Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 lis 2024, o 22:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 688 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna strona

Jak oceniasz przydatność "Eclipse Gadget"
Bardzo przydatny gadżet 73%  73%  [ 240 ]
Średnio przydatny program 10%  10%  [ 34 ]
Nie mam zdania 7%  7%  [ 23 ]
Kompletnie bez sensu skoro wszystko jest w samym eclipse 6%  6%  [ 19 ]
U mnie program w ogóle nie działa 4%  4%  [ 13 ]
Liczba głosów : 329
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 lis 2014, o 17:29 
Użytkownik

Ciekawą opcją byłoby automatyczne włączanie przez Gadget opcji Paraller Build (C/C++ --> New C/C++ Project Wizard --> Behavior).
Dla starszych/już istniejących projektów trzeba włączać indywidualnie (Project Properties --> C/C++ --> Behavior) - jednak znacznie przyśpiesza to kompilację, a podejrzewam że niewiele osób wie o tej opcji ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 lis 2014, o 20:28 
Użytkownik

hmm.... a ja tu katuję oleda SPI z MCP2210 ... może się uda wykopać info z gadgeta na OLEDA przez USB :P

PostNapisane: 31 sty 2015, o 20:52 
Użytkownik

Witam,
przylazłem tu aby pochwalić się znalezionym ... czymś ;) być może zostanie to uznane za bug :)

w skrócie:
gadget ma problem z pracą z workspace'em w przypadku polskich liter wewnątrz ścieżki

opis dłuższy:
zacząłem pracę z Greenbookiem, i ściągnąłem całą zawartość z płyty na kompa, a ponieważ jestem leniem ustawiłem workspace na folder "...\greenbook\ECLIPSE plus KODY ŹRÓDŁOWE DO KSIĄŻKI\KODY ŻRÓDŁOWE\workspace" - wiadomo leń wygrał no i niestety ale gadget nie działał poprawnie poniżej screen z próby skonfigurowania workspace'a

Obrazek

W ogóle w przypadku tego typu ścieżki cały program milczy podczas buildowania projektów.
Problem nie jest uciążliwy oczywiście bo wystarczy wywalić polskie znaki z nazwy (które i tak nie powinny się tam znaleźć) ale fajnie byłoby chociaż aby taki zdziwiony łosioł jak ja dostał komunikat błędu "wywal polskie znaki ze ścieżki" albo coś podobnego

W ogóle to baaardzo dziękuję Ci za Twoją pracę Mirku bardzo fajne poradniki chociaż długie ;)

P.S. przeczytałem sobie także trochę ostatnich postów z tej strony i mam pewną sugestię dotyczącą AVG.
Mi osobiście samo AVG nic nie daje, ale myślę, że jest jedna z opcji, która dawała by wielką moc tego narzędzia.
np. dzisiaj szukałem informacji o gadget'ie i wiedziałem o tym, że gdzieś w którymś poradniku mówiłeś o tym jak konfigurować workspace za pomocą tego programiku. Właśnie szukanie go zajeło mi pewnie z 30 min może 1h, oszczędziłbym ten czas gdyby w AVG był lepiej otagowany materiał. Widziałem jak na forum w temacie odnośnie startu z eclipse Luna napisałeś komuś coś w stylu "masz dokładnie pokazane jak używać konfiguracji w gadgetie w poradniku od 29:00" tak samo w innym miejscu pisałeś o tym jak dobre jest obejrzenie poradników odnośnie wifi aby lepiej zrozumieć komunikacje choćby UART oraz jak rozwiązać problem ze stringami (jeśli pamięć mnie nie myli) i właśnie tego typu tagi uważam, że byłby genialne :) Dzięki temu mógłbym z poradników wyciągać to co mi jest potrzebne. Ja to widzę tak, że pod filmem masz otagowany "spis treści" mniej więcej o czym mówisz i "link" do momentu startu tej części dzięki temu znalezienie różnych informacji byłoby o niebo prostsze. W dodatku rzeczy, których szukamy mamy w tagach. Czyli wybierając np. "eclipse gadget" otrzymujemy wszystkie filmy w których mówiłeś o możliwościach tego programu lub uczyłeś jak go używać a pod otwartym filmem na "spisie treści" byłyby również podświetlone lub zaznaczone te dotyczące wybranego taga. W tym przypadku w tagu "eclipse gadget" znajduje się film który dotyczy bezpośrednio tego programu a konkretnie jego pierwszych wersji.
Daje to także dodatkowe możliwości przy powrótnym oglądaniu poradnika jak szukamy konkretnej informacji. W skrócie daje to ogrom możliwości.

