Przepraszam za długawy wywód, ale dla mnie ktoś kto ma przed nazwiskiem mgr inż wcale nie oznacza "łepskiego" gościa, znam wielu Panów inżynierów, którzy mogą dobremu technikowi z praktyką, buty lizać. ;)

PostNapisane: 12 sie 2012, o 14:22 
Użytkownik

i to żeby tylko buty ....
widzisz "jedni piszą innym dają takie jest zbójeckie prawo ..... " (Bogdan Smoleń)

PostNapisane: 12 sie 2012, o 18:01 

Narzekacie, a nie jest tak źle, jest trochę polskich firm które naprawdę dobre rzeczy projektują i produkują :) własnymi siłami opierając się na konstruktorach wykształconych na naszych uczelniach.

PostNapisane: 12 sie 2012, o 18:02 
Użytkownik

wojtek: owszem , ale pamiętaj że są konstruktorzy i koństruktorzy :)

Strefa czasowa: UTC + 1