No jestem ciekaw czy sie jakieś pomysły klują w waszych umysłach
_________________ Zbuduj swój system [url=https://helion.pl/ksiazki/w-labiryncie-iot-budowanie-urzadzen-z-wykorzystaniem-ukladow-esp8266-i-esp32-andrzej-gromczynski,wlablo.htm#format/d]IOT[/url]
No no - właśnie - tzn mnie osobiście tu w Szczecinie, jeden z użytkowników naszego forum, jak tylko dostał zestaw do rączek to twierdził że od razu bierze się do roboty ... ale ciekawe czy pozostali koledzy i koleżanki pracują ?
Pożyjemy zobaczymy mam nadzieje że będzie jakaś aktywacja twórczości , bo przecież można 1000 rzeczy zrobić na ATB wystarczy tylko chcieć
Choć chyba im się nie chce -- wiesz wakacje .... lepiej na browarka do ogródka
<zobaczymy czy prowokacja się uda >
_________________ Zbuduj swój system [url=https://helion.pl/ksiazki/w-labiryncie-iot-budowanie-urzadzen-z-wykorzystaniem-ukladow-esp8266-i-esp32-andrzej-gromczynski,wlablo.htm#format/d]IOT[/url]
hehehe.... choć myślałem ze na wilczym szańcu mamy małą konferencję ... zaś mnie wyrolowali
no właśnie się zastanawiałem skąd się tam wzięła moja pabieda chyba że to M-70 Sonixa ... tak to jego ja mam kurę zamiast koguta na dachu
niooo już sie motylek nowego właściciela doczekać nie może w pudełku ciągle skrzydełka prostuje
zaiste ustrojstwo malutkie i ciekawe no ale musiałem cie wrobić w jury bo byś szans nie dał naszym młodym nieopierzonym forumowiczom
Pracujemy, pracujemy. Mimo iż jestem w tej chwili na urlopie to dwie części jakże znanej nam wszystkim książki są przy mnie i codziennie je uważnie studiuję. Mam pewien projekt w głowie i po części na ATB i mam nadzieję że do 2 września to wszystko ogarnę.
Rozumiem, że wykorzystanie ATB od Mirka (skąd inąd bardzo dobry zestaw) i eclipse jest obowiązkowym punktem regulaminu? Bo mam bardzo ciekawy projekt na Arduino w C (AS4) (kloner kart RFID Unique) i bym z miłą chęcią zaprezentował cały projekt w ramach konkursu
Rozumiem, że wykorzystanie ATB od Mirka (skąd inąd bardzo dobry zestaw) i eclipse jest obowiązkowym punktem regulaminu? Bo mam bardzo ciekawy projekt na Arduino w C (AS4) (kloner kart RFID Unique) i bym z miłą chęcią zaprezentował cały projekt w ramach konkursu
Piotrva ... zapodaj do działu DIY albo poczekaj na inny konkurs
To ja może zacznę jako pierwszy Będzie to matryca LED Zrobiłem ją już kilka miesięcy temu, ale nadszedł czas aby się nią pochwalić na tym forum
'Urządzenie' zostało podzielone na 2 części. na jednej części są tylko diody LED, oraz drivery (ULN2803 + 74HC595), tranzystory i złącze goldpin a druga cześć to płytka ATB.
Schemat:
Cała idea to przesyłanie poprzez 4 rejestry przesuwane odpowiednich bitów ) Płytka została wykonana samodzielnie (nie chciałem wydawać pieniążków na wysyłanie jej do firmy, bo to miała być płytka tylko dla zabaw. Diody miałem ze szkoły;) Na fotce poniżej widać w jaki sposób są połączone diody ;D
SOFT: Sofft oczywiście napisany w Eclipsie.. Na początku to nie miała być matryca, ale potem chciałem się sprawdzić czy dam radę. I dałem
Do wyboru mamy 2 tryby: 1) Zwyczajna matryca 2) "Tryb graficzny"
Opiszę je może pokrótce:
2) "Tryb graficzny" W trybie graficznym stworzyłem funkcję pixel(x,y), która przyjmuje wartości od 1-8 i 1-32 Po wpisaniu np. pixel(1,1) zapala nam się pierwsza dioda w pierwszym rzędzie i kolumnie Chyba nie ma więcej co opisywać. Funkcja miała służyć do generowania prostych animacji, ale niestety w tym momencie uświadomiłem sobie, że zacznę robić matrycę do wyświetlania tekstu a nie jakiś tam animacji i na tym poprzestałem P
1) "Zwyczajna matryca" Na początku musiałem 'wygenerować' czcionki. Myślałem, że z tym będzie duży problem, ale jakoś poszło Wzorowałem się datasheetem wyświetlacza HD44780 (bo nie wiedziałem jak wyglądają czionki) i każdą generowałem na pieszo. Czyli miałem kartkę i po prostu liczyłem (dodawałem) jakie piksele mają być zaświecone i tak powstawała literka/cyferka.