Na 100% myślisz sobie jak bardzo jest to pracochłonne aby to zrobić i tutaj jest kolejna propozycja - Mirku bardzo często wspominasz jak bardzo wspaniałą masz społeczność i mógłbyś ich (nas ;) ) wykorzystać do otagowywania Twoich poradników;) Jest wiele osób, które nie są w stanie lub nie chcą wspomóc Cię materialnie poprzez zakupy w Twoim sklepie, ale chętnie poświęcą jakiś tam czas na zrobienie tych tagów podczas oglądania Twoich poradników które i tak będą oglądać. A im lepiej to będzie otagowane to mniej ludzi będzie się zniechęcać poprzez wrażenie chaosu czy przytłoczenia - sam takie miałem kiedy szukałem poradników na Twoim blogu, ale nie tych najnowszych i nie tych najstarszych, a im więcej klientów tym więcej klientów ;).

Wszystkie dane o zaznaczonych tagach musiałyby być przesłane na serwer a następnie jakoś wstępnie analizowane (lub nie) i wysyłane z powrotem do użytkowników "potomnych" i pewnie najpierw byłaby opcja przy danym tagu "czy ten fragment jest dobrze otagowany? " z jakimś ptaszkiem i krzyżykiem. A po iluś tam pozytywnych ocenach danego tagu zostałby on uznany za pewny(wszystko automatycznie)

P.P.S W sumie troszkę mi się rozwlekł ten tekst i prawdopodobnie powinienem go umieścić w temacie AVG, ale już trudno. Mam nadzieję że widzisz siłę tego rozwiązania o którym się rozpisałem, jeśli coś jest niezrozumiałe bo za bardzo zagmatwałem chętnie wytłumaczę. Jeśli w ogóle w jakiś sposób mogę pomóc przy tworzeniu tego rozwiązania to również bardzo proszę o kontakt. Chciałbym żeby coś takiego powstało i będę na pewno z tego korzystał więc sam chętnie przyłożę do tego łapę ;)

Troszkę długi ten pierwszy post mi wyszedł :P

PostNapisane: 31 sty 2015, o 22:02 
Moderator

rekon napisał(a):
gadget ma problem z pracą z workspace'em w przypadku polskich liter wewnątrz ścieżki

Sorki ale to nie jest żaden BUG, tak ma być i tak będzie .... w ogóle nie będę tego zmieniał. Kolega pewnie nie zauważył chyba już milionów postów nawet TYLKO na tym forum - że programiści muszą być nieco bardziej świadomi niż zwykli użytkownicy komputera, którzy korzystają tylko z internetu .... i nie można używać polskich ogonków w takich przypadkach a najlepiej także nie używać spacji. Więc niestety zgłoszenie nie uzasadnione i nie przyjęte. Oczywiście nie mówię tego złośliwie czy coś - zwracam ci tylko uwagę - NIE UŻYWAJ NIGDY polskich ogonków w takich folderach ok?

