Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 gru 2024, o 06:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Kostka do gry
PostNapisane: 4 lut 2015, o 21:44 
Użytkownik

Pierwszy raz na forum więc pasowało by się przywitać :) A że nie przychodzi się w gości z pustymi rękoma to i ja mam coś na wpisowe.
Wcześniej nie miałem styczności z C dla mikrokontrolerów. Troszkę tam coś pisałem w innych językach, ale chciałem sprawdzić czego się nowego tutaj nauczę. Bazując na wiedzy z bloga i książki wystrugałem swój pierwszy układ. Padło na kostkę do gry. W sieci gdzieś znalazłem opis jak zrobić taką na 7 ledach, ale moim dzieciom zachciało się z wyświetlaczem.
To moje pierwsze trawienie i lutowanie więc nie palcie mnie na stosie za szybko :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

pozdrawiam

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 lut 2015, o 22:02 
Użytkownik

Gratulacje własnoręcznego wykonania gadżetu.
Na przyszłość lepiej stosuj koszyki na baterie, łatwiej wymienić ogniwo niż od nowa wszystko lutować.

PostNapisane: 4 lut 2015, o 22:08 
Użytkownik

Nie miałem akurat nic pod ręką. Na początku było zasilane z programatora. Dzieci zaraz zwołały kolegów na monopoly i musiałem coś na szybko wystrugać.

PostNapisane: 4 lut 2015, o 22:29 
Użytkownik

Mam wrażenie, jakoby schemat został z eagla "wyciągnięty" za pomocą print screen-a. Mam rację? Jest do tego fajna opcja importu do pliku graficznego. Najprościej będzie to polecenie "export image schemat.png monochrome 600;".
Nie podoba mi się zastosowanie jednego rezystora na cały wyświetlacz. Zależnie od ilości świecących segmentów prąd będzie różny, różny więc spadek napięcia na tym rezystorze i różna jasność świecenie.
Oczywiście gratuluje pierwszego udanego projektu na uC :D

PostNapisane: 4 lut 2015, o 22:53 
Użytkownik

Co do rezystora to zgoda. Dałem go tak, jak by miał być tylko dla jednej diody. Zgodnie ze sztuką powinno być inaczej. Jednak żadnej różnicy w świeceniu nie widać, ponieważ dla każdej cyfry zapala się po kilka diod. Różnice zauważyło by się między 6 a 1 gdyby były wyświetlone po sobie. Ale w międzyczasie przed losowaniem przez chwilę jest mały chaos na wyświetlaczu i wszystko się gubi :)

Zrzuty zrobione narzędziem "wycinanie" z Windowsa. Jak będą kolejne to już poprawne.

PostNapisane: 4 lut 2015, o 23:47 
Użytkownik

Jestem tutaj żeby się czegoś nauczyć. Każda krytyka mile widziana. Na razie napisałem program najlepiej jak umię :)

PostNapisane: 5 lut 2015, o 09:58 
Użytkownik

Przysiądę do nauki i postaram się to poprawić.
A co do jednego rezystora, to chyba dało by się zrobić multipleksowanie. Tylko jeszcze tego nie widzę :)

Strefa czasowa: UTC + 1