Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 mar 2025, o 08:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 mar 2015, o 20:46 
Nowy

Cześć!

Dzisiaj przyszły do mnie części do nauki AVR. Zabrałem się z zapałem od razu, oglądałem filmy pana Mirka więc robiłem razem z nim wszystko po kolei. Po podłączeniu avrcalculator wykrywał mi poprawnie mikrokontroler do czasu...aż postanowiłem tak jak pan Mirek pod koniec pierwszej części początków z mikrokontrolerami zaprogramować fusebity...
Również wybrałem 8 MHz i chciałem je zapisać magicznym zielonym przyciskiem. I wtedy coś się chyba popsuło bo od tej pory otrzymuję tylko komunikat:

avrdude.exe: set SCK frequency to 93750 Hz
avrdude.exe: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.
avrdude.exe: error: programm enable: target doesn't answer. 1
avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions
avrdude.exe: Device signature = 0x000000
avrdude.exe: Yikes! Invalid device signature.
avrdude.exe: Expected signature for ATMEGA8 is 1E 93 07

avrdude.exe done. Thank you.

Wiem, że błąd rc= -1 oznacza najpewniej źle podłączone zasilanie ale sprawdzałem już 3 razy, połączenia miernikiem, inne miejsce na płytce i wszystko jest okej. Weźcie proszę pod uwagę, iż jestem (póki co :D) totalnym zerem. Wiadomo, że każdy uczy się na błedach.
Proszę pomóżcie :(

P.S. Mikrokontroler to Atmega328P, montuję na płytce stykowej przez usbasp, sterowniki są aktualne wg poradnika p. Mirka.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 mar 2015, o 20:53 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Paweloot napisał(a):
Również wybrałem 8 MHz

Co dokładnie wybrałeś?
Domyślnie jest zaznaczone CKDIV8 i wewnętrzny oscylator 8 MHz. Jak zmieniłeś na zewnętrzny kwarc > 8 MHz to należy go dołączyć do procesora (wraz z kondensatorami).

PostNapisane: 12 mar 2015, o 20:59 
Nowy

Wybrałem po prostu 8 MHz po lewej, nie odznaczałem CKDIV8 i chciałem zapisać, nie wybrałem zewnętrznego oscylatora na pewno

PostNapisane: 13 mar 2015, o 01:35 
Użytkownik

Skoro masz jak piszesz ATmega328, to dlaczego program AVRDude szuka ATMEGA8? Czy posiadasz Programator AVR ATB USBASP + MkAvrCalculator z firmy ATNEL, czy jakiś inny usbasp?
Uruchom jeszcze raz MKAvrCalculator, w zakładce Programator AVR wybierz Szybki wybór programatora:USBASP i kliknij Sprawdź podłączony AVR. Powinien Ci ładnie wykryć twoją atmegę. Zmiana taktowania na 8MHz nie ma tutaj żadnego znaczenia.
Jeszcze jedno pytanie. Czy zaistalowałeś AVRDUDE tak jak w poradniku video p. Mirka? Tzn z MkAvrCalculator'a z zakładki Ustawienia, na dole Instaluj? Jeśli nie, to zrób tak i wybierz najlepiej ścieżkę docelową na dysku C:\
Zamknij i jeszcze raz uruchom program MkAvrCalculator. Teraz kliknij Sprawdź podłączony AVR.

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

Jeśli to nie pomoże. Zrób proszę kilka zdjęć Twojej płytki stykowej i połączen z usbasp, ale tak by było widać dokładnie połączenia z procesorem.
Zdjęcia dodaje się tutaj na forum za pomocą Dodaj obrazek. Wybierz pliki i wgraj obrazki. :D

PostNapisane: 13 mar 2015, o 13:55 
Nowy

Okej, problem rozwiązany. Przeniosłem mikrokontroler w inne miejsce, wszystko znów podpiąlem, trzy razy posprawdzałem miernikiem i okazało się, że na płytce linia w której był reset nie łączyła dlatego wyskakiwał błąd.
Dzięki za pomoc :)

Strefa czasowa: UTC + 1