A)Na początku powstała funkcja void napis (char * str); która przyjmowała jako argument jakiś string;) B)Potem pomyślałem, a co gdyby chcieć wyświetlać dodatkowo jakąś zmienną (np. z czujnika temp)? Można by było to zrobić w sposób który bardzo często jest spotykany. Na początku wypisać tekst napis("w pokoju mamy"); potem jakaś funkcja itoa(); zmieniająca zmienna int z czujnika temp na stringa, czyli kolejne wywołanie: napis(ascitemp[]); i na końcu napis("Stopni C");
Ale postanowiłem się trochę pobawić (a co M32 ma dużo pamięci) i skorzystałem z nagłówka stdio.h Co umożliwiło mi np. wykorzystanie takiej funkcji: sprintf(txt,"W pokoju jest %i stopni",temperatura);
C)I przyszedł czas na pomysł 3ci:) Matryca będzie wyświetlała tekst, który nie będzie na sztywno pakowany przy programowaniu procka, ale będzie on modyfikowany kiedy chcemy;) No to w jaki sposób to zrobić? Ano RS'em i używając EEPROM
Jak to działa? Dołożyłem dodatkowy przycisk, gdy włączamy nasza matrycę i przycisk jest kliknięty przechodzimy do 'trybu serwisowego' gdzie możemy wpisywać sobie nasz tekst.
Na ekran komputera(ale nie tylko, o tym poniżej) Printuje się 'MENU' 1.PODGLAD AGTUALNEGO TEKSTU 2.ZAPIS NOWEGO TEKSTU
Po wybraniu 1 na klawiaturze i kliknięciu enter dostajemy na terminal nasz tekst Po wybraniu 2 definujemy nowy tekst:)
Na tym cała zabawa się skończyła ale do czasu..... Na blogu zobaczyłem KURS PROGRAMOWANIA W ANDROIDZIELINK
I dzięki temu, można w łatwy sposób napisać obsługę matrycy przez bluetootha (no oczywiście trzeba się zaopatrzyć w ATB-BTMLINK
PROGRAM: Program nie jest dobry (znaczy się działa, ale nie tak jak powinno się pisać programy) Co jest największym 'błędem'? Obsługa matrycy w przerwaniu..... Wiem, że tak się robić nie powinno, ale na początku wziąłem sobie kalkulator i zacząłem liczyć wszystkie czasy.. I dopiero po tym, gdy upewniłem się, że nic nie powinno i nic nie może się stać zdecydowałem się obsługi w przerwaniu.. Wiem, że to mnie nie usprawiedliwia i pewnie za to mi się dostanie, ale co tam. Tak napisałem i jestem świadom tego, że da się to zrobić na pewno lepiej i jestm świadom, że zrobiłem źle:)
hmmm no no no , ale ta elektroda życzę powodzenia konkurs trwa
"System sterowania i kontroli" ale zwał jak zwał Program napisany w Eclipse. Na płycie manipulatora mamy mega32 a w samej centrali 644pa. Transmisja na rs485 ale żeby była możliwa jednoczesna w obie strony mamy oddzielny układ nadawczy i odbiorczy (po 2 maxy485). Komunikacja z modułem wykonawczym z 8 triakami poprzez I2C (na płycie modułu mamy ekspander mcp23008) układ detekcji zera sieci do wykrywania czy jest zasilanie sieciowe czy awaryjne z aku. Powiadamianie SMS'em o alarmie + raporty SMS z różnymi parametrami o zaprogramowanej godzinie. Kilka DS18B20, czytnik iButton, graficzne menu (KS0108) w manipulatorze, dodatkowe informacje na HD44780 na płycie głównej, możliwość podpięcia czujek konwencjonalnych oraz z rezystorami parametrycznymi, czujnik zmierzchu, czujnik listu w skrzynce pocztowej (bariera IR), sterowanie sygnalizatorem akusto-optycznym na 12V, klawiatura matrycowa w manipulatorze do obsługi całego systemu, RTC z podtrzymaniem bateryjnym. Wszystkie wejścia na płycie głównej centrali zostały zabezpieczone transoptorami a gdzie nie było to możliwe mamy obcinacze diodowe.
