Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 gru 2024, o 12:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 lut 2015, o 10:58 
Użytkownik

Witam,

Mam już co prawda chiński programator USBASP, ale jakoś nie mogę zmusić go do poprawnego działania. Niby wykrywa go avrdude, ale dostaję komunikat o aktualizacji firmware, czego nie mam możliwości dokonać. Inna sprawa to to, że programator nie chce współpracować z Atmel Studio (chcę korzystać z tego programu, gdyż na uczelni się z niego korzysta, ale możliwe, że przesiądę się później na Eclipse).

Czy warto kupić klon MKII AVR? Znalazłem aukcję (http://allegro.pl/programator-mkii-avr- ... 15845.html), gdzie jest on wystawiony dosyć tanio (a jest to dla mnie dosyć ważne, aby zbyty wiele nie wydać).

Co jest tak na prawdę lepsze: klon MKII AVR czy USBASP z Atnela? Wg mnie główną zaletą MKII jest wspieranie go przez Atmel Studio, z USBASP są problemy. Czy możecie mi coś doradzić?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 11:02 
Użytkownik

Zawsze to klon :)
Ja to bym polecił to http://sklep.atnel.pl/pl/p/Programator- ... culator/39
cena co prawda troszkę większa ale za to programator niezawodny i pełne wparcie techniczne posiada :D

PostNapisane: 20 lut 2015, o 11:15 
Użytkownik

Wiem, że klon, ale wydaje mi się, że to nie ma znaczenia. Ważna jest dla mnie cena i chciałbym się dowiedzieć co sądzicie o tym MKII z allegro. Czy warto go kupić? Czy taki programator dobrze współpracuje z Eclipse? Czy można go używać z mkAVRCalculatorem?

PostNapisane: 20 lut 2015, o 11:29 

Ja też się już z klonów wyleczyłem. Wieczne problemy z stabilnością.

Jeżeli do samych AVRów to USBASP, a do małych tinek i ATXów to ktoś tu polecał kiedyś coś oryginalnego z atmela, ale ja już nie pamiętam. Sam używam też AVR-Dragon.

PostNapisane: 20 lut 2015, o 11:30 
Użytkownik

Loreno napisał(a):
Czy taki programator dobrze współpracuje z Eclipse? Czy można go używać z mkAVRCalculatorem?
w Eclipse programator ten powinien działać bez problemow.
Tak można go używać z mkAVRCalculatorem.
Co to tego czy warto kupić, cena mówi że tak ale zadzwoń do sprzedającego i dopytaj jak wygląda u nich wsparcie techniczne. By nie okazało się, że jak kupisz i będzie problem to nie udzielą pomocy tak jak to robią co niektórzy.

PostNapisane: 20 lut 2015, o 11:38 
Użytkownik

Napisałem już do nich maila w tej sprawie. Czekam na odpowiedź.

Czy mógłbyś kolego powiedzieć o co chodzi z tą stabilnością? Co jest nie tak?

PostNapisane: 20 lut 2015, o 11:47 

Jak ci nie zależy na PDI to weź programator z Atnel, miałem go jakiś czas i nie było problemu. Jak zależy ci jednak na możliwości programowania xmeg i niezawodności to najlepiej kup ORYGINAŁ https://seguro.pl/sklep/?zobacz=4595 (ale cena pewnie ci nie będzie odpowiadać) - klon może być ale tak jak ci napisali wyżej utwierdź się co do wsparcia technicznego.

PostNapisane: 20 lut 2015, o 11:57 

wojtek napisał(a):
ORYGINAŁ https://seguro.pl/sklep/?zobacz=4595 (ale cena pewnie ci nie będzie odpowiadać)

Dokładnie o tym mówiłem, jest najbardziej uniwersalny.

Co do stabilności, po prostu wiele podrób, made in china, działa zależnie od stopnia nasłonecznienia wschodniej strony tatr ;). Czyli na zasadzie nie znasz dnia ani godziny, o braku wsparcia nie wspominając.

