Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 gru 2024, o 11:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 lut 2015, o 15:39 
Użytkownik

Witam, mam dziwny problem bo od jakiegoś czasu mój programator z procesorów które posiadam czyli: atmega8, atmega32, attiny13, attiny2313 widzi tylko Atmege8 :?

Jest to może śmieszne ale podłączałem już dziesiątki razy procesory więc nie jestem w tym zielony... Mam kilka projektów z kontrolerami i od jakiegoś czasu nagle programator nie chce mi ich wykrywać, a przecież są to projekty ukończone, nic w nich nie dłubałem a nagle przestało działać. Zaczynało mnie to zastanawiać bo no tak nagle wszystko? Z kolei Atmege8 bardzo dobrze wykrywa...

Podłączyłem sobie przed chwilą kabelkami na płytce stykowej Atmege8, wykryło wszystko działa. Nawet zaskoczyło mnie że nawet wykryje bez podłączonego AVCC i GND, kiedy zasilam poprzez port USB z programatora.

Ale, następnie podłączyłem Attiny2313 i nie działa! Nie robię błędów w połączeniach to na pewno, wszystko jest prawidłowo tym bardziej że przed tym podłączałem Atmege8 identycznie. Do procesora jest również podłączony kwarc, co eliminuje opcje "zablokowania" procesora. Napięcie na VCC jest oczywiście poprawne 5V.

Załączam zdjęcie, widać tam że wszystko jest OK.

Reinstalowałem AVRDUDE z MkAVRCalculator który również usunąłem i jeszcze raz ściągnąłem na nowo... Ale nie działa.

Obrazek

Proszę o pomoc.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 lut 2015, o 15:43 
Użytkownik

Nie masz kondensatorów przy kwarcu - tak na szybko

PostNapisane: 22 lut 2015, o 16:05 
Użytkownik

Bez kondensatorow dla sprawdzenia czy smiga moze byc. Natomiast ja bym sie przyczepil do samego programatora a raczej tool chain itp sprawdzil eclipsa albo jeszcze jave czy jest aktualna a moze poprostu sie wysypala.

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 22 lut 2015, o 16:27 

1. Ten kwarc wiszący na przewodach definitywnie do poprawy jeżeli ma w czymś pomagać.
2. Kondensatory przy kwarcu raz, na zasilaniu dwa.
3. "Programator nie chce wykrywać" - sprecyzuj.
4. Masz jakiś "świeży" procek do sprawdzenia?
4. @majster toolchain, eclipse i java mają raczej niewiele wspólnego z AVRDUDE.

PostNapisane: 22 lut 2015, o 16:59 
Użytkownik

Kwarc jest tylko w razie czego gdyby procesor miał fusy ustawione na zewnętrzny kwarc, a działa bo sprawdzałem przy atmedze8 - specjalnie ją zablokowałem i przy kwarcu ruszyła także jest ok.

Chcę jedynie wykryć procesor przez MkAvrCalculator. Kondensatory owszem są niezbędne jednak przy zwykłym sprawdzeniu czy aby wszystko jest poprawnie podłączone to myślę że można je sobie darować. Podobnie jak Mirek na pierwszej lekcji bez żadnych kondensatorów a wszystko było ok.

A świeży procesor właśnie tak mam, zdążyłem kupić nowe bo myślałem że uszkodzone jednak to nie to :| mam dwie sztuki Atmegi32 i Attiny2313, wszystkie niestety nie działają.

Odinstalowałem jave, zainstalowałem jeszcze raz ale nie pomogło.

Zastanawia mnie dlaczego akurat Atmega8 jest ok :P

A programator nie chce wykrywać, to chodzi mi o to że klikam "Sprawdź podłączony AVR" i dostaję znany wszystkim komunikat:

avrdude.exe: set SCK frequency to 187500 Hz
avrdude.exe: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.
avrdude.exe: error: programm enable: target doesn't answer. 1
avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions
avrdude.exe: Device signature = 0x000000
avrdude.exe: Yikes! Invalid device signature.
avrdude.exe: Expected signature for ATMEGA8 is 1E 93 07

avrdude.exe done. Thank you.

Compiled special for http://forum.atnel.pl (v5.11.1)

Na jednym z filmików Mirka jest to spowodowane:

1. Złe podłączenia ISP
2. Złe zasilanie
3. Nieprawidłowe taktowanie

Niestety każdy z tych warunków mam spełniony a nadal rc = -1 :P

PostNapisane: 22 lut 2015, o 17:15 
Użytkownik

Na pewno masz prawidłowe taktowanie?
Jaki masz programator, używasz slow SCK, lub programowo -B? - dla nowych mikrokontrolerów.

Pozdrawiam!

PostNapisane: 22 lut 2015, o 18:01 
Użytkownik

Programator mam taki bez żadnych zworek, z nim nigdy żadnych problemów nie było zawsze wykrywał każdego AVRa.
Jeśli chodzi o taktowanie to no jest kwarc... więc to nie problem.
Jeszcze sprawdzę z zewnętrznym zasilaniem chociaż to też raczej nie pomoże.