Cytuj:
Na 100% myślisz sobie jak bardzo jest to pracochłonne aby to zrobić i tutaj jest kolejna propozycja - Mirku bardzo często wspominasz jak bardzo wspaniałą masz społeczność i mógłbyś ich (nas ) wykorzystać do otagowywania Twoich poradników;)

o tym też była mowa i duże chęci - i jak na razie nic z tego nie wyszło poza pisaniem na forum ;) w związku z tym AVG jest jakie jest - ja nie jestem w stanie jeszcze zajmować się tagowaniem, a tym bardziej że każdy może mieć inną wizję otagowania - "po swojemu" ;) ... reasumując - no każdy może sobie tworzyć własne tagi albo dzielić się plikami z takimi tagami na forum. Tylko że jakoś już od dawna nikt tego nie robi ... dlaczego ? ... każdy sam musi sobie odpowiedzieć na to pytanko ;)

PostNapisane: 31 sty 2015, o 23:56 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Sorki ale to nie jest żaden BUG, tak ma być i tak będzie .... w ogóle nie będę tego zmieniał. Kolega pewnie nie zauważył chyba już milionów postów nawet TYLKO na tym forum - że programiści muszą być nieco bardziej świadomi niż zwykli użytkownicy komputera, którzy korzystają tylko z internetu .... i nie można używać polskich ogonków w takich przypadkach a najlepiej także nie używać spacji. Więc niestety zgłoszenie nie uzasadnione i nie przyjęte. Oczywiście nie mówię tego złośliwie czy coś - zwracam ci tylko uwagę - NIE UŻYWAJ NIGDY polskich ogonków w takich folderach ok?

Tak jak pisałem o tym w moim poprzednim poście wiem, że polskie znaki nie powinny znaleźć się w ścieżce, wiem też że niektóre programy są "uczulone" nawet na spację (patrz winavr) i sam wielokrotnie miałem z tym okazję się zmierzyć kiedy próbowałem coś zaprogramować w C++ czy Javie. Nie chodzi mi zatem o to żeby to naprawiać i tak jak na samym początku stwierdziłem zdaje sobie sprawę, że to nie jest bug. Po prostu w dobie kiedy nie muszę myśleć bo wszystko w koło robi to za mnie chciałbym, żeby kolejny program to robił i kiedy wykryje ogonki w nazwie workspace powiadomił mnie, iż nie jest to najlepszy pomysł, żeby tak go nazywać. Zmiana która zajmie prawdopodobnie ok 5 min i może zostać wprowadzona przy okazji jakiejś kolejnej aktualizacji. Nie mówię że jest to straszny wielki błąd i że przez to program jest nieużywalny po prostu mógłby mnie ostrzec przed moją głupotą.
W nazwie moich folderów zwykle nie ma ogonków, często zamiast spacji stosuję podkreślnik w tym przypadku jedynie przekopiowałem całą zawartość z płyty od greenbooka - a to nie ja tworzyłem nazwy tych folderów. Też nie chciałbym aby było to odebrane jako złośliwość tylko zwrócenie uwagi na problem że każdemu zdarza się zapomnieć.

mirekk36 napisał(a):
reasumując - no każdy może sobie tworzyć własne tagi albo dzielić się plikami z takimi tagami na forum. Tylko że jakoś już od dawna nikt tego nie robi ... dlaczego ? ... każdy sam musi sobie odpowiedzieć na to pytanko ;)

kluczem do użyteczności tego rozwiązania jest możliwość wyszukiwania po tagach. Nazwy nic nie dają bo muszę je wszystkie przeczytać, nie jestem wstanie zastosować filtrowania na wstępnym etapie. Co mi po tym że zgram sobie nawet największą bazę danych z tego typu zakładkami jeśli będę musiał to wszystko przeczytać żeby dowiedzieć się na czym mi zależy. "Nadmiar informacji nie różni się w sposób znaczący od ich braku." Czy każdy ma swoją wizję tagowania - oczywiście, ale wprowadzenie nawet 50 tagów, które wybierasz z jakiejś listy wystarczy do 99% zastosowań (w chwili obecnej istnieje w AVG 38 i wydaje się to dość spory zbiór pokrywający dużą ilość zagadnień). Z nazwami jest właśnie ten problem że nie są one standardowe dla wszystkich. Także jeśli chodzi o odpowiedź na to pytanko, które oczywiście było retoryczne, to to jest moja odpowiedź, ale mam wrażenie, że jest ona odrobinę inna niż ta którą sugerowałeś.