Mnie USBASP made in Atnel, jeszcze nigdy nie zawiódł, Podobnie AVR-Dragon.

PostNapisane: 20 lut 2015, o 12:02 
Użytkownik

Z tego co wiem, to ten klon jest polskiej produkcji. Sprzedawca odpisał, że zapewnia wsparcie techniczne, daje instrukcje i podał mi nawet numer telefonu, aby dzwonić w razie problemów.

PostNapisane: 20 lut 2015, o 12:11 

W takim razie, kupuj, skoro jest wsparcie to nie masz się czego obawiać. Przynajmniej jak sprzedawca jest uczciwy.

Oczywiście do mkAVRcalkulator musisz mieć licencje.

PostNapisane: 20 lut 2015, o 12:20 
Użytkownik

W takim razie prawdopodobnie kupię. Zapytam jeszcze trochę poza tematem: Mam Atmega16A i ATMega168A. Który z tych mikrokontrolerów użyć do nauki? Nie za bardzo rozumiem jeszcze noty katalogowe i nie wiem, któy z nich jest "ciekawszy" dla początkującego.

PostNapisane: 20 lut 2015, o 12:28 
Użytkownik

Witam

Według mnie to każdy jest ciekaw dla początkującego. ATmega168A ma trochę więcej funkcji, ATmega16A jest troszkę starsza. Wystarczy wyszukać sobie noty katalogowe tych mikrokontrolerów i na drugiej stronie masz ich symbole i alternatywne funkcję dla poszczególnych pinów. Atmega168A ma ich trochę więcej, co może być zarazem pomocne, a zarazem może utrudniać naukę. Pamiętaj że zawsze możesz liczyć na naszą pomoc. Pytanie czy posiadasz pełną wersję programu mkAVRCalculator gdyż żaden nie jest obsługiwany w wersji darmowej.

Pozdrawiam
Elektronik

PostNapisane: 20 lut 2015, o 12:40 
Użytkownik

Programu nie posiadam, ale możliwe, że kupię go "na spółkę" ze znajomym (czy jest możliwe, aby korzystać z niego na dwóch komputerach)?

PostNapisane: 20 lut 2015, o 14:15 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Loreno napisał(a):
czy jest możliwe, aby korzystać z niego na dwóch komputerach)?

Nie sądzę, ale na 100% musiałby się wypowiedzieć nasz guru ;-)

PostNapisane: 20 lut 2015, o 15:59 
Moderator

Loreno napisał(a):
Programu nie posiadam, ale możliwe, że kupię go "na spółkę" ze znajomym (czy jest możliwe, aby korzystać z niego na dwóch komputerach)?

rozumiem, że z windowsem albo innymi programami też tak robisz ? no tak kupić w dziesięciu to wyjdzie tanio ..., a najlepiej zebrać 90 osób wtedy każdy zapłaci po 50 groszy ...

ale o ile porównać sobie cenę systemu MS Windows z ceną MkAvrCalculatora - i wziąwszy pod uwagę możliwości licencyjne jakie daje MkAvrCalculator no to przepraszam ale już samo takie pytanie jest nie na miejscu na tym forum przynajmniej ....

PostNapisane: 20 lut 2015, o 17:02 
Użytkownik

Chciałem się po prostu dowiedzieć, teraz już wiem.

Dzięki za pomoc, wymieniłem kilka maili ze sprzedawcą i wygląda na to, że chyba programator jest dobrej jakości.

PostNapisane: 20 lut 2015, o 18:28 
Użytkownik

Elementy ma standardowe procek AT90USB162, bufor gtl2003, stabilizator 3,3V, cena niezła jakbym wcześniej nie zrobił to taki gotowiec wychodzi taniej i na pewno bym się skusił niż zrobić (elementy,pcb) .

Strefa czasowa: UTC + 1