PostNapisane: 22 lut 2015, o 18:09 
Użytkownik

Jeśli masz nowy mikrokontroler musisz przełączyć się w programie na 1Mhz i ustawić na fusbitach np. 8Mhz.
Nowe mikrokontrolery mają domyślnie taktowanie ustawione na 1Mhz. I jeśli próbujesz go zaprogramować z inna częstotliwością to zawsze pojawi się taki błąd.

Pozdrawiam!

PostNapisane: 22 lut 2015, o 18:33 
Użytkownik

hmm no tak. Tylko żeby zmienić mu taktowanie 1Mhz, muszę go najpierw odczytać w MkAvrCalculator, i później zmienić na 8Mhz :) A ja niestety nie mogę go odczytać w MkAvrCalculatorze :P nie wiem czy formata komputera nie zrobić :?

OK denerwuje mnie to już ileż można z takim czymś, :shock: zrobię format i pewnie wszystko będzie ok.

PostNapisane: 22 lut 2015, o 23:46 
Użytkownik

Jestem po wgraniu wszystkiego na czysto, z poradnikami wgrałem przy okazji nowego Eclipse Luna, wszystko poszło ok jednak nadal ten sam błąd :shock: sprawdzałem znów połączenia, zwarcia, napięcie... Wszystko jest bardzo dobrze, jest kwarc...
I co ja mam tu zrobić?? Jeszcze muszę sprawdzić na innym komputerze czy ten sam problem będzie :( jeśli tak, to chyba coś w połączeniach jednak lub taktowanie albo zasilanie? Masakra po prostu problem bez wyjścia :cry:

EDIT:

Znalazłem na elektroda.pl zupełnie podobny problem do mojego:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2265877.html

Tak samo próbuje na Attiny2313(czy Atmedze32) i nie odczytuje mi procesora, a z kolei Atmege8 czyta... Okazało się że w tamtym przypadku był jednak problem z połączeniami.

Tylko że ja badam połączenia w ten sposób że miernikiem dotykam wyprowadzeń programatora, oraz bezpośrednio nóżek Attiny! Nie sprawdzam gdzieś na płytce stykowej tylko bezpośrednio na programatorze i kontrolerze. I wszystko jest poprawnie są przejścia prądu oraz żadnych zwarć... Także, nie ogarniam niestety.

PostNapisane: 23 lut 2015, o 00:11 
Użytkownik

Jeśli masz możliwość,sprawdź te pozostałe procki innym programatorem.

PostNapisane: 23 lut 2015, o 17:37 
Użytkownik

Posprawdzałem dzisiaj z ciekawości inne Atmegi8 które miałem w szufladce, a było ich 4 i jestem w szoku bo żadna nie działa!!!!
Jakaś masakra bo mój programator chyba upodobał sobie tylko jedną Atmege8 :) sprawdzałem je na gotowym module do Atmegi8 który działa w 100%, zresztą ta jedyna Atmega8 chodzi na tym module jak i płytce stykowej to bez różnicy.

Jednak, czy to możliwe że mam uszkodzone wszystkie procesory??? To jest jakieś śmieszne jak dla mnie, nikt chyba nie miał jeszcze takiego problemu żeby programator programował tylko jeden AVR :P

Dzisiaj sprawdzę to na innym komputerze ale wierzyć mi się nie chce że wszystkie kontrolery nagle się zepsuły. :?

PostNapisane: 24 lut 2015, o 09:48 
Użytkownik

Nie masz przypadkiem w MKAVRkalkulator, w zakładce ustawienia wyłączone polecenie: "włącz Auto SCK"?
Oraz w zakładce "programator AVR" załączone polecenie "additional option -b"?

Pozdrawiam!

PostNapisane: 24 lut 2015, o 14:32 
Użytkownik

W MkAVRcalculator wszystko mam dobrze ustawione.
Sprawdzałem wczoraj na innym laptopie, i ten sam problem program widzi tylko jedną Atmege8. Jednak raczej nie jest to wina uszkodzonych kontrolerów, gdyż zakupiłem dzisiaj nową Atmege32 i ten sam błąd... Obstawiam że jednak rozsypał mi się programator bo innych możliwości już raczej nie ma...

PostNapisane: 24 lut 2015, o 14:43 

Strzelam, że ta "jedyna" atmega (która działa) ma zmienione taktowanie i nie wymaga zwalniania transmisji przy programowaniu. Cała reszta chodzi na domyślnym 1MHz i dlatego nie działa. W zepsuty programator, który zafiksował się na konkretnej Atmedze osobiście nie uwierzę ;)

PostNapisane: 25 lut 2015, o 11:30 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Chyba nie ma podciągniętego resetu procka do vcc np przez rezystor 10kom.

PostNapisane: 25 lut 2015, o 12:24 
Użytkownik

wwojtek napisał(a):
W zepsuty programator, który zafiksował się na konkretnej Atmedze osobiście nie uwierzę ;)

Ja do końca też nie wierzę w programator ,ale... choć elektronika to nie magia, to czasem dzieją się różne dziwne rzeczy.
Tak na marginesie,to jakoś dziwnie ten temat się ciągnie,nie wspominając już o samym przypadku jaki spotkał kolegę miccaldo

PostNapisane: 27 lut 2015, o 14:51 
Użytkownik

Zmieniłem programator i wszystko jest ok. A że tamten programuje jedną atmege8 to jest nie pojęte dla mnie, ale już nie ważne.

Strefa czasowa: UTC + 1