Oczywiście rozumiem również, że nie wierzysz, iż takie rozwiązanie przyniesie korzyści współmierne do pracy, którą w to włożysz. W chwili obecnej na Twoim kanale YT znajdują się filmiki o łącznej długości 93 godzin 24 minut 42 sekundy (nie pytaj w jaki sposób to liczyłem ;) a mam nadzieje że nigdzie się nie walnąłem) swoją drogą gratuluje już niedługo magiczna stówa ;) Podejrzewam, że jak położysz na szali np. książki albo zestaw czy cokolwiek co ostatecznie przedstawia znacznie większą wartość dla nabywcy niż dla Ciebie i będziesz miał pięknie otagowany materiał, który pojawił się do tej pory. Bez pisania skomplikowanych funkcji programu itd. A jest duża szansa, że ktoś kto poświęcił tyle czasu na to i tak nie kupiłby tych książek. Powiedzmy za 15h materiału 1 książka czy więcej godzin na 1 książkę w miarę uznania (dla licealisty przelicznik ok 8 zł za godzinę nie jest złym przelicznikiem, niektórzy studenci czy absolwenci pracują za podobne stawki niestety, a biorąc pod uwagę, że w tym samym czasie uczy się programować w bardzo dobry sposób to jest to naprawdę dobry układ dla tej strony), dla Ciebie to jest 6-7 książek rozdanych dla młodych entuzjastów programowania i bardzo niewielkie korekty w programie. Kwestia tego żeby robić to na bieżąco myślę że będzie mniej uporczywa.
No i najważniejsze jest to żeby dało się po tym dobrze wyszukiwać - takie połączenie spisu treści dostępnego w tym programie i tagów.

Oczywiście to wszystko jest tylko jakąś tam moją wizją i piszę co ja uważam, zrobisz jak uważasz, zdaję sobie również sprawę z tego, iż mój pogląd na to może być zupełnie inny niż poglądów innych - ale to chyba zdrowo ;). Ja piszę z punktu widzenia osoby, która zaczęła jakiś czas przygodę z mikrokontrolerami, a obecnie szuka pomocy w zrealizowaniu swoich projektów i projekcji, które urodziły się gdzieś tam w głowie.

Na prawdę bardzo doceniam to co robisz i uważam że odwalasz naprawdę kawał dobrej roboty bardzo potrzebnej - bo wiedza zawarta w tych poradnikach i książkach pokrywa zdecydowanie więcej materiału niż wiedza z obsługi mikrokontrolerów, komunikacji, eagla jakiej dane mi było się uczyć podczas moich studiów inżynierskich na kierunku "elektroniko-pochodnym" i mówię to z całym przekonaniem po przejrzeniu tak na prawdę ok. 20-30% Twoich poradników. To co tutaj piszę to jest tylko moje zdanie co można byłoby zrobić lepiej żeby było to wszystko jeszcze lepsiejsze.

Pozdrawiam

PostNapisane: 1 lut 2015, o 00:08 
Moderator

rekon napisał(a):
Też nie chciałbym aby było to odebrane jako złośliwość

Na prawdę nie odbieram takich uwag jako złośliwości uwierz mi ...

rekon napisał(a):
. W chwili obecnej na Twoim kanale YT znajdują się filmiki o łącznej długości 93 godzin 24 minut 42 sekundy (nie pytaj w jaki sposób to liczyłem a mam nadzieje że nigdzie się nie walnąłem)

ooo , a jak to policzyłeś ? :lol: Sam nawet nie zrobiłem takiej statystyki ;) dobre

rekon napisał(a):
Także jeśli chodzi o odpowiedź na to pytanko, które oczywiście było retoryczne, to to jest moja odpowiedź, ale mam wrażenie, że jest ona odrobinę inna niż ta którą sugerowałeś.

Nie nie - ja nie starałem się nic zasugerować broń Boże ;) ... ja raczej sam jestem ciekaw dlaczego nic z tego ? ... pomimo że czasem jakaś osoba - tak jak teraz ty - pisze że warto. Dlatego ja raczej w domyśle miałem dość prozaiczną odpowiedź - po krótkim czasie nikomu się nie chce .... ale też czasem można to zrozumieć - bo gdy już ktoś opanuje pewien zakres wiedzy to nie wraca już do poradników - takie życie ...