Całość zrobiona na elementach THT gdyż przy uszkodzeniu łatwiej mi się je wymienia
Prototyp wykonany na ATB v1.01. Na zdjęciu widać klawiaturę matrycową, czytnik iButton, moduł z triakami w wersji beta itp
Gotowa płyta manipulatora:
Front manipulatora:
Moduł z triakami (do sterowania oświetleniem, roletami i dzwonkiem do drzwi):
Płyta główna w obudowie + zasilacz + aku. Brakuje jeszcze podłączonej komórki (wszystkie fotki pochodzą jeszcze z testów całości):
Całość była robiona tak żeby spełniała PN dotyczące systemów sygnalizacji włamania i napadu oraz odpowiednie normy związane z urządzeniami pracującymi z zasilaniem 230V (odstępy pomiędzy ścieżkami itp).
Nie wiem czy o czymś nie zapomniałem bo ogólnie jest tego dosyć dużo. Program wymaga jeszcze kilku poprawek bo błędy jak zwykle wychodzą w praniu.
Płytka PCB z centrali ma z tego co pamiętam 220x160mm (łącznie coś około 470otworów ) natomiast płyta manipulatora 120x150mm.
W razie potrzeby mogę podesłać więcej zdjęć.
PS. Nie wiem czemu, ale raz mi się tutaj zdjęcia ładują, a raz nie
Ostatnio edytowano 3 wrz 2012, o 00:19 przez fourier, łącznie edytowano 1 raz
osa1313 nie wymiękaj - pokazuj swój projekt .... a jak widzisz - takie konkursy i przedstawiane projekty to także fajna inspiracja dla każdego kto tu później zagląda
osa1313 nie wymiękaj - pokazuj swój projekt .... a jak widzisz - takie konkursy i przedstawiane projekty to także fajna inspiracja dla każdego kto tu później zagląda
Projekt dopiero w 75% ale i tak nie zdążę go dokończyć.
Oj no to byłaby wielka szkoda bo bardzo fajnie jest widzieć jakie postępy robią początkujące osoby na naszym forum .... a pomyśl sobie jak sam np za rok, gdy wrzucisz kolejny projekt - będziesz się uśmiechał pod nosem widząc swój pierwszy projekt sprzed roku
Zobaczę wyniki 23/08/12 z testów, i zobaczymy bo jak na razie to cały czas uczę się zwykłej elektroniki bo dla mnie początkującego elektronika i C od Grudnia to zrobiłem mega postępy, nie wiedząc kompletnie nic. Jak mi się uda dokończyć projekt to udostępnię w dziale DIY jakby coś
Sluchajcie ze tak sie wtrace. 1 punkt regulaminu - program napisany w C. Ja tu nie widze ani szanowna komisja programu. Wydaje mi sie ze 1pkt regulaminu mowi ze jednak nalezy ten program pokazac. Jesli sie myle to niech mnie szanowna komisja wyprowadzi z bledu . Oczywiscie sprawa wiadoma ze nalezy zastrzec kto chce kto znie ze mozna korzystac z kodow albo nie w zaleznosci od upodobania autora. Jak narazie kolega xamrex spelnia wszelkie wymogi
Paczka z programem będzie dostępna dla Komisji. Nie chcę go tutaj udostępniać podobnie jak jest zasada, że nie udostępniamy na forum materiałów z książki.
Zapomniałem napisać wcześniej- jest to mój pierwszy projekt na uC
@Osa1313 Jeżeli będziesz potrzebował z czymś pomocy to pisz
Ostatnio edytowano 11 sie 2012, o 11:14 przez fourier, łącznie edytowano 2 razy
no no widzę że będzie trudna sprawa .... możliwe że będzie trzeba zrobić drugie miejsce
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości