Cytuj:
Nie no... czuję się ,,cukierkowo"
Żadnych uwag, żadnych propozycji ..
Chyba dam sobie nagrodę ;-P
Poczekaj poczekaj - zajęty byłem
Ale po kolei:
Jeszcze raz chciałem podziękować wszystkim Uczestnikom, Komentatorom, Twórcom-około-konkursowym, Sponsorom, Organizatorowi za wspaniałą zabawę, za (jak to się teraz modnie nazywa) "pozytywną energię", trochę emocji i takie tam. Wszystkimi wyprowadzeniami podpisuję się pod wszystkim co (pozytywnego) dotychczas napisano w tym temacie
Przy okazji przepraszam za sianie zamętu i głupie wygłupy Bardzo dziękuję wszystkim, którzy oddali na mnie swój głos
Dziękuję Szanownemu Jury za docenienie mojej zieleniny! Gratuluję w szczególności kolegom nagrodzonym i wyróżnionym oraz wszystkim którzy dopuścili swoje programy do... publicznej plantacji pietruszek
Dziękuję koledze
anshar'owi za przekazanie nagrody
Tak jak ogłosili koledzy Sponsorzy:
phill2k oraz
xtreme69 - chciałbym, aby obie (Skrobaczka i Licznik) pozostały w puli Pietruszkowych Konkursów! Mam nadzieję, że przysłużą się przyszłym Ogrodnikom
@
Grzegorz... - dziękuję za miłe słowa i docenienie mojej dwu-ledówki
Osobiście uważam, że jest w niej coś ślicznego
Tzn. w kodzie, bo zewnętrzne taktowanie trochę psuje efekt
Ale za to była to chyba jedyna pietruszka w konkursie, która "domyślnie" miała możliwość płynnej regulacji częstotliwości
Sugestie, przemyślenia, propozycje (luźne i czasem się wykluczające):
- wydaje mi się, że gdyby rozwiązania były przesyłane na PW (nie jawne) to być może większa ilość osób by się odważyła spróbować swoich sił - nie byłoby ryzyka, że ktoś po przejrzeniu prac konkurentów uzna że poziom jest zbyt wysoki, ew. że boi się pokazać publicznie swój kod; dodatkowo może wpłynęłoby to pozytywnie na ilość "koncepcji" - chodzi mi o to, że łatwiej jest wymyślić coś nowego nie mając żadnych wzorców/przykładów - gdy się już zobaczy inne rozwiązania to czasem ciężko "oczyścić umysł" i podejść do tematu zupełnie inaczej. Z drugiej strony - upublicznienie wyników fajnie podkręciło atmosferę i osobiście jestem zwolennikiem opcji "open source"
- uważam, że dużą zaletą konkursu były minimalne wymagania "sprzętowe" - dzięki temu praktycznie każdy mógł przystąpić do zabawy i przy tym był pozostał
- nie da się też ukryć, że lubuję się we wszelkich "podprogowych" mykach, najlepiej na styku asemblera i C więc podobało mi się, że: program konkursowy był "krótki i prosty koncepcyjnie", jednym z kryteriów było "small size" a "elementarne elementy" języka C (pętle, if, <<, >>) - były "zakazane"
- wydłużyłbym odrobinę czas ustalania szczegółów i zgłaszania prac - jakoś za szybko się to wszystko skończyło
Propozycje tematów pietruszkowych:
- najbardziej "nieczytelny" program realizujący określone zadanie (np. efekt KnightRider'a)
- interpreter BrainFuck'a na avr z komunikacją np. przez UART (UWAGA! nie ja to wymyśliłem! to jest zadanie wymyślone przez
mokrowskiego i zaproponowane w wątku dotyczącym kostki na attiny13)
- układ umożliwiający podłączenie jak największej ilości led'ów do jakiegoś małego uK (np. tiny13) i sterowanie każdą z nich niezależnie
- własna implementacja alokatora pamięci (malloc/realloc/calloc/free) z nastawieniem na minimalizację zużycia zasobów mikrokontrolera i szybkość działania