Dlatego jak mówiłem - dobrze że każdy dostał narzędzie w którym może sam swoje tagi robić ;)

PostNapisane: 1 lut 2015, o 00:24 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
ooo , a jak to policzyłeś ? :lol: Sam nawet nie zrobiłem takiej statystyki ;) dobre

ehhh a mówiłem żeby nie pytać ;P
Zastanawiałem się jak uzyskać tą liczbę no i doszedłem do tego że jak wejdziesz na kanale w "wideło" i zaznaczysz film przeciągając myszą to zaznaczy się także długość filmu jako tekst, więc rozwinąłem całą listę do końca, a następnie wrzuciłem to do "excela" open office'owego. Na szczęście czas znalazł się w osobnej komórce ;)
Najpierw trzeba było usunąć przeszkadzającą spacje a potem dopisać do czasów mniejszych niż godzina "0:" a następnie napisać coś w stylu "jeśli X jest czasem dodaj do licznika"
no i o ile nie oszukiwałeś i nie dodałeś nigdzie w tytule tabów oraz czasu to wynik jest dokładny :P

Ogólnie można to zastosować do każdego kanału choć metoda dość partyzancka ;P
W sumie to jest 1600 komórek które trzeba przeanalizować ;)

aaa i odnośnie tego czemu tak się stało z AVG - wg. mnie ponieważ nie ma oficjalnej uznanej wersji no bo od którego kolegi ja mam to ściągnąć a i nikt nie ma do wszystkiego więc trzeba łatać - lud się sam nie zorganizuje ;) bądź naszym wodzem Mirku! ;) oraz kwestia łatwości wyszukiwania

PostNapisane: 15 lut 2015, o 18:57 
Użytkownik

Ja również postanowiłem skorzystać z programiku Eclipse Gadget v 1.0.29 , ale po kompilacji wszystko się pojawia w okienkach , ale po dwóch sekundach znika . Mam Win 7 64-bit i Eclipse Luna , no i nie wyświetlają się żadne komunikaty. Miał ktoś już taki przypadek?. Pozdrawiam.

PostNapisane: 15 lut 2015, o 19:12 
Moderator

AndreAs napisał(a):
ale po kompilacji wszystko się pojawia w okienkach , ale po dwóch sekundach znika

żebym tak jeszcze ja mógł zrozumieć o co chodzi w tym co napisałeś to może i jakoś mógł bym pomyśleć ... a tak? to jak ?
AndreAs napisał(a):
no i nie wyświetlają się żadne komunikaty

Jakie komunikaty ? koledze ciężko poświęcić kilka dodatkowych zdań na opis albo jakiś zrzut ekranu ?

PostNapisane: 15 lut 2015, o 19:36 
Użytkownik

Mirku zapytam z innej beczki... czy planujesz jakiś mały upgrade Gadgeta... bo miałbym prośbę ... czy dało by rade dopisać do listy MCU procesory z serii ATXmega
Kod:
ATXmega128A1U
ATXmega128A3
ATXmega128A3U
ATXmega128A4U
ATXmega128B1
ATXmega128B3
ATXmega128C3
ATXmega128D3
ATXmega128D4
ATXmega16A4
ATXmega16A4U
ATXmega16C4
ATXmega16D4
ATXmega16E5
ATXmega192A3
ATXmega192A3U
ATXmega192C3
ATXmega192D3
ATXmega256A3
ATXmega256A3B
ATXmega256A3BU
ATXmega256A3U
ATXmega256C3
ATXmega256D3
ATXmega32A4
ATXmega32A4U
ATXmega32C3
ATXmega32C4
ATXmega32D3
ATXmega32D4
ATXmega32E5
ATXmega384C3
ATXmega384D3
ATXmega64A1
ATXmega64A1U
ATXmega64A3
ATXmega64A3U
ATXmega64A4U
ATXmega64B1
ATXmega64B3
ATXmega64C3
ATXmega64D3
ATXmega64D4
ATXmega8E5

oraz
F_CPU 32000000

pozdrawiam

PostNapisane: 15 lut 2015, o 19:49 
Moderator

Kwarc pewnie uda mi się ale sorki z xmegami będę miał kłopot

PostNapisane: 15 lut 2015, o 19:59 
Użytkownik

Tak się zastanawiam co można więcej napisać , ponad to co napisałem wcześniej uruchomiony Ecklipse , uruchomiony Ecklipse Gadget , widzę na ekranie obydwa programy , wciskam w przycisk kompilacji i w trakcie kompilacji na Ecklipse Gadget pojawia się to co powinno się pojawić i zamiast zostać na ekranie znika , pytanie po co zrzut ekranu ?

PostNapisane: 15 lut 2015, o 20:02 
Moderator

AndreAs napisał(a):
wciskam w przycisk kompilacji i w trakcie kompilacji na Ecklipse Gadget pojawia się to co powinno się pojawić i zamiast zostać na ekranie znika

Tzn znika co ? bo widzisz ja dalej nie rozumiem - znika program ? zawiesza się program? wyłącza się program? pojawia się może jakiś komunikat błędu ? Czy program siedzi w Trayu obok zegarka na dole ?

teraz rozumiesz że można nie zrozumieć takiego opisu że "coś mi znika" ? ... a przecież nie piszę tego złośliwie - chciałbym pomóc, ale warto czasem cokolwiek więcej napisać/opisać.

PostNapisane: 15 lut 2015, o 20:07 
Użytkownik

No tak sorry znika zawartość tych okienek , sam Ecklipse Gadget zostaje , ale w postaci tak jakby był uruchomiony , jak wciskam kompilacje zawartość okienek praktycznie mrugnie i znika.

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Teraz jeszcze sprawdziłem na Indygo i wszystko jest OK nie działa na Lunie .

PostNapisane: 15 lut 2015, o 20:25 
Moderator

no to teraz już jaśniej - czyli gadżet działa i nie znika. Ale w takim razie jaki się tam w jego lewym górnym rogu napis pojawia ... eeeeeh

widzisz jednak trzeba cię ciągnąć za język, bo dla ciebie wydaje się że wszystko nie ważne .... A tymczasem mnie jako autorowi stan programu - widok tego stanu dużo by od razu za pierwszym postem powiedział

no ale teraz - czy przypadkiem nie odpalasz DWÓCH eclipsów jednocześnie ? bo jeśli tak to nie ma szans żeby gadżet działał poprawnie

PostNapisane: 15 lut 2015, o 20:45 
Użytkownik

A przy okazji poruszenia wątku Eclipse Gadżet, mam Mirku pytanie.
W jaki sposób uzyskać info o wielkości dostępnej pamięci w procesorze, którym się posługujemy (zaznaczyłem na screenie)?
Obrazek

Mam najnowszą wersję, MkAvrCalculator uruchomiony, info "MkAvrCalculator connected" jest, a tych wartości brak? O czymś zapomniałem, masz jakąś wersję spod lady? :)
Obrazek

PostNapisane: 15 lut 2015, o 20:46 
Użytkownik

Teraz sprawdziłem czy działa na Juno , i działa ok. Nie Mirku nie mam włączonych dwóch Eclipsów a w górnym lewym rogu wyświetla " wait for eclipse ..." . No cóż fajny programik ale skoro nie działa to trudno dam sobie bez niego radę , mógłbym zmienić Eclipsa na inny , ale Luna podoba mi się najbardziej .

PostNapisane: 15 lut 2015, o 20:55 
Użytkownik

@AndreAs Programik działa na lunie. Większość nie ma żadnych problemów z poprawnym działaniem, w tym ja. Dlatego daj szansę na wyłapanie buga lub spróbuj zrobić nowego workspacea i zobacz czy nie zacznie działać. Nie rezygnuj od tak bez powodu....

@matw Powinno wystarczyć uruchomienie samego calculatora, aby mieć wartości pamięci w gadgecie. Czemu nie ma u Ciebie to dziwna sprawa :) Programy chyba się komunikują po UDP (potwierdzić musi Mirek) to może coś blokuje tę komunikację? Firewall?

PostNapisane: 15 lut 2015, o 21:15 
Użytkownik

Mam uruchomiony Eclipse Gadget , Calkulatora , Eclipsa , zmieniałem workspace , i jest to samo.

PostNapisane: 15 lut 2015, o 21:50 
Moderator

matw napisał(a):
@matw Powinno wystarczyć uruchomienie samego calculatora, aby mieć wartości pamięci w gadgecie. Czemu nie ma u Ciebie to dziwna sprawa Programy chyba się komunikują po UDP (potwierdzić musi Mirek) to może coś blokuje tę komunikację? Firewall?

Nie nie - nie za pomocą UDP. Poprzez system plików. Być może coś jest nie tak z domyślnymi folderami windows

PostNapisane: 16 lut 2015, o 13:12 
Moderator

lemurek napisał(a):
Mirku zapytam z innej beczki... czy planujesz jakiś mały upgrade Gadgeta... bo miałbym prośbę ... czy dało by rade dopisać do listy MCU procesory z serii ATXmega

Zrobione! (ale testowo - nie mam pojęcia jak to będzie działać bo w ogóle nie używam Xmeg - więc sprawdź i daj znać)

lemurek napisał(a):
oraz
F_CPU 32000000

Zrobione ! ... dodałem jeszcze kilka pośrednich częstotliwości kwarców

Wszystko w najnowszej wersji "build 30" ;)

PostNapisane: 16 lut 2015, o 18:06 
Użytkownik

Mirku jesteś wielki dziękuję działa wyśmienicie. Zmiana MCU oraz F_CPU dokonuje się prawidłowo jedynie mam dwie prośby...sugestie...

1. o dopisanie do listy jeszcze
Kod:
ATXmega128A1

bez literki U na końcu, bo przez moją nieuwagę w tym co Ci podawałem jego zabrakło a dzięki temu będzie pełna lista i pojawi się procek z którego korzystam :)

2. czy pole listy wybory MCU dało by rade zrobisz szersze tak aby była widoczna pełna nazwa procesora bo teraz przy wyszukiwaniu tych długich nazw obcina końcówkę i trzeba trochę pokombinować który to właściwy procek

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje

PostNapisane: 22 lut 2015, o 12:15 
Użytkownik

Mireczku kochany przypadkowo znalazłem małego BUGa :) i abyś się za mocno nie nudziłe to zgłaszam :D

Gadget wersja build 30.

Mianowicie zainstalowałem sobie na innym kompie niż dotychczas nowiutką wersję eclipse luna itp. Ogólnie wszystko ściągnięte po raz pierwszy potrzebne do pracy. Po uruchomieniu chciałem sobie szybko skonfigurować ide przez cudowną funkcję gadgeta :) A tu eclipse pokazuje mi błąd, że C:\Workspace_Eclipse\.metadata\.plugins\org.eclipse.core.runtime\.settings\org.eclipse.ui.editors.prefs - nie ma takiego pliku i przez to inne zmiany też nie zostały wprowadzone.

Po głębszym zbadaniu okazało się, że faktycznie tego pliku nie ma po nowej instalacji i dlatego gadget nie może wprowadzić zmian. Dotyczy to funkcji wyłączenia sprawdzania poprawnej pisowni czyli speelchecking.
Jeżeli ja sam w eclipse wyłączę tę funkcję ręcznie to dopiero przez eclipsa jest tworzony ten plik i w nim wstawiana jest wartość "spellingEnabled=false", którą to właśnie gadget na starcie chce wstawić.

Od tego momentu jest ok, czyli jeżeli włączę w opcjach eclipsa spellchecking to później gadget jest w stanie ładnie do tego pliku dopisać tę opcję, aby ją wyłączyć.

Podsumowując trzeba by sprawdzić przez gadgeta, czy taki plik istnieje i jeżeli nie to go utworzyć i dopiero zapisać tam wyłączenie sprawdzania pisowni.

Sam eclipse po zmianie tylko tej jednej opcji umieszcza w pliku jeszcze dwie linijki:
eclipse.preferences.version=1
overviewRuler_migration=migrated_3.1
Po włączeniu sprawdzania pisowni już je pozostawia, różnica jest tylko w isnieniu "spellingEnabled=false".
Dlatego nie wiem czy nie byłoby konieczne w przypadku tworzenia nowego pliku dodać również te dwie linijki. Ale to trzeba przetestować.

No i aby nie było za łatwo to drugi mały BUG :P, w przypadku, gdy eclipse jest wyłączony, gadget nie może odczytać prawidłowej ścieżki do workspacea. Szuka gdzieś plików do zmiany w documents and settings. Jak eclipse jest uruchomiony to gadget prawidłowo odnajduje pliki i dokonuje odpowiednich modyfikacji. Zachowanie powtarzalne jest za każdym razem.

Nie wiem oczywiście czy jest to do zrobienia bo może pobierane te ścieżki są z działającego procesu jednak może jakaś wtedy informacja dla użytkownika, aby uruchomił eclipse zamiast komunikatu BŁĘDU, że brakuje jakichś plików :P

PostNapisane: 22 lut 2015, o 13:18 
Moderator

tak też to zauważyłem, że takie klocki się dzieją - jak będę miał czas to spróbuję wrócić do kodu gadżeta

PostNapisane: 22 lut 2015, o 16:01 
Użytkownik

Witam

Również znalazłem malutkiego BUGa. Gdy gadget (build 30) jest w trybie zawsze na wierzchu a po kompilacji wystąpi warning to dymek z info przez sekundę się wyświetla, a następnie jest przykrywany przez okno gadgeta i aby odczytać dymek trzeba gadgeta do systraya schować (u mnie gadget jest umieszczony w prawym dolnym rogu ekranu więc stąd problem) . Przy dymkach errora jest ok tzn dymek errora zostaje na wierzchu gadgeta.

Pozdrawiam

PostNapisane: 22 lut 2015, o 20:23 
Moderator

lemurek napisał(a):
jedynie mam dwie prośby...sugestie...

1 i 2 - zrobione

Problem z nazwą workspace zaczynającą się na literkę 'n' ;) już naprawione !

xentis napisał(a):
Również znalazłem malutkiego BUGa.

Naprawione!

;) brać i pobierać jeszcze ciepły BUILD 31

PostNapisane: 22 lut 2015, o 21:41 
Użytkownik

No i działa pięknie. Dziękuje. :D

PostNapisane: 22 lut 2015, o 22:36 
Użytkownik

Potwierdzam działa wyśmienicie, również dziękuję...

PostNapisane: 8 mar 2015, o 00:02 
Użytkownik

Witam wszystkich forumowiczów.
Ostatnio przeinstalowywałem system wgrałem eclipse, toolchaina, plugina i pojawił się problem z eclipse gadget ( wersja 31 ) Otóż nie widzi on mojego workspace-a, a co z tym idzie nie wykrywa kompilacji itd.. Wygląda to tak :
Obrazek
Wie ktoś może jak rozwiązać ten problem ?
Mój system to windows 7 64bit

PostNapisane: 8 mar 2015, o 13:13 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

rajmund96 napisał(a):
Witam wszystkich forumowiczów.
Ostatnio przeinstalowywałem system wgrałem eclipse, toolchaina, plugina i pojawił się problem z eclipse gadget ( wersja 31 ) Otóż nie widzi on mojego workspace-a, a co z tym idzie nie wykrywa kompilacji itd.. Wygląda to tak :
Obrazek
Wie ktoś może jak rozwiązać ten problem ?
Mój system to windows 7 64bit

Może jakieś polskie znaczki, spacje lub zbyt długa ścieżka do Workspace'a?

--
Grzegorz...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 